lefkada-news

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους οι τοποθετήσεις των αρχηγών

Ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα

Σε υψηλούς τόνους και με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού άνοιξε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το πρωί και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και μεταξύ άλλων, ανέφερε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, τον αριθμό των βουλευτών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη θητεία αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές και σε όλους τους τόνους το αίτημα του για εθνική συνεννόηση και συναίνεση υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη θέση της χώρας μας στο εξωτερικό και τις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως είπε «καθήκον μας είναι να ομονοούμε σε μια εθνική προσπάθεια καθώς η εικόνα της διαίρεσης δεν μας βοηθά καθόλου και μας κάνει λιγότερο αξιόπιστους».
Εκτίμησε πάντως ότι τα προβλήματα στη χώρα δεν θα λυθούν με το να διώξουμε το ΔΝΤ ή την τρόικα αλλά υπογράμμισε ότι εμείς πρέπει να βάλλουμε τάξη στα του οίκου μας.

Αναφερόμενος μάλιστα στις θυσίες του ελληνικού λαού διαβεβαίωσε ότι δεν πήγαν και δεν θα πάνε χαμένες καθώς όπως είπε, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αρχή μέση και τέλος.

Σε υψηλότερους τόνους και με αυστηρότερο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε εκ νέου προσφυγή στις κάλπες λέγοντας ότι «ο μόνος δρόμος για να φύγουμε από την αβεβαιότητα είναι να προσφύγουμε σε εκλογές» ενώ επίσης για πολλοστή φορά αρνήθηκε τη συναίνεση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συνενοχή. Επετέθη στον πρωθυπουργό με αφορμή την αποτυχία της εύρεσης κοινού τόπου για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υποστηρίζοντας ότι αφού απέτυχε σε αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στη δεύτερη επιλογή και στην συγκρότηση της νέας κυβέρνηση κομματικής σωτηρίας και συγκόλλησης –όπως την χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς- για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Αρνήθηκε βέβαια να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί όπως είπε η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική που όχι δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί και άλλα και πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αστόχησε όχι μόνο λόγο λαθών και παραλήψεων αλλά γιατί ήταν εξαρχής λαθεμένη και συνεχίζει την ίδια λάθος συνταγή.

Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μην θέσει κανένα διχαστικό ζήτημα γιατί όπως είπε αρκετή ένταση έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής στην κοινωνία.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε πάντως και τον πρωθυπουργό αλλά και κυβερνητικά στελέχη ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις της ΝΔ στο εξωτερικό.

Όχι στο δημοψήφισμα, ναι στις εκλογές είπε η Αλέκα Παπαρήγα υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα είναι η άλλη όψη της άγριας καταστολής και του ξεγελάσματος του λαού και κατηγόρησε την κυβέρνησης ότι το εμφανίζει σαν παροχή στην «πλατεία». Η ΓΓ του ΚΚΕ, απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο συναίνεσης και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική και προσωπικά στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας τον ως τον τελευταίο νεκροθάφτη που «θα βάλλει την τελευταία φτυαριά στα λαϊκά δικαιώματα και στην εθνική περιουσία».

Εκλογές ζήτησε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενώ επανέφερε και το αίτημα του για κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Μάλιστα ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε το «ναυάγιο» της συνεννόησης για μια τέτοια κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα καταλογίζοντας ουσιαστικά την ευθύνη στον Αντώνη Σαμαρά ενώ χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση ως κυβέρνηση του «βαθέως ΠΑΣΟΚ».

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ, υποστηρίζοντας όμως ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ θέλουν να τις αποφύγουν προσθέτοντας ότι προσπαθούν να τις αποφύγουν με τερτίπια και παρασκηνιακές συνεννοήσεις και να παρακάμψετε τις πλατείες με μαστίγιο και καρότα

2011-06-20

skai.gr

>