Σκληρή γλώσσα από τους πρυτάνεις για το νομοσχέδιο
Σκληρή γλώσσα υιοθέτησαν οι πρυτάνεις για τις προωθούμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στο Βόλο.
Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου έχει απευθύνει πρόσκληση στους πρυτάνεις -με επιστολή της στον πρόεδρο της συνόδου Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη- με θέμα την πρόταση νόμου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.
Εξάλλου, τη Δευτέρα η κ. Διαμαντοπούλου θα αποστείλει στους πρυτάνεις το προσχέδιο νόμου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι το μόνο έγκυρο κείμενο επί του οποίου πρέπει να γίνει συζήτηση και παρατηρήσεις».
Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων χθες βράδυ, οι πανεπιστημιακοί μίλησαν για «εμπάθεια» του υπουργείου απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, για «κρυφή ατζέντα», για «ζημίωση» του δημόσιου Πανεπιστημίου, ακόμη και απαξίωσή του.
Η Σύνοδος αποφάσισε να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Διευκρινίζει δε, ότι καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η Σύνοδος πρυτάνεων αποφάσισε τα εξής :
«Επί της ουσίας, βάσει των επαναλαμβανόμενων διακηρύξεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι επιζήμιες για τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία:
Η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2/ετή, 3/ετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο. Η έμφαση στα τριετή προγράμματα σπουδών οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.
Η επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό.
Η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
Η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν:
Παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία.
Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.
Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.
Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.»
Τα παραπάνω , τονίζουν οι πρυτάνεις, «οδηγούν στη μετατροπή του πανεπιστημίου σε εταιρεία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους «για να μη δοθεί η χαριστική βολή στο Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Καλεί επίσης το υπουργείο «έστω και αυτή την έσχατη στιγμή» να μην προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου και να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων που διατυπώθηκαν στο Ρέθυμνο και το Λαύριο.
Αύριο συνεδριάζουν στο υπουργείο Παιδείας εκτάκτως και οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ μεθαύριο η υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντηθεί και με το διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ
2011-07-03
naftemporiki.gr