lefkada-news

Εως 300 ευρώ το χρόνο η λυπητερή από το ΦΠΑ 23%

Αλαλούμ σε εστιατόρια, ψησταριές, σουβλατζίδικα, καφέ, μπουγατσατζίδικα, ντελίβερι και άλλα καταστήματα προκάλεσε η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα είδη εστίασης στο 23%, που ισχύει από χτες.

Σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων ο ΦΠΑ ανέβηκε στο 23%, με εξαίρεση ορισμένα μικρά καταστήματα (κυλικεία, καφέ, σουβλατζίδικα κ.ά.) στα οποία οι ιδιοκτήτες τους ισχυρίζονται ότι η σχετική ρύθμιση στην ταμειακή τους μηχανή θα γίνει μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες.

Ο νέος αυξημένος ΦΠΑ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έφερε αυξήσεις στις τιμές από 5% έως και 15%, όμως σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως σε καφέ - κυλικεία, οι τιμές διατηρήθηκαν προς το παρόν στα ίδια επίπεδα.

Το κόστος από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ για μια μέση ελληνική οικογένεια εκτιμάται στα 250 - 300 ευρώ ετησίως. Πάντως, αρκετοί εκτιμούν ότι θα φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής, ενώ πολλές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στα «τεφτέρια» περιορίζοντας την έκδοση αποδείξεων.

Το αλαλούμ, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση επαγγελματιών και καταναλωτών. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θεωρούν ότι ο τζίρος τους, που έχει μειωθεί από 30% έως 50% την τελευταία διετία, θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ και οι πελάτες δε γνωρίζουν πλέον ποιο προϊόν υπάγεται σε ποια κατηγορία ΦΠΑ και αδυνατούν να συγκρίνουν τιμές, αφού οι φόροι μεταβάλλονται διαρκώς.

Η Ομοσπονδία των Εστιατόρων αποφάσισε να προχωρήσει σε «στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και κινητοποιήσεις», μια ενέργεια που δε φαίνεται να ασπάζονται οι περισσότεροι επαγγελματίες.

agelioforos.gr

«Αλλάξαμε τις μηχανές, όχι τις τιμές»

Στα περισσότερα καφέ, αναψυκτήρια και κυλικεία, η μεταβολή του συντελεστή δεν έφερε μεταβολές στις τιμές.

«Από τις αρχές του καλοκαιριού είχαμε μειώσει την τιμή του καφέ σε 3 ευρώ και δεν την αλλάξαμε ούτε και τώρα. Ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει ο ΦΠΑ και να επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα», σημείωσε ο Στέργιος Αρίδας, υπεύθυνος καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει γενική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουμε τους τρόπους διαμαρτυρίας μας. Εμείς αλλάξαμε το ΦΠΑ στο 23%, όμως δεν ανεβάσαμε τις τιμές. Το πρόβλημα παρατηρείται στο φαγητό και λιγότερο στον καφέ. Παρ` όλα αυτά, επειδή η κίνηση έχει μειωθεί, δημιουργείται ζήτημα σε όλες τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Νίκος Μακρινάκης, ιδιοκτήτες καφέ - εστιατορίου.

Ανατιμήσεις 5% - 15%

Σχεδόν στο σύνολο των εστιατορίων, των αλυσίδων έτοιμου φαγητού, των ντελίβερι και των ψητοπωλείων, η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% προκάλεσε αύξηση των τιμών, που ποικίλουν ανά είδος, από 5% έως και 15%.

«Η αύξηση στην τιμή βγαίνει περίπου στο 10%. Δεν μπορούσαμε να απορροφήσουμε και αυτήν την αύξηση, την τρίτη κατά σειρά, ενώ ανεβαίνουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε, τα άλλα λειτουργικά έξοδα και μειώνεται η κίνηση και ο τζίρος. Οι τιμές ανέβηκαν περίπου 5% - 10% και ελπίζουμε οι πελάτες μας να μη μας γυρίσουν την πλάτη», δήλωσε ο Νίκος Παπαδόπουλος, εργαζόμενος σε ψητοπωλείο.

Η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ αφορά όλα τα είδη εστίασης και εξαιρούνται μόνο τα γλυκά που δεν καταναλώνονται στο χώρο του καταστήματος, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, καθώς και τα τυποποιημένα τρόφιμα.

Επιστρέφουν τα τεφτέρια

Πολλοί επαγγελματίες εκτιμούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά η έκδοση αποδείξεων, κυρίως από καφέ και κυλικεία, ενώ θα επιστρέψουν και τα παζάρια για το λογαριασμό, σε ορισμένες ταβέρνες και εστιατόρια. «Αν έρθουν κάποιοι γνωστοί ή φίλοι και μου πουν για ένα λογαριασμό που βγαίνει 150 ευρώ να πληρώσουν 120 ευρώ χωρίς απόδειξη, τι να κάνω», αναρωτιέται ιδιοκτήτης ταβέρνας.

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, επανεμφανίστηκαν τα γνωστά τεφτέρια, στα οποία εκτός από την παραγγελία του φαγητού, οι σερβιτόροι έγραφαν και το λογαριασμό χωρίς να εκδίδουν απόδειξη, η οποία παραδίδεται στους πελάτες μόνον εφόσον την απαιτήσουν.

«Πονοκέφαλος» στα ξενοδοχεία

Επιπτώσεις και στον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης. «Το αίτημά μας είναι ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στον τουρισμό στο 6,5%. Αυτήν τη στιγμή, ενώ ακόμη έχουμε περίπου 1,5 μήνα σεζόν, μας αύξησαν το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται από 5% έως 30% το κόστος του πακέτου (με πρωινό, ημιδιατροφή και all inclusive), όμως εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις τιμές για τα πακέτα που έχουν κλείσει ήδη από το 2010. Συνολικά, η επιβάρυνση για εμάς ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 2% και αναγκαστικά θα την απορροφήσουμε για το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν», επισήμανε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Ετήσια επιβάρυνση

Για ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και το οικογενειακό καλάθι που παρουσιάζει κάθε μήνα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ ανέρχεται σε 250 - 300 ευρώ το χρόνο.

Συγκεκριμένα, για καφέ και εστιατόρια μια τετραμελής οικογένεια δαπανά κατά μέσο όρο 239 ευρώ το μήνα. Η δαπάνη αυτή, εφόσον δε μεταβληθούν οι καταναλωτικές συνήθειες, θα φτάσει πλέον τα 263 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, σε ετήσια βάση θα απαιτηθούν περίπου 250 - 300 ευρώ επιπλέον. Φυσιολογικά οι περισσότεροι θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις εξόδους για φαγητό, ενώ θα προετοιμάζουν τον καφέ από το σπίτι.

«Τον τελευταίο χρόνο οι πιο πολλοί είτε προετοιμάζουν τον καφέ και ένα σάντουιτς από το σπίτι ή έχουν βάλει καφετιέρα στο χώρο εργασίας. Αυτή η πρακτική μάλλον θα επεκταθεί», δήλωσε η Ελένη Μαυρίδου, ιδιωτική υπάλληλος.

«Σε κάθε αύξηση του ΦΠΑ συνήθως έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στην τελική τιμή για τον καταναλωτή, καθώς γίνονται οι γνωστές στρογγυλοποιήσεις. Ακόμη και πριν από την αύξηση του ΦΠΑ είχαμε καταγγελίες ότι χρέωναν σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ακριβά, επικαλούμενοι τον υψηλό φόρο. Πάντως, για να μην επικρατεί αυτό το αλαλούμ, η καλύτερη λύση θα ήταν ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες», τόνισε η Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως «οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος. Οποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο «λάθος». Οι πολίτες είναι αυτοί που αναβιώνοντας το κίνημα των αποδείξεων μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές».

 

>