Τυφώνας πλαστών πτυχίων σαρώνει την Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ, ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Με πλαστό πτυχίο Ιατρικής μία απόφοιτος Φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας χειρουργούσε ασθενείς στην Ελλάδα! Οι έλεγχοι του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) έφεραν στο φως 43 πτυχία - «μαϊμού» τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στις ειδικότητες της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, αλλά και στους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γυμναστές, τους νοσηλευτές, τους φιλολόγους και τους μουσικούς.
Ολες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πάντως, η εμμονή με την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου οδηγεί πολλούς Ελληνες στην αγορά τίτλων από ανύπαρκτα πανεπιστήμια, μέσω Ιντερνετ. Ο στόχος δεν είναι να τους χρησιμοποιήσουν για επαγγελματικούς λόγους, αλλά να τους... κρεμάσουν στο σαλόνι του σπιτού τους ή στο γραφείο τους.
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ για πλαστούς τίτλους σπουδών που προσκομίστηκαν για αναγνώριση από τους ενδιαφερόμενους ή εστάλησαν από διάφορους φορείς (π.χ. υπουργείο Υγείας) τα τελευταία χρόνια για την επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους. Από την ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ μέχρι σήμερα αποκαλύφθηκαν 43 πλαστά πτυχία όλων των ακαδημαϊκών επιπέδων (βασικών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών), ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και τίτλοι-«μαϊμού» που εκδόθηκαν μέσω Ιντερνετ.
Από χώρες εκτός ΕΕ
Αναλυτικότερα, στον κλάδο των μηχανικών εντοπίστηκαν 11 πλαστά βασικά πτυχία, στις φιλολογίες τρία βασικά και ένα διδακτορικό, στη Νομική δύο, στην Ιατρική 11, στην Οδοντιατρική πέντε, στη Φυσική Αγωγή πέντε, στον κλάδο των Καλών Τεχνών δύο βασικά και ένα μεταπτυχιακό, ένα στη Νοσηλευτική και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
«Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν πτυχία από χώρες εκτός ΕΕ. Προέρχονται κυρίως από τις πρώην ανατολικές χώρες», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητής Ορθοδοντικής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Αθανασίου, και πρόσθεσε: «Οταν υποβάλλει κάποιος τα χαρτιά του για αναγνώριση, εμείς, από την ίδρυση του Οργανισμού το 2005, προβαίνουμε σε διασταύρωση της γνησιότητας του πτυχίου, είτε μέσω της εμπλοκής της ελληνικής προξενικής αρχής στην αλλοδαπή είτε απευθείας μέσω του πανεπιστημίου ή με επικοινωνία με τον αντίστοιχο ΔΟΑΤΑΠ των άλλων χωρών. Σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν αντίστοιχοι οργανισμοί, βέβαια με διαφορετική βαρύτητα και λειτουργία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση από χώρα σε χώρα».
Στις υποθέσεις με τα ύποπτα πτυχία η απάντηση που εισέπρατταν οι υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ ήταν πως «δεν είχε φοιτήσει ο πτυχιούχος στη συγκεκριμένη σχολή». Οταν διαπιστώνεται ότι ο τίτλος είναι πλαστός, η υπόθεση συζητείται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΑΤΑΠ και ακολουθεί τη δικαστική οδό, ενώ αφαιρείται τυχόν αναγνώριση. Συχνά ορισμένοι δημόσιοι φορείς (π.χ. υπουργεία και οργανισμοί) αποστέλλουν πτυχία που έχουν χρησιμοποιηθεί και ζητούν να αξιολογηθεί η γνησιότητά τους. «Για παράδειγμα, πριν από μία εβδομάδα είχαμε από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης του υπουργείου Υγείας κατάθεση πλαστού πτυχίου Ιατρικής γιατρού που ασκούσε το επάγγελμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Αθανασίου. Για τα πλαστά πτυχία έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς και βουλευτές που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.
Από ανώνυμη καταγγελία
Μία πτυχιούχος Φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, και μάλιστα ως χειρουργός, τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εστάλη πριν από περίπου πέντε μήνες στο ΔΟΑΤΑΠ, όπου διαπιστώθηκε πως κατείχε πλαστό πτυχίο χειρουργού από πανεπιστήμιο της Αρμενίας. «Στα τέλη της δεκαετίας του `90 της δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχει στις εξετάσεις για την αναγνώριση πτυχίου Ιατρικής, αλλά την περίοδο εκείνη δε γινόταν διασταύρωση εγκυρότητας από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Η κυρία είχε δώσει εξετάσεις στα μαθήματα Παθολογίας και Χειρουργικής στην Ελλάδα, είχε επιτύχει και είχε αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ηταν γραμμένη στον Ιατρικό Σύλλογο και είχε κάνει ειδικότητα. Και όλα αυτά με ένα πτυχίο Φιλολογίας από τη Λευκορωσία».
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν έφτασε ανώνυμη καταγγελία με πλήθος στοιχείων στον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου. «Η υπόθεση διερευνήθηκε και ανακαλύψαμε ότι η "γιατρός" ήταν κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας από τη Λευκορωσία, αλλά εμφάνιζε πλαστό πτυχίο Ιατρικής και χειρουργούσε τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τη διαγράψαμε από το σύλλογο και το ζήτημα διερευνάται δικαστικά. Ευτυχώς δεν έχουμε άλλα παρόμοια περιστατικά στο σύλλογό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, Σωτήρης Κοίλιας.
Και να σκεφτεί κανείς ότι για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους οι διασταυρώσεις αφορούν μόνο πτυχία που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για τη γνησιότητα των τίτλων από πανεπιστήμια της ΕΕ και εφόσον αυτά κατατίθενται απευθείας στις κατά τόπους διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας.
Αφαίρεση άδειας
από οδοντίατρο
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δέχτηκε καταγγελία πριν από μερικά χρόνια για πλαστό πτυχίο Οδοντιατρικής, ο κάτοχος του οποίου δούλευε κανονικά, διατηρώντας ιδιωτικό οδοντιατρείο. «Προφανώς η νομαρχία που ήταν υπεύθυνη για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μετέπειτα για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιατρείου δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την πλαστότητα του πτυχίου. Αυτό δεν είναι και εύκολο. Δεν ξέρω αν έχει υποδομή και δυνατότητα να διακρίνει αν ένα πτυχίο είναι πλαστό η όχι», ανέφερε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης. Οταν ο σύλλογος επιχείρησε να διερευνήσει την καταγγελία, απευθύνθηκε στην Ιταλία, σε πρεσβείες, προξενεία και άλλες υπηρεσίες. «Πέρασαν περίπου δυο χρόνια για να διαπιστωθεί ότι ο τίτλος από ίδρυμα της νότιας Ιταλίας ήταν πλαστός. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικαστικά, ο σύλλογός μας τον διέγραψε από μέλος και ο "οδοντίατρος" σταμάτησε να δουλεύει», υποστήριξε ο κ. Δεβλιώτης. Σχολίασε, δε, πως «με τη μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης αδειών άσκησης επαγγέλματος στους συλλόγους, κάτι που εκδηλώνεται ως πρόθεση του υπουργείου Υγείας, πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη, αν και τα πλαστά πτυχία αποτελούν σπάνια περιστατικά».
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για «θετική εξέλιξη», τονίζοντας πως αναμένεται η υλοποίησή της, διότι «και άλλοι υπουργοί εξέφρασαν τέτοιες γνώμες, αλλά δεν είδαμε τίποτα στην πράξη».
Ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για πλαστά πτυχία ούτε είχε κάποια ενημέρωση από το ΔΟΑΤΑΠ, αλλά, όπως είπε, θα φροντίσει να ενημερωθεί. «Εφόσον αποδειχτεί ότι κάποιος έχει πλαστό πτυχίο, θα διαγραφεί από το σύλλογο, όπως προβλέπεται, και δε θα μπορεί στο εξής να ασκήσει την Ιατρική. Στη συνέχεια, θα πρέπει όποιος απασχολεί αυτόν το "γιατρό" ως υπάλληλο, π.χ. ένα νοσοκομείο, πανεπιστήμιο κ.λπ., να τον διώξει, ενώ αν έχει ιδιωτικό ιατρείο θα πρέπει να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας και να κλείσει», συμπλήρωσε.
Και σε μητρόπολη!
Το νοσηρό φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο της Ιατρικής, αλλά εξαπλώνεται σε πολλές ειδικότητες, καταδεικνύοντας την παθογένεια που σοβεί στην ελληνική κοινωνία. Η επαγγελματική ανέλιξη, το συνεχές κυνήγι τίτλων, η ανάγκη να έχει κάποιος μία... κορνίζα με το πτυχίο στο σαλόνι διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που ευνοεί παράτυπες ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ελληνική μητρόπολη κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενο -που πιθανότατα ήθελε να εργαστεί εκεί ή να αναβαθμιστεί- τρία διαφορετικά πτυχία (διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μπάτσελορ στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Σαουθάμπτον της Μ. Βρετανίας και μπάτσελορ στην Ψυχολογία από την Οξφόρδη). Πέρυσι, όταν ο μητροπολίτης ζήτησε να ελεγχθούν οι τίτλοι από το ΔΟΑΤΑΠ, διαπιστώθηκε πως δεν ήταν γνήσιοι και μάλιστα συνοδεύονταν και από πράξεις αναγνώρισης του ΔΙΚΑΤΣΑ, που ουδέποτε είχαν εκδοθεί, όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας πως συνολικά έξι έγγραφα ήταν πλαστά.
Πωλήσεις τίτλων
μέσω Ιντερνετ
Μπάτσελορ και μάστερ από ανύπαρκτα πανεπιστήμια πωλούνται μέσω διαδικτύου από εμπορικούς οργανισμούς του εξωτερικού. «Εμείς δε λέμε ότι είναι πλαστά, αλλά ότι δεν υφίστανται τέτοια πανεπιστήμια και τέτοιου είδους πτυχία», ξεκαθάρισε ο κ. Αθανασίου. Δεν είναι λίγοι, πάντως, αυτοί που προσπαθούν να εμφανιστούν ως πτυχιούχοι, με δεδομένο ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία προσδίδουν κύρος. «Πολλοί, για να δείξουν ότι είναι μορφωμένοι και για το κοινωνικό πρεστίζ, αγοράζουν τέτοιους τίτλους, χωρίς να τους χρησιμοποιούν επαγγελματικά. Τους βάζουν στο γραφείο και στο σπίτι τους. Αυτή είναι μία παθογενής τάση της ελληνικής κοινωνίας. Προσπαθούν να επικαλούνται πράγματα τα οποία δεν έχουν κάνει, και ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ.
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται εκρηκτική ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές από δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι αποβλέπουν στη βαθμολογική και οικονομική τους αναβάθμιση. «Προσπαθούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως. Ενώ είναι αναγνωρισμένες σπουδές και τις προσφέρουν τα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια με δίδακτρα, αναπτύσσεται μία τάση πλέον εμπορικής εκμετάλλευσης αυτής της κατάστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμπορικές εταιρίες, και όχι τα ίδια τα πανεπιστήμια, να υπεισέρχονται ως μεσάζοντες μεταξύ του ενδιαφερομένου ή οργανωμένων ομάδων και του ξένου πανεπιστημίου», υποστήριξε ο κ. Αθανασίου.
2011-08-07
agelioforos.gr