lefkada-news

Επικίνδυνη αποστολή

Από το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την Τρίτη  τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και από τις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν στις 17 - 18 Οκτωβρίου για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα ασχοληθεί με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, περνά η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να «κλειδώσει» τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η επίσημη διαβεβαίωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι η συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ δε σχετίζεται με την αξιολόγηση της τρόικας, αλλά «ήταν προγραμματισμένη από καιρό», μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ένα από τα συντομότερα ανέκδοτα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Βερολίνο την κρισιμότερη στιγμή και εν μέσω σεναρίων για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά το ήμισυ, ενώ η προχτεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Σόιμπλε, περί ενδεχόμενης αναθεώρησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, επιτείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα για τις προθέσεις των εταίρων μας. Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου αντιλαμβάνεται ότι το εγχείρημα της έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ. Αυτό καθιστά την αποστολή του διπλή και πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητά της.

Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να πείσει την καγκελάριο ότι οι ολιγωρίες, οι παλινωδίες και η παντελής αδράνεια της κυβέρνησης, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου μέχρι την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, αποτελούν «ατυχή σφάλματα» που δεν πρόκειται να επαναλάβει σε καμία περίπτωση η Αθήνα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει μαζί του ένα φάκελο με τα μέτρα που αποφάσισε εσπευσμένα η κυβέρνηση, θα τονίσει ότι η υλοποίησή τους ξεκινά πάραυτα και με διαδικασίες κατεπείγοντος, ενώ θα επιχειρήσει να αποδείξει με αριθμούς ότι οι στόχοι θα καλυφθούν στο ακέραιο.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου θα απευθυνθεί μέσω Βερολίνου προς όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Σ` αυτό το σημείο, η εξασφάλιση της γερμανικής υποστήριξης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «κλειδί» για τη στάση που θα τηρήσουν άλλες «δύσπιστες» κυβερνήσεις, αλλά και για τη στάση των αγορών που συνυπολογίζουν και την παραμικρή ένδειξη αποστασιοποίησης των ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από την Αθήνα τα τελευταία 24ωρα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, πάντως, ποντάρει στις φωνές που δειλά δειλά ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία, ότι ίσως ο καταλληλότερος τρόπος διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ώστε να μη ρισκάρουν μία πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται μία ομιλία με κοινό που θα απαρτίζουν εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών βιομηχανιών, ενώ θα τον συνοδεύουν αρμόδιοι για τις ξένες επενδύσεις υπουργοί (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου).

Πολλά... Ρίχτερ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Το πακέτο σκληρών μέτρων που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή λειτούργησε ως «ωρολογιακή βόμβα» εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στον κομματικό μηχανισμό, φέρνοντας υπουργούς, στελέχη και βουλευτές σε κατάσταση σύγχυσης. Η ατμόσφαιρα βάρυνε ακόμη περισσότερο, καθώς οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι, ακόμη και αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους που έχουν περιγράψει ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πορεία να αναστραφεί το πολιτικό κλίμα στην κοινωνία και να κινητοποιηθεί η κομματική βάση του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να δώσει μία εκλογική μάχη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που απέδειξε πόσο εύκολο είναι να ξεσπάσει μία κόντρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οταν είπε ο Ηλίας Μόσιαλος ότι οι βουλευτές απολαμβάνουν προνομιών, βρέθηκε μέσα σε λίγη ώρα να βομβαρδίζεται από βουλευτές και στελέχη που βγήκαν δημόσια και τον αποδοκίμασαν προσωπικά. Τα παράπονα και οι οργισμένες αντιδράσεις ήταν τόσο πολλά, που περιήλθαν ταχύτατα σε γνώση του ίδιου του πρωθυπουργού. Λίγες ώρες αργότερα, στις συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με γκρουπ βουλευτών από διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα, πολλοί του είπαν ότι δεν έχουν άλλο κουράγιο να στηρίξουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «περάσει» στην κοινωνία το νέο πακέτο μέτρων. Ενδεικτικά, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Βούρος δήλωσαν ευθέως ότι σκέφτονται να παραιτηθούν, ενώ πολλοί άλλοι έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα της συγκυβέρνησης και της ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ώστε να λάβει η κυβέρνηση πολιτική νομιμοποίηση για τα νέα μέτρα και τις επόμενες επιλογές της. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των βουλευτών ως «απολύτως κατανοητή», αλλά δε θέλουν να συμβιβαστούν με την απαισιόδοξη άποψη ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια και οι πολίτες είναι έτοιμοι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Οι βουλευτές μεταφέρουν από την κοινωνία το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πίστη πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν στην έξοδο και οι θυσίες θα αποδώσουν στο ορατό μέλλον.

Παρενέργειες και εκλογές

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εξελίσσονται στο μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ είναι άγνωστο εάν θα υπάρξουν παρενέργειες μετά την ψήφιση των νέων μέτρων -έστω και αν λάβουμε την 6η δόση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν από το να ελπίζουν ότι η ανταπόκριση της τρόικας και των Βρυξελλών θα είναι θετική. Αν συμβεί αυτό, τότε θα έχει νόημα ο σχεδιασμός των κινήσεων του 2010. Διαφορετικά, οι εκλογές θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη και, ίσως, η μοναδική διέξοδος.

του Αντώνη Φουρλή

agelioforos.gr

2011-09-26

>