«Παράθυρα» στο ενιαίο μισθολόγιο ανοίγουν Βενιζέλος και Ρέππας
Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Από την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η τελική ρύθμιση θα προβλέπει «παραθυράκια» για μερίδα υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή, ενσωμάτωση στο βασικό μισθό ή κατάργηση των περισσότερων από τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο υποστηρίζει ότι "στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου".
Η διαφαινόμενη μείωση μισθών για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν προγραμματίσει 48ωρη απεργία για χθες και σήμερα, η οποία ανεστάλη, καθώς φέρεται να έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, ότι δεν θα υπάρξει δραματική μείωση των αποδοχών τους
Ωστόσο, δεν είχε γίνει ακόμη σαφές πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να "παντρέψει" υποσχέσεις όπως η παραπάνω με τις εξαγγελίες περί κατάργησης των εργαζομένων δύο ταχυτήτων και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα.
Σήμερα, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι μερίδα των απασχολούμενων στο Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά). Το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς "θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας".
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ζήτημα αφορά στην πράξη περίπου το 10% των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Στο ζήτημα της "προσωπικής διαφοράς" αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, Γιάννης Γρίβας. Ανέβασε, ωστόσο τον αριθμό των υπαλλήλων τους οποίους αφορά η ρύθμιση σε 200-300.000.
"Οι αμοιβές που υπολείπονται για 200-300.000 δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με αυτές που παίρνουν σήμερα, το υπόλοιπο θα καλυφθεί και θα δοθεί ως προσωπική διαφορά, με κάθε αύξηση μισθολογική και με κάθε οριζόντια περικοπή", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5".
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η "προσωπική διαφορά" θα αφορά κυρίως στα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπει "ταβάνι" σε αυτά τα επιδόματα, πάγωμα των αυξήσεων τους και σταδιακά και τη μείωσή τους.
Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, το υπουργείο οικονομικών δηλώνει ότι "ως ένα βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα".
Από την 1η Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές στα χρονοεπιδόματα και τις υπερωρίες, ενώ έχουν "παγώσει" και οι ωριμάνσεις.
Πολλαπλές ταχύτητες
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γ.γ. του υπουργείου και πρόεδρος της Επιτροπής Μισθολογίου, Ηλίας Πλασκοβίτης, διευκρίνισε ότι θα υπάρχει διαφορετικό μισθολόγιο για τους παλιούς και διαφορετικό για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους
«Δεν μπορείς να έρθεις με το καλημέρα σας και να πεις σε κανέναν άνθρωπο ότι από αύριο οι αμοιβές σου από 2.500 ευρώ το μήνα θα είναι 1.500 ή θα είναι 1.300", είπε.
Το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.
2011-08-24
enet.gr