lefkada-news

Κυβέρνηση σε αποστολή «καμικάζι»

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Μία διπλή επιχείρηση καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου, την υπόθεση της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν να «περάσει» στην κοινωνία το πρόγραμμα, ώστε να αυξηθούν και οι πιθανότητες υλοποίησής του. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις:

- Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο στόχος είναι να πειστούν οι βουλευτές του και να δώσουν την ψήφο τους στο μεσοπρόθεσμο -και μάλιστα όχι «χαλαρά», αλλά περνώντας πραγματικά το μήνυμα ότι το πιστεύουν και ότι συμμερίζονται την πεποίθηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξει άρδην το κλίμα εντός της κυβέρνησης και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γιατί η εικόνα που βγήκε προς τα έξω στις αρχές της περασμένης εβδομάδας από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, όπου 70 βουλευτές σφυροκόπησαν ανηλεώς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκονται περιχαρακωμένοι και μάχονται μόνοι απέναντι σε όλους. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός τείνει να εγκλωβιστεί, δίνοντας μάχη με το χρόνο για την επόμενη δόση -αλλά χωρίς ένα πολιτικό διακύβευμα. Δηλαδή, η κυβέρνηση υποχρεώνεται συνεχώς να επιβάλει σκληρά μέτρα και να υφίσταται τεράστια φθορά, χωρίς να συνδέεται η προσπάθεια αυτή με ένα πολιτικό διακύβευμα και χωρίς σχέδιο για μελλοντική ανάκαμψή της.

- Στην κοινωνία, το ζητούμενο (για την κυβέρνηση) είναι να δοθεί το μήνυμα ότι εξαντλεί τα περιθώρια και λειτουργεί χωρίς εμμονές, αντιλαμβανόμενη το πόσο οριακά καλούνται να επιβιώσουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να απευθυνθεί -όλο και συχνότερα- στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός το έπραξε εκ νέου (τρις) την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, εν συνεχεία στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, την Πέμπτη, και κατόπιν μέσω της δήλωσής του με αφορμή την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, προχτές το απόγευμα. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο ίδιος απευθύνθηκε ευθέως στην αντιπολίτευση, δηλώνοντας διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο ακόμη και μετά την κατάθεσή του, να συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας των κομμάτων και να αξιοποιηθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής. Σε αυτό το σημείο, ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να διευκρινίσει αν τέτοιες προσωπικότητες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και σε υπουργεία, γιατί δε θέλει να ανοίξει -ακόμη- το κεφάλαιο «ανασχηματισμός»...

Ανασχηματισμός εν μέσω θέρους

Τα μαζικά πυρά που δέχτηκε από τους βουλευτές στον ΚΤΕ Οικονομίας ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήρθαν να προστεθούν στη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να χρεώνεται τις πλέον αντιδημοφιλείς αποφάσεις της κυβέρνησης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου συγκεντρώνει όχι μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και τις βολές «πράσινων» βουλευτών, που του χρεώνουν αδιαλλαξία και αλαζονεία. Ουσιαστικά, τον κατηγορούν ότι δεν άκουγε κανέναν επί πολύ καιρό, ενώ κατέληξε να εφαρμόζει οικονομική πολιτική βασισμένη στη συνεχή επιβολή σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων, χωρίς να έχει σημαντικά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και χωρίς να έχει πείσει ότι διαπραγματεύεται σκληρά το μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι δημοφιλής ούτε ανάμεσα στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, αν και όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη είναι η θέση του, την οποία πληροφορούμαστε ότι ουδείς εποφθαλμιά σε περίπτωση ανασχηματισμού...

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζεται ως «φαβορί» για μετακίνηση σε άλλο υπουργείο σε περίπτωση ανασχηματισμού. Ενα δεύτερο, ισχυρό «δεδομένο», είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δε θα αρκεστεί σε αλλαγές και μετακινήσεις προσώπων, αλλά θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το χαρτί του ανασχηματισμού (κατά πολλούς είναι ένα από τα τελευταία του), απαντώντας σε απαιτήσεις της κοινωνίας. Για παράδειγμα, ακούει με μεγάλο ενδιαφέρον τις σκέψεις για ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, με κύκλους και συντονιστές αντιστοίχως, ενώ θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει πρόσωπα κοινής αποδοχής, εάν η αντιπολίτευση προσέλθει σε ένα σχετικό διάλογο. Ενα μεγάλο ερώτημα, είναι τι θα πράξει ο πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες που έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα ως εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Από τη μία πλευρά δέχεται εισηγήσεις να τους απομακρύνει, με επιχείρημα την «αναποτελεσματικότητα». Από την άλλη, όμως, πρόκειται για πρόσωπα που ο ίδιος εμπιστεύεται και έχει δοκιμαστεί η σχέση τους. Οι απαντήσεις προσεχώς, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο ανασχηματισμός είναι θέμα ολίγων εβδομάδων και το «παιχνίδι» θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Ιουνίου και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου -στις αρχές Ιουλίου.

 2011-06-13

agelioforos.gr

>