lefkada-news

Συναίνεσε η ΝΔ στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπάιδευση

«Τα βρήκαν» εντέλει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως προς το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων, καθώς το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης υπερψήφισε επί της αρχής το επίμαχο νόμο- πλαίσιο,  όπως γνωστοποίησε στη Βουλή ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει η Ν.Δ. επί της αρχής το νομοσχέδιο: Να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ύστερα από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Χθες υπήρξαν ανάλογες συζητήσεις ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και στον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο υπερψήφισε επί της αρχής και ο ΛΑΟΣ.

Με την τελική διατύπωση, οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται επί των άρθρων.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξέφρασε και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη. Μεταξύ άλλων, κάλεσε την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων.

Η κ. Κατσέλη κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσει έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σε αντίθεση με το κόμμα του, χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την κατάργηση συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων.

Κάλεσε δε, τόσο την υπουργό όσο και το κόμμα του να βρουν σημείο συνεννόησης και να προκύψει ένα νομοσχέδιο με την αποδοχή τουλάχιστον 3 κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται ο ΛΑΟΣ, καταψηφίζουν τα κόμματα της Αριστεράς ενώ η ΝΔ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την θέση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία, επιδιώκοντας αλλαγές της υπουργού στο θέμα της εκλογής πρυτάνεων, στις οποίες αντιδρά ο κ. Μητσοτάκης.

Συλλαλητήριο κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας από μέλη των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΔΙΠ.

2011-08-24

epikaira.gr

>