Οι συναντήσεις των αρχηγών
Διακομματική συναίνεση, υπό την πίεση της τρόικας, αναζητεί η κυβέρνηση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της νέας επιδρομής σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός συναντάται από το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε την πρόταση.
Η συνάντηση του Γ. παπανδρέου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.15 π.μ. και ο Αντώνης Σαμαράς εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις. Από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού απέρριψε τη συναίνεση τονίζοντας: "Τέτοια συναίνεση δεν δίνω"
Σε δηλώσεις, ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τους νέους φόρους "παραλύει και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι λιγότερα ελλείμματα". Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως επιμένει "στην ίδια αποτυχημένη συνταγή" και πως "επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος".
Πρόσθεσε ότι η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συναίνεση κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο και επισήμανε: "Τέτοια συναίνεση δεν δίνω".
"Μόνο νέο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι αποκρατικοποιήσεις, που όμως σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εν΄τυπωση της εκποίησης χωρίς αναπτυξιακή διάσταση σε ένα διαλυμένο Χρηματιστήριο. Ναι στις αποκρατικοποιήσεις όχι στις εκποιήσεις που δείχνουν ταμειακό πανικό".
Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε θετική τη διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της Ν.Δ. από το "Ζάππειο2", αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, στην εργασιακή εφεδρεία και στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
"Λίγα σωστά σε ένα μεγάλο λάθος δεν δίνουν λύση" υπογράμμισε, επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών. "Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ της μείωση των φόρων σε συνδυασμό με μείωση της σπατάλης του κράτους και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις, επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει".
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κανένα θέμα, καθώς -όπως είπε- δεν αναμενόταν κάτι σχετικό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λογική της συνεννόησης για την επίτευξη του εθνικού στόχου, θεωρώντας αναγκαία τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.
«Συνευθύνη» και όχι «συναίνεση» των πολιτικών δυνάμεων δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι δεν αρκεί μια "αόριστη συναίνεση", αλλά "πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ένα κομμάτι από το βάρος, να αχθοφορήσουν όλοι μαζί". Όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή του. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το πως εννοεί τη "συνευθύνη".
Παράλληλα,δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου ήξερε τις προτάσεις του ΛΑΟΣ και του εξήγησε ποιες υλοποιεί και ποιες σκέφτεται προς υλοποίηση.
Στην εκτίμηση ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός για τη χώρα είναι να φύγει προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε πως "δεν ήρθα να συζητήσω με τον Γιώργο Παπανδρέου την λεηλασία της κοινωνίας, αλλά ήρθα να πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό έγκλημα κατά του λαού".
Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί ότι απέτυχε και αναζητεί συνενόχους αντί συναίνεσης.
"Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια", δήλωσε και εξέφρασε την πίστη ότι οι νέοι θα ακολοθήσουν το παράδειγμα των Ισπανών συνομηλίκων τους και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Χιλιάδες Ισπανοί βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την περιθωριοποίησή τους από το πολιτικό σύστημα.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως αν"αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου"
Τη συναίνεση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην περικοπή δημοσίων δαπανών, αλλά και τη διαφωνία του κόμματος με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρότεινε κοινή διαπραγμάτευση των κομμάτων με την τρόικα για τη χάραξη νέας φορολογικής πολιτικής
Κοινή διαπραγμάτευση των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε ότι συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το μεγάλο κράτος. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι δεν συναινεί στα ζητήματα φορολογίας, καθώς εκτιμά ότι μία διαφορετική πολιτική "που δεν επιβαρύνει και δεν εξοντώνει τους Έλληνες" θα είχε περισσότερα έσοδα.
Όπως σημείωσε, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και την κατάργηση της ασυλίας, για συμβολικούς λόγους.
Αλλαγή πολιτικής και μάχη σε δύο μέτωπα -στο εσωτερικό, ώστε να επιτευχθεί δίκαιη κατανομή των βαρών, και στην Ευρώπη- πρότεινε στον πρωθυπουργό ο Φώτης Κουβέλης.
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, γνωστοποίησε ότι διαφώνησε "σε πάρα πολλά ζητήματα" με τον Γ. Παπανδρέου και θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, τα οποία χειμάζονται και πρέπει να βοηθηθούν.
Εισηγήθηκε τη διεκδίκηση της θετικής αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, δηλαδή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του και της μείωσης των επιτοκίων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τόνισε, θα πρέπει να υλοποιηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.
"Όλα τα άλλα δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα", είπε.
Στις 7.30 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μουσικής.
Αύριο, στις 10 π.μ., ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
2011-05-24