Έσκασε η φούσκα της συναίνεσης στις επιταγές του Μνημονίου
Επαναδιαπραγμάτευση ζήτησε ο Σαμαράς, πόλεμο με τα μονοπώλια η Παπαρήγα, προσφυγή στις κάλπες ο Τσίπρας
Τη διάσταση απόψεων των πολιτικών αρχηγών, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, επιβεβαίωσε το συμβούλιο υπό τον Κάρολο Παπούλια, με τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Αλέκας Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρη και Αλ. Τσίπρα. Η σύσκεψη, που κράτησε τρεις και πλέον ώρες, πραγματοποιήθηκε υπό τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα, με το ΔΝΤ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να «παγώσει» το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Επιμένει σε συνεργασία ο Παπανδρέου
Ζήτησε συναίνεση ακόμη και για τις αποκρατικοποιήσεις
Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία με τα άλλα κόμματα, γιατί, όπως είπε «στη μάχη θα βγούμε νικητές όλοι πιο γρήγορα αν είμαστε όλοι μαζί.»
"Κληρονομήσαμε μία πρωτοφανή κρίση χρέους και δεν είναι ώρα για εύκολα λόγια, για αντισυμβατική αντιπολιτευτική πολιτική. Θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνική συνενόησης. Η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει μεγαλύτερη ενότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δήλωση που έκανε λίγο μετά τις 8μ.μ., σε απευθείας σύνδεση με τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι: "Πρέπει να έχουμε κοινές θέσεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα, Να διαπραγματευθούμε με τους εταίρους από κοινού, με τα άλλα κόμματα. Πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη στη χώρα"
"Είμαι ανοιχτός σε κυβερνητική συνεργασία ακόμα κι αν έχω την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Είμαι ανοιχτός σε οποιεσδόποτε προτάσεις αρκεί να μη μας βγάζουν από τους στόχους μας που θα μας οδηγήσουν έξω από την κρίση. Βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισολογισμένο προϋπολογισμό και πάμε σε πλεόνασμα απο του χρονου. Πρέπει να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά αυτή τη δημόσια περιουσία.", υπογράμμισε.
"Εκλογές θα γίνουν το 2013, τότε θα αξιολογηθούμε ολοι. Η μέχρι σήμερα προσπάθεια είναι αυτή που κράτησε τη χώρα όρθια. Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει το ίδιο. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις, θα πάρουμε όλες τις αποφάσεις χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, με μόνο στόχο τη σωτηρία και την οριστική αλλαγή της πατρίδας μας", είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σαμαράς: «Η κυβέρνηση δεν ήθελε συναίνεση με επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου»
Από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως έθεσε ως "ισχυρή βάση για τη συναίνεση" την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. " Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή", είπε
Η Νέα Δημοκρατία προσφέρει συναίνεση μόνο προς την κατεύθυνση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. «Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση» να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.
Επέρριψε την ευθύνη για το "πλήρες αδιέξοδο" στον πρωθυπουργό, για τον οποίο ανέφερε ότι ζήτησε σύνοδο των πολιτικών αρχηγών "χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο".
Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:
Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες…
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή.
Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!
Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε.
Μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.
Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου.
Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία.
Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει.
Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.
Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία;
Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση.
«Χρεοκοπία διαρκείας» βλέπει η Αλέκα Παπαρήγα
Από το γραφείο της στη Βουλή, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για αδιέξοδο. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Ωστόσο, η γ.γ. του ΚΚΕ δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο [περισσότερα, εδώ].
Σε κριτική του οικονομικοπολιτικού οικοδομήματος της ευρωζώνης προχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Μίλησε για χρεοκοπία διαρκείας, ανεξάρτητα από το αν η χώρα βγει από την κρίση και μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μιλώντας για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τόνισε πως διαφώνησε «100% με τη συνευθύνη που θέλει ο πρωθυπουργός».
Ανέφερε ότι ο λαός πρέπει να διεξάγει "πόλεμο" απέναντι στα μονοπώλια, σημειώνοντας ότι κυριαρχούν σε κάθε κλάδο της οικονομίας και κάθε τομέα. Εκτίμησε ότι η οικονομική ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα οξυνθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκλιση μισθών και επιπέδου ζωής, αλλά αντιθέτως θα μεγαλώσουν οι αποκλίσεις.
Πρόσθεσε ότι η οικονομική ανισομετρία φέρνει και την πολιτική ανισομετρία και κάλεσε τον λαό να μην παγιδευθεί σε "εκιβαστικά διλήμματα"
Οι δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ είχαν προεκλογικό άρωμα, καθώς υποστήριξε ότι το ΚΚΕ με τη στάση του και όσα έχει πει την τελευταία 20ετία είχε προβλέψει την κρίση και μπορεί να εγγυηθεί την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Ζήτησε συμπαράταξη και συμπόρευση των πολιτών με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί του.
Όσον αφορά στη συνάντηση των αρχηγών, είπε ότι εξέφρασε τη διαφωνία της με τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός. Απάντησε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Πρόσθεσε, όμως, ότι κάτι ξαφνικό μπορεί να οδηγήσει στις κάλπες.
Τσίπρας: Η συναίνεση δεν εκβιάζεται
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ζήτημα εκλογών ή συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση. Εκτίμησε και εκείνος ότι όλα είναι ανοιχτά. "H συναίνεση δεν εκβιάζεται", είπε
«Η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της χώρας υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας, επειδή δεν το θέλει», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Έθεσε θέμα εκλογών, ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να καταλάβει επιτέλους ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει την ομοψυχία του λαού».
Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, πως οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και τώρα εμφανίζεται "σαν να ανέλαβε χθες" και "νίπτει τας χείρας του". Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζητάει συναίνεση από την κοινωνία ή την Αριστερά, αλλά από τα δεξιά του, προκειμένου να συνεχίσει την "άδικη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου".
Τόνισε ότι "η συναίνεση δεν εκβιάζεται".
Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα σενάρια συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση αλλοιώνουν τη λαϊκή εντολή.
Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο Συνασπισμό έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, αλλά "σε κατεύθυνση που θα βοηθά το λαό να προχωρήσει". Συμπλήρωσε ότι το ερώτημα που θέτει ο Δημ. Δασκαλόπουλος (αν θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας) εξυπηρετεί μόνο τους δανειστές "για να συνεχίσουν να εκβιάζουν τη χώρα". Εκτίμησε ότι η θέση του πρωθυπουργού για το θέμα δεν είναι ξεκάθαρη και αυτό είναι -όπως είπε επικίνδυνο.
Ο μοναδικός εκ των αρχηγών που έκανε δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ήταν ο Γ. Καρατζαφέρης. "Η καρέκλα, δυστυχώς, κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. "Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία", ανέφερε.
Προστασία των ασθενέστερων ζήτησε ο Πρόεδρος
Σύμφωνα με πληροφορίες , υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα προστατεύουν τους οικονομικά ασθενέστερους.
Πηγές της Προεδρίας τόνισαν ότι: "Το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και υπήρξαν σημεία σύγκλισης", ενώ πρόσθεσαν ότι δεν ετέθη θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.
Ο Κάρολος Παπούλιας είχε ήδη αναφέρει στον πρωθυπουργό ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν.
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την είσοδό του στο Μέγαρο οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, οι οποίοι αφού ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κομμάτων αποχώρησαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.
Μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση.
2011-05-27
enet.gr