Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Στη δημοσιότητα έδωσε πριν από λίγη ώρα το υπουργείο Παιδείας το 150σέλιδο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Με το σχέδιο καθιερώνεται η τριετία για το πτυχίο, μπαίνουν κανόνες στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών» και καθιερώνονται άλλες διαδικασίες για την εκλογή των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.
Παράλληλα, αλλάζουν οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και ορίζονται συμβούλια διοίκησης, ενώ αλλάζει και η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Για το θέμα του ασύλου, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι υπεύθυνος για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ, καθώς και για την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΑΕΙ, είναι ο πρύτανης.
«Με τον οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας» αναφέρει το νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια, επαφίεται σε κάθε Ίδρυμα το πώς θα διαφυλάξει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την περιουσία του και δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του ασύλου.
Ούτε επιτροπή για το άσυλο, ούτε χώροι που το οριοθετούν, ούτε αρμόδιοι για τη διαχείρισή του. Εναπόκειται στα πανεπιστήμια, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους.
Οι πρυτάνεις αντιδρούν στην πλειοψηφία των διατάξεων, θεωρώντας ότι δίνουν τη «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», και αρχίζουν ενημερωτικές επαφές με τα πολιτικά κόμματα.
Την Τρίτη οι πρυτάνεις θα συναντηθούν με τους κ.κ. Αλ.Τσίπρα και Φ.Κουβέλη, ενώ έχουν ζητήσει συναντήσεις και με τον κ. Ευ.Βενιζέλο και τον κ. Αντ.Σαμαρά.
Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αντιμετωπίζουν κατ` αρχήν θετικά το νέο νομοσχέδιο, αλλά αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή Πέμπτη αφού έχουν πάρει στα χέρια τους το τελικό κείμενο προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.
Την Τρίτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει συναντήσεις με τους καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Αντιδράσεις υπήρξαν νωρίτερα και από τα κόμματα.
«Αποδεικνύεται ότι ο υποτιθέμενος διάλογος ήταν προσχηματικός με προηλειμμένες αποφάσεις, αφού η εισήγηση της υπουργού στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο δεν διαφέρει ουσιαστικά από το κείμενο διαβούλευσης του περασμένου Οκτωβρίου» αναφέρει ο υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
«Το υπουργείο Υγείας αγνοώντας κατάφωρα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις συνόδους των πρυτάνεων και όλα τα θεσμοθετημένα όργανα του πανεπιστημίου, εν μέσω θέρους θέλει να κατεδαφίσει ο,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση» δήλωσε η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΝ, Έφη Καλαμαρά.
2011-07-05
tanea.gr