Γ. Παπανδρέου : Δεν θα αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει
«Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ και διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας.
«Βρισκόμαστε σε μια "οικονομική θύελλα" και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει εξιλαστήριο θύμα», είπε και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.
«Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να διαφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, που όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας πλήρως διαχειρίσιμο».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κάθε άλλη πορεία θα ήταν καταστροφική και υποστήριξε ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα από τα 36 δις. ευρώ το 2009 μειώθηκε κατά πολύ το 2010 και το 2011 ενώ υπάρχει η προοπτική το 2012 να έχουμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα.
« Χρειαζόμαστε μια επιπλέον προσπάθεια, είπε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι είμαστε κοντά στο να αλλάξουμε το τοπίο και σημείωσε ότι «ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει προοπτική». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης στον στενό δημόσιο τομέα, τουλάχιστον σήμερα» και πρόσθεσε: «Ούτε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα πάει στο μισό, αλλά θα πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο».
Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε». Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της συναίνεσης δήλωσε : «δεν μιλάμε για συγκυβερνήσεις και εκλογές» και πρόσθεσε πως δοκίμασε τις ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδε ωριμότητα από την πλευρά της ΝΔ, διότι «η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τη λογική της κυβέρνησης της ΝΔ και θέλει να μεταθέτει τις ευθύνες αλλού». Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, που «θα ήθελαν να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση τις επόμενες μέρες ενός Συμβουλίου για επενδύσεις, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής διασποράς.
Όπως είπε το Συμβούλιο αυτό θα παίξει ρόλο και στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο δήλωσε «δίνουμε τη μάχη συνεχώς για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις» και επισήμανε πως αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση την κίνηση της δανειοδότησης θα είχαν μειωθεί κατά 70% οι συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι θα έμεναν στο δρόμο.Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν σενάρια που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ντόμινο πίεσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η κυβέρνηση με τις κινήσεις της θα τα αντιμετωπίσει κάνοντας το χρέος της προς τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη.
Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα σημερινά προβλήματα και την κατηγόρησε ότι φυγομάχησε και πέταξε την «καυτή πατάτα» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς φέραμε την Ελλάδα στη δεκαετία του ΄50; Δεν έχουν καμιά ευθύνη οι προηγούμενοι; Να τελειώνουμε, όμως, με την παρελθοντολογία. Αλλάζουμε τη χώρα και πάμε μπροστά. Τα λεφτά που υπήρχαν δεν πήγαν στην ανάπτυξη, πήγαν σε τεράστιες σπατάλες».
Για την κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές» είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας, είπε και σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποιο λάθος, απάντησε πως «το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην έχουμε πάρει αποφάσεις, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καθένας που εφαρμόζει μια πολιτική θα κάνει και λάθη».
Σε ερώτηση για διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τη χαίρεται τη σημερινή κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν υπουργικά συμβούλια που ήταν ανύπαρκτα, καθώς δεν συνεδρίαζαν, και πρωθυπουργοί που δεν εμφανίζονταν. Δεν μπορούν να κατηγορούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο επειδή κάθονται οι υπουργοί και συζητούν.
Και για την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι υπερήφανος διότι στήριξε πάρα πολλές δύσκολες αποφάσεις και ο καθένας βουλευτής κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, τις πελατειακές πιέσεις και να βάλει πάνω από αυτά το κοινωνικό συμφέρον.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Άγκυρας για τις υποθαλάσσιες έρευνες νοτίως της Κύπρου διατύπωσε τη θέση ότι είναι δικαίωμα κυρίαρχων κρατών, όπως η Κύπρος, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.
"Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και του Ισραήλ και κάθε άλλης χώρας, να κάνει τις έρευνες ή να κάνει τις συμφωνίες είτε είναι για ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) είτε για τους αγωγούς και να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως "αυτή είναι μία θέση όχι μόνο ελληνική, είναι μία θέση και ευρωπαϊκή" και σε κάθε περίπτωση είναι "μία ξεκάθαρη θέση απέναντι και στην Τουρκία".
Ερωτηθείς για το εάν θα αποτελέσει "casus belli" για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας".
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως "εμείς έχουμε κάθε λόγο να αναπτύξουμε, αλλά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα", κάτι που "κάνουμε και το έχουμε αποδείξει", με "σημαντικές προόδους σε διάφορους τομείς", αλλά υπογράμμισε "πως η βάση πάνω στην οποία η όποια σχέση θα οικοδομηθεί και σήμερα και αύριο και στο μέλλον είναι η βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου".
Σε συναφή ερώτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Διεθνούς Δικαίου εμείς διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματά μας λένε πως, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και θέμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό προσπαθούμε και προωθούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας".
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός "μεταξύ των οικονομικών μας δυσκολιών με τα όποια προβλήματα ή θέματα μεγάλα είναι εθνικής σημασίας και εξωτερικής πολιτικής", σημειώνοντας ότι "αυτό το έχουμε και καταφέρει και διαμηνύσει παντού".
Ξεκαθάρισε δε πως "δεν επιτρέπουμε να παρεξηγηθεί από κανέναν ότι αυτή η αδυναμία σημαίνει πως είμαστε κι αλλού αδύναμοι ή ότι αλλού θα κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις".
Σημείωσε ακόμη ότι η επιρροή της χώρας μας, υπό την έννοια της οικονομικής συνεργασίας "δεν είναι η ίδια, όπως παλαιότερα, όταν είχαμε μια πιο εύρωστη οικονομία, όταν είχαμε ανάπτυξη 5,5% και όταν δεν υπήρχε και η πίεση στο τραπεζικό σύστημα, λόγω του δημόσιου χρέους που έχουν και οι ελληνικές τράπεζες", εξηγώντας πως "αυτός είναι ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο πρέπει να βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση, για να επανέλθει η ισχύς της χώρας μας και σ` αυτόν τον τομέα".
Αναφερόμενος στην «αραβική άνοιξη» ο κ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε "μεγάλη ευκαιρία για τη δημοκρατία", αλλά και "ευκαιρία για να υπάρξει πρωτοβουλία για την ειρήνη, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό". Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει ιστορικά αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με μία χώρα δίπλα, το Ισραήλ, που θα αισθάνεται ασφαλής και θα είναι και αναγνωρισμένο, σε αγαστή συνεργασία με τα αραβικά κράτη".
"Είναι κάτι το οποίο εμείς επιδιώκουμε, είναι προς το συμφέρον μας και είναι κάτι από αυτά, που όσο δεν γίνονται τόσο χάνουμε και πολύ σημαντικές δυνατότητες- και οικονομικές και άλλες", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Αντιδράσεις κομμάτων
Αμετανόητο και αναξιόπιστο χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας τη συνέντευξή τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για σφαγιασμό των δικαιωμάτων του λαού έκανε λόγο το ΚΚΕ, ο κ. Παπανδρέου παραπαίει στη λήψη σωστών αποφάσεων υπογράμμισε ο ΛΑΟΣ, ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Παρακολουθήσαμε, χθες, μια ομιλία του πρωθυπουργού, που έδειχνε να αγνοεί όσα συνέβαιναν και όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης υπογραμμίζοντας πως σήμερα «παρακολουθήσαμε, ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την οικονομία, που θα μπορούσε να είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες, παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη του κ. Βενιζέλου για νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία, τα οποία - για άγνωστο λόγο - “ξέχασε”, χθες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, παρακολουθήσαμε τον αντιπρόεδρο να απλώνει το χέρι προς τον εφοπλιστικό κόσμο, προς τον οποίο, ωστόσο, αρνείται την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, παρακολουθήσαμε και μια κοινή συνέντευξη πρωθυπουργού και αντιπροέδρου, από την οποία προέκυψαν μόνο θλιβερά συμπεράσματα.
Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου προσποιείται αμνησία για όσα διέπραττε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι αμετανόητος και αναξιόπιστος, και δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος πως πάντα κάποιος άλλος φταίει και περιορίστηκε σε μια θλιβερή επανάληψη που συνοδεύτηκε από ένα ακόμη δυσβάσταχτο χαράτσι.
Δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής της αποτυχημένης συνταγής, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ , που βυθίζει τον τόπο στην ύφεση, την αγορά στα λουκέτα και την κοινωνία στην ανεργία, και επιχειρεί να φοβίσει τους Έλληνες, αντί να ακολουθήσει πολιτική ελπίδας και προοπτικής.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των Ελλήνων» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης.
«Με γελοία επιχειρήματα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιτάχυνση του σφαγιασμού των δικαιωμάτων του λαού, που διαπράττει μαζί με την τρόικα για να προστατευθεί η ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, οι πιστωτές τραπεζικοί όμιλοι και κράτη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ στην οποία υπογραμμίζεται πως «σε αυτό το έγκλημα έχει την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ, του Καρατζαφέρη και η αντιπολίτευσή τους επικεντρώνεται σε καθυστερήσεις και ανεπάρκειες».
«Η πορεία προς το «ξέφωτο» του πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλεί σε πατριωτική συστράτευση σημαίνει : Νέα πιο άγρια φοροεπιδρομή, εξαθλίωση των εργαζομένων, βάθεμα της κρίσης, συνεχή κρατική στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων» αναφέρει το ΚΚΕ και τονίζει πως «ο πρωθυπουργός με όλες τις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει την άρχουσα τάξη ότι έχει τη διάθεση και την ικανότητα να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα συμφέροντά της. Να κλιμακώσει την επίθεση στους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες».
«Όσοι άκουσαν και ιδιαιτέρως όσοι είδαν και άκουσαν τον πρωθυπουργό, είναι πιο τρομαγμένοι και πιο σοκαρισμένοι παρά ποτέ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΛΑΟΣ στην οποία υπογραμμίζεται πως «ο κ. Παπανδρέου δεν παραπαίει μόνο πολιτικά και ιδεολογικά, παραπαίει και στη λήψη σωστών αποφάσεων.
Η Ελλάδα κινδυνεύει όσο ο «μπροστάρης» δεν μπορεί να πείσει ούτε στο εσωτερικό, αλλά ούτε και στο εξωτερικό».
«Οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αποτελούν ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας αναφέρει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη η οποία υπογραμμίζει πως « η κυβέρνηση αντί να περιορίσει τα 100 δις ευρώ που ξοδεύει ο δημόσιος τομέας κάθε χρόνο, καταφεύγει σε εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των ιδιωτών που δεν θα έχουν αποτέλεσμα και προοπτική. Λύση δεν θα υπάρξει όσο το παλιό κομματικό σύστημα αρνείται να συγκρουσθεί με τον κακό του εαυτό, τα προνόμια και τα συμφέροντα που έχει εκθρέψει όλα αυτά τα χρόνια».
2011-09-11
agelioforos.gr