Κρίσιμη σύσκεψη για την οικονομία υπό τον Γ. Παπανδρέου
Κρίσιμη σύσκεψη για την οικονομία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή υπό τον Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Λ. Παπαδήμου.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ ώς το 2015.
Σήμερα, Πέμπτη, οι επικεφαλής της τρόικας αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την τελική αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και την επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Οι διαπραγματεύσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα συνεχισθούν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σύνολο των μέτρων και παρεμβάσεων της περιόδου 2011 - 2015.
Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό, από τον πρωθυπουργό με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κ. Πεταλωτής το απέρριψε λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται τώρα δραματικότητα και δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο στη στιγμή. Χρειάζεται ψυχραιμία»,
τόνισε.
Ανέφερε, πάντως, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τρόπος ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Στη διαδικασία αυτή καταλήγει η κυβέρνηση και, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει σε κατ` ιδίαν συναντήσεις του αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει και να
ανταλλάξουν απόψεις.
«Αυτός είναι μέχρι τώρα ο σχεδιασμός», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.
Σήμερα, Πέμπτη, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν κάλεσαν για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αλλαγές, διαπιστώνοντας μεταρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα.
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ευρωτράπεζας, Λ. Παπαδήμος, επέστρεψε από τη Φρανκφούρτη, όπου είχε επαφές με ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ.
Αυτό συμβαίνει την ίδια περίοδο όπου η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη διάθεση ρευστότητας, ακόμα και στο ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους με τη συμφωνία των πιστωτών (reprofiling ή αναδιάταξη).
2011-05-19
tanea.gr