lefkada-news

Νοσηρό κλίμα γύρω από την Ελλάδα

Για φήμες και σπέκουλα κάνει λόγο το ΥΠΟΙΚ

Στο πολυπαιγμένο παρασκευιάτικο σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρονται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στον απόηχο μιας εβδομάδας η οποία χαρακτηρίστηκε από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση στην εφαρμογή των μέτρων και την έντονη αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Η υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλό εξαμήνου που συνόδευσε την αποχώρηση του Γ. Σταρκ από την ΕΚΤ έφερε συζητήσεις στις τάξεις των αναλυτών για ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας τις επόμενες μέρες ή ώρες. Όλα αυτά τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ανεβαίνει στην αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη κρατώντας κατά τα φαινόμενα μικρό καλάθι.

Ακολουθώντας ένα γνώριμο μοτίβο, το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρεται σε σχέδιο της κυβέρνησης Μέρκελ, για την προστασία των γερμανικών τραπεζών σε μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Ταυτοχρόνα, το ίδιο πρακτορείο, κάνει λόγο για συζητήσεις μεταξύ αναλυτών, που αναζητούν τρόπους να "ξεφορτώσουν" ελληνικά ομόλογα για να προστατευθούν από μια πιθανή στάση πληρωμών.

Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα αυτά, συμπίπτουν χρονικά με τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση σε επενδυτές για να δηλώσουν εάν προτίθενται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό σήμερα, ότι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, θα έχει συνάντηση στις 20 Σεπτεμβρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πότε ακριβώς θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο αναχώρησε άρον άρον τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

H εσπευσμένη κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το βράδυ της περασμένης Τρίτης και δια στόματος Ευ. Βενιζέλου την επιτάχυνση των μέτρων, όπως το ενιαίο μισθολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν φαίνεται να έπεισε τις αγορές οι οποίες συνέχισαν τον γνωστό χορό κερδοσκοπίας γύρω από τα ελληνικά ομόλογα. Σε αυτό βοήθησαν και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Ε.Ε. όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Όλι Ρεν, οι οποίοι διαμήνυαν ότι δεν αρκούν οι δηλώσεις και πλέον χρειάζονται έργα.

Ως εκ τούτου, το κόστος ασφάλισης του πενταετούς cds για την Ελλάδα ξεπέρασε τις 3.500 μονάδες βάσης (υποδηλώνει χρεοκοπία της χώρας την επόμενη πενταετία κατά 94%), ενώ το σπρεντ των δεκαετών ομολόγων θύμιζε το βράδυ της Παρασκευής... Β` Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς έφτανε τις 1.941 μ.β. Την ίδια ώρα, το ευρώ έναντι του δολαρίου κυμαίνεται σε χαμηλό εξαμήνου στο 1,3720.
ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

2011-09-09

enet.gr

 

>