lefkada-news

Κρήτη, Ιόνιο και Δ. Ελλάδα για έρευνες πετρελαίου

Η Ελλάδα της  μιζέριας, η Ελλάδα που βρίσκεται  μια ανάσα από τη χρεοκοπία, η  Ελλάδα της αγωνίας για το αύριο προσπαθεί να αποδείξει ότι, όντως, αύριο υπάρχει.

Και, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο πρώτος, έπειτα από σχεδόν μια 15ετία, χάρτης – οδηγός για έρευνες πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο είναι, πλέον, γεγονός, μέσα από  το σχέδιο δημόσια πρόσκλησης ενδιαφέροντος που τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε διαβούλευση στο opengov.

Mε τη σφραγίδα του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έχει εκτιμήσει πως η εκμετάλλευση υδρογανανθράκων μπορεί σε βάθος χρόνου να αποφέρει έσοδα περί τα 10 έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, το προσχέδιο αφορά  τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια της διαδικασίας και να αποτυπωθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων.

Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα από  διεθνείς γεωφυσικές εταιρίες, που  αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών.

Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων παραδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο και οι εταιρίες, για συγκεκριμένο χρόνο, διατηρούν το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Με τις  έρευνες αυτές, οι ειδικοί διευκολύνονται στο να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές, οι οποίες, στη συνέχεια, θα αποτελέσουν αντικείμενο γύρου παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Με τον  τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση στοχεύει να συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία να αξιολογήσει   το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες  για το Ελληνικό Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, που προγραμματίζεται να γίνει πριν τα μέσα του 2012.

Η δημόσια  διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου.

Ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή στην διαδικασία έχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, εκδηλώσει τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι όμιλοι. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, δια του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου, έχουν καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρονται, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί τόσο ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο οποίος έχει παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όσο και η Energean Oil & Gas, ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που διατηρεί παραγωγή στον Πρίνο.

Επιπλέον, στη  διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του  κ. Μανιάτη στη Νορβηγία, ενδιαφέρον έδειξε τόσο ο ενεργειακός κολοσσός Statoil όσο και οι εταιρείες διεξαγωγής σεισμικών διασκοπήσεων TGS και PGS. Ακόμη, πληροφορίες θέλουν την αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων Noble Energy, η οποία δραστηριοποιείται στα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, να παρακολουθεί επίσης το θέμα.

2011-06-08

prorothema.gr

>