lefkada-news

Ανω κάτω στην υγεία

Κανένας νοσοκομειακός γιατρός δε θα προσληφθεί από το υπουργείο Υγείας και σε κάθε θέση που θα εγκρίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών εν μέσω κρίσης θα προσλαμβάνεται ένας νοσηλευτής. Αυτό ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι οι δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και όχι σε γιατρούς.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα εμφανίζει υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών σε σχέση με τις άλλες χώρες- μέλη. Η στρέβλωση αυτή υπάρχει και στα δημόσια νοσοκομεία», είπε. Για κάθε νοσηλευτική κλίνη, πρόσθεσε, αναλογεί ένας γιατρός, την ώρα που ένας νοσηλευτής καλείται να αντεπεξέλθει με 36 ασθενείς! Ο κ. Λοβέρδος απέδωσε το φαινόμενο στις πελατειακές σχέσεις επί σειρά ετών και τόνισε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχει περίσσευμα γιατρών, ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και σε νοσοκομεία της περιφέρειας δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για κάλυψη θέσεων γιατρών, με συνέπεια αυτές να μένουν κενές.

«Ανοιχτό» επάγγελμα ο φαρμακοποιός

Στο μεταξύ, απελευθερώνεται από την 1η Νοεμβρίου το ωράριο των φαρμακείων και αφαιρούνται για ένα μήνα οι άδειες όσων κρατήσουν κλειστά τα φαρμακεία τους, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, υπενθυμίζοντας ότι το επάγγελμα είναι ήδη «ανοιχτό». Εκείνο που εκκρεμεί, όπως παραδέχτηκε, είναι η απελευθέρωση του ωραρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το 30% των φαρμακείων σε κάθε περιοχή θα παραμένει εναλλάξ ανοιχτό τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου (σήμερα μένουν κλειστά). Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, όσοι δεν εφαρμόσουν τη ρύθμιση θα τιμωρούνται με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για ένα μήνα. «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και οι ``ράμπο`` θα βγουν στους δρόμους για να διασφαλίσουν ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, προειδοποιώντας ότι, αν δεν εφαρμοστεί το ωράριο, τότε από την 1η Δεκεμβρίου όλα τα φαρμακεία θα λειτουργούν και τα απογεύματα και οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι θα ορίζουν αριθμό ασφαλείας.

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Για το λόγο αυτό, θα ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου με τους φαρμακοποιούς. Οπως πρόσθεσε, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε όποιο ταμείο αργεί να πληρώσει τους φαρμακοποιούς να μην αποδίδεται το rebate (η επιστροφή στο ασφαλιστικό ταμείο της διαφοράς μεταξύ τιμής αναφοράς και λιανικής κάθε φαρμάκου).

Σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι ήδη έχουν δοθεί 800 νέες άδειες για την ίδρυση φαρμακείων σε όλη τη χώρα και 300 φαρμακοποιοί έχουν κάνει χρήση του νόμου ζητώντας να ιδρύσουν εταιρίες φαρμακείων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η προσφορά αδειών δεν είναι ανάλογη της ζήτησης. Για παράδειγμα, στο νομό Θεσσαλονίκης, «ενώ θα μπορούσαν να χορηγηθούν 48 νέες άδειες, υπήρξαν μόνο 41 ενδιαφερόμενοι».

Στην τελική ευθεία ο ΕΟΠΥΥ

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα νοσοκομεία, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι περισσότεροι από 22.000 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας, του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα προσφέρουν σύντομα τις υπηρεσίες τους μια φορά την εβδομάδα σε νοσοκομεία με ελλείψεις γιατρών, μετά από απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου. Την ώρα που δινόταν η συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, οι γιατροί διαδήλωναν έξω από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, ο Παναγιώτης Τουχτίδης, γενικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τόνισε στον «Α» ότι «οι γιατροί προτιμούν να βρίσκονται στα αστικά κέντρα, αλλά το υπουργείο δεν έβαλε ποτέ φραγμό σε αποσπάσεις από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα, συνεισφέροντας έτσι στην απογύμνωση της περιφέρειας από ιατρική υποστήριξη». Ο ίδιος θεωρεί θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά περιμένει να δει τις νοσηλευτικές υπηρεσίες να στελεχώνονται στην πράξη. «Ειδικά για τους νοσηλευτές, έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια ο εκάστοτε υπουργός να μας χτυπάει φιλικά στην πλάτη και ανερυθρίαστα να μας αναγορεύει σε ``ραχοκοκαλιά`` του ΕΣΥ αλλά προσλήψεις να μη βλέπουμε ποτέ», τόνισε ο κ. Τουχτίδης.

Οι φαρμακοποιοί

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε στον «Α»: «Ο αριθμός των φαρμακείων που το υπουργείο επιβάλλει να λειτουργούν τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου είναι υπερβολικά μεγάλος. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οποιαδήποτε στιγμή των ημερών αυτών μπορεί κανείς να βρει εφημερεύον φαρμακείο, διανύοντας το πολύ απόσταση διάρκειας πέντε λεπτών, όπου και αν βρίσκεται». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, «ο αριθμός των φαρμακείων και η άριστη κατανομή τους με επιστημονικά και τοπογραφικά μέσα ήταν ικανά να καλύψουν τις ανάγκες».

Πανιατρική απεργία

Πανιατρικό μέτωπο ενάντια σε πολλές από τις προωθούμενες αλλαγές συγκροτούν οι γιατροί σε όλη τη χώρα σήμερα και αύριο, με 48ωρη πανιατρική προειδοποιητική απεργία. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ οδηγούνται σε αφανισμό οι ιδιώτες γιατροί -επειδή θα αμείβονται με ένα ευρώ ανά επίσκεψη- και οι ασφαλισμένοι δε θα έχουν περίθαλψη ανάλογη με τις εισφορές τους. Σήμερα και αύριο κλείνουν τα ιατρεία τους και οι οδοντίατροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι «η οδοντιατρική περίθαλψη αφαιρείται εντελώς από τον ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του». Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί τον ιατρικό κόσμο και τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, μπροστά στις ΥΠΕ (πλατεία Αριστοτέλους), στις 10:30 και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μεθαύριο στο άγαλμα του Βενιζέλου.

ρεπορτάζ Μαρία Λίτου/agelioforos.gr

>