«Βουτιά» στους αριστούχους και πτώση βάσεων, δείχνουν τα στατιστικά των πανελλαδικών
Κατά περίπου 4,5% λιγότεροι από πέρυσι είναι αυτή τη φορά οι αριστούχοι μεταξύ των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία που έδωσε απόψε το υπουργείο Παιδείας, για τις βαθμολογίες στα μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μαθητές και οι απόφοιτοι γενικού λυκείου, καθώς και επαγγελματικού λυκείου (Ομάδα β΄) για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης, από τα στατιστικά προκύπτουν και χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό το γεγονός-εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί- ωθεί τις βάσεις στις περισσότερες σχολές και τμήματα σε πτώση, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στα περιφερειακά ιδρύματα.
Φυσική και Μαθηματικά φαίνεται να είναι η «αχίλλειος πτέρνα» των υποψηφίων φέτος, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με αυτά, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας 43,71% είναι φέτος κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι ήταν 36,26%. Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, κάτω από τη βάση είναι φέτος 72,53%, σε σχέση με πέρυσι που ήταν 61,33%.
Στη Φυσική Γενικής Παιδείας 44,75% κάτω από τη βάση φέτος, 23,32% πέρυσι. Στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 , φέτος ήταν κάτω από τη βάση 75,17% ,ενώ πέρυσι ήταν 61,32% . Στη Φυσική θετικής κατεύθυνσης, 41,2% κάτω από την βάση φέτος, 23,69% πέρυσι.
Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης 39,21% των υποψηφίων ήταν κάτω από τη βάση φέτος, έναντι 25,39% πέρυσι.
Επειδή το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμη τα στοιχεία σχετικά με τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης των υποψηφίων, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των βαθμολογικών βάσεων των σχολών και των τμημάτων, τώρα μπορεί να γίνει μόνο εκτίμηση, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί. Επίσης, άγνωστες παραμένουν και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που επίσης καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την κίνηση των βάσεων.
Έτσι, στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μικρή κάμψη στις Νομικές και Παιδαγωγικές σχολές, αλλά και στις σχολές Ψυχολογίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο οι σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα η πτώση μπορεί να είναι και διπλάσια.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμείνουν στο «ύψος» τους, με ελάχιστες πτώσεις της τάξεως των 50 μορίων. Όμως μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε περιφερειακά ιδρύματα. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένεται να κινηθούν γύρω στα 11.500 μόρια.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο οι σχολές του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση. Μεγαλύτερη, όμως, θα είναι η πτώση στα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σ’ αυτά και τα 500 μόρια.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι πτώσεις θα είναι οι πλέον σαφείς ακόμη και στα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα και σχολές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και τα 800 μόρια.
Οι πτώσεις των βάσεων σε αρκετές σχολές και τμήματα δεν θα είναι τόσο θεαματικές (ιδιαίτερα στα κεντρικά ιδρύματα όπου δεν αποκλείονται και αυξομειώσεις εσωτερικά στις σχολές του κάθε πεδίου), επειδή έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές, και έχει μειωθεί ο αριθμός εισακτέων.
Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι:
Στις εξετάσεις προσήλθαν 98,37% του συνόλου των υποψηφίων (δηλαδή, 85.478 από 86.924 υποψηφίους). Το 2010 είχαν προσέλθει 98,4% του συνόλου των υποψηφίων (δηλαδή, 90.593 από 92.081 υποψηφίους).
Φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%). Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση σε σχέση με το 2010 (σσ τότε είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά - ποσοστό 7,08%).
Η κλιμάκωση της βαθμολογίας έχει βελτιωθεί στα περισσότερα μαθήματα σε σχέση με το 2010 (με την έννοια ότι επιτρέπει την καλύτερη κατάταξη των υποψηφίων). Μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18 και 20 (11,09 έναντι 15,51% για το έτος 2010), καθώς και σε εκείνα που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το έτος 2010.
Ειδικότερα, στα επιμέρους μαθήματα η κατανομή της βαθμολογίας «βελτιώθηκε» σε όλα εκτός της Φυσικής Γενικής Παιδείας (όπου το ποσοστό των «αριστούχων» αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι και έφτασε στο 47,27%)
Η Α. Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συνεχάρη όλους τους υποψήφιους, λέγοντας πως «μία σελίδα γυρνά σήμερα για το μέλλον τους». Υπενθύμισε, δε, ότι οι βαθμολογίες προκύπτουν από τη συμμετοχή των μαθητών σε έναν διαγωνισμό, καθώς οι πανελλήνιες δεν είναι εξέταση, αλλά διαγωνισμός.
Τόνισε ακόμη ότι με την ανακοίνωση των βαθμολογιών «μπαίνουμε στη δεύτερη φάση των εξετάσεων, που είναι και η πιο κρίσιμη. Στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Μία επιλογή με γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις, αλλά και τις εθνικές ανάγκες, καθώς κριτήριο πλέον οφείλει να είναι και η επαγγελματική αποκατάσταση μέσα στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές, που θα πρέπει να δημιουργήσει η χώρα.
Φέτος, εισάγουμε μία αυτονόητη καινοτομία. Την ηλεκτρονική συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Για τον λόγο αυτόν και για την επιτυχία της πρώτης εφαρμογής, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές των Λυκείων. Από πλευράς του υπουργείου έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων».
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους, καθώς και ένα βίντεο με προσομοίωση συμπλήρωσης, ώστε οι μαθητές να είναι απολύτως σίγουροι ότι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό με τον σωστό τρόπο.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 28 Ιουνίου.
«Φέτος», σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου, «το υπουργείο υιοθετεί μία πρωτόγνωρη διαδικασία την οποία οφείλουμε, ως πρωτοβουλία, στον Ιωάννη Πανάρετο. Θα ήθελα και δημοσίως να τον ευχαριστήσω για τη συμβολή του, για τη μεγάλη και άοκνη προσπάθειά του να σχεδιαστεί, να τεθεί σε λειτουργία, να ξεπεραστεί κάθε πρόβλημα σε σχέση με αυτή την καινοτομία. Ο κ. Πανάρετος προσφέρθηκε και είναι παρών μέχρι και την ημέρα ολοκλήρωσης της νέας αυτής προσπάθειας».
Έπαινοι στον Πανάρετο...
Η υπουργός, πάντως, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του πρώην υφυπουργού, Γιάννη Πανάρετου, ο οποίος σήκωσε όλο το βάρος της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά και της καινοτομίας του μηχανογραφικού δελτίου, που φέτος υποβάλλεται μόνον ηλεκτρονικά, ακόμη και από το σπίτι του κάθε υποψήφιου.
2011-06-21
ageliofors.gr