Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης
Με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, με τους Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά να αναμένεται να διασταυρώσουν για ακόμη μία φορά τα ξίφη τους.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και τις αλλαγές που θα επέλθουν στο Μεσοπρόθεσμο.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσαν την ψήφισή του ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου. Οι όροι και οι προσδοκίες των Βρυξελλών τέθηκαν άλλωστε επί τάπητος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί ο κ. Βενιζέλος με τον Αντώνη Σαμαρά.
Υψηλοί τόνοι για την έλλειψη συνεννόησης
Κατά τη σημερινή συζήτηση πάντως υψηλοί ήταν για ακόμη μία φορά οι τόνοι για το ναυάγιο συνεννόησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν φυγομαχεί», γιατί «όταν η ΝΔ εγκατέλειπε το καράβι η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκεί και συνεχίζει να σηκώνουμε αυτόν τον σταυρό». Όπως είπε, «το ελάχιστο που έχει να κάνει η ΝΔ είναι να συναινέσει στις προσπάθειες που κάνουν η κυβέρνηση και όλη η Ευρώπη για να σωθεί η οικονομία μας».
Η ομιλία του Δ. Αβραμόπουλου.
«Οι Έλληνες αυτό που θέλουν να δουν στα πρόθυρα μιας εθνικής κατάρρευσης, είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν και να καταρτίσουν ένα εθνικό σχέδιο για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ο ορίζοντας της προοπτικής», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Υποστήριξε παράλληλα ότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή είχε δώσει το στίγμα της εθνικής και πολιτικής ευθύνης και πως «πριν από λίγες ημέρες, η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στην πρόταση-πρόσκληση του πρωθυπουργού αλλά πήγαν ακόμη παραπέρα, προτείνοντας ένα πλαίσιο βασικών αρχών για να οδηγηθούμε επιτέλους στην εθνική συνεννόηση και συναίνεση», αλλά «κυριάρχησαν οι κραυγές του λαϊκισμού αντί για τις φωνές της σύνεσης».
Από την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αποτυχημένη πολιτική που οδήγησε σε απαξίωση και σε εσωκομματική ανταρσία, που όχι μόνο δεν άλλαξε πολιτική και δεν τόλμησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά γαντζώθηκε στην εξουσία».
Καρφιά και αιχμές «πράσινου χρώματος»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής διεμήνυσε πάντως πως «ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει στην κυβέρνηση» όχι όμως και «λευκή επιταγή».
Με έντονα κριτική διάθεση υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει την ημέρα σε μήνα αν θέλει να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που απέμεινε.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε επιπλέον από την κυβέρνηση να αυτοδεσμευτεί με συγκεκριμένο τρόπο για μια σειρά ζητήματα που αγγίζουν την κοινωνία: Να πει - δηλαδή - πότε θα δώσει τα ονόματα και πότε θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό, σε τί ποσοστό θα φτάσει το ΑΕΠ των άμεσων φόρων, έτσι ώστε, όπως είπε, να αποκατασταθεί το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας.
Για πολιτικό κανιβαλισμό σε βάρος των παραιτηθέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη και Εκ. Νασιώκα έκανε λόγο ο βουλευτής του Κινήματος Δημήτρης Λιντζέρης, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητους όσους έκαναν συσχετισμούς με το 1965 μετά τις ανακοινώσεις των παραιτήσεών τους.
Ο κ. Λιντζέρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όσους «λοιδόρησαν», όπως χαρακτηριστικά είπε, την πολιτική στάση των δύο βουλευτών. «Πρέπει το ήθος και οι πράξεις όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα να είναι προς μίμηση και η στάση των δύο συνάδελφων τέτοια ήταν», συμπλήρωσε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
2011-06-21
naftemporiki.gr