Εντονες αντιδράσεις για την εργασιακή εφεδρεία
Η εργασιακή εφεδρεία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αιχμής στην κριτική του κυβερνητικού έργου από την αντιπολίτευση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων για το εύρος και τη διαδικασία εφαρμογής της.
Ασαφείς και κοινωνικά ανάλγητες χαρακτήρισε τις αποφάσεις ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης. «Είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση να θεωρεί πιο δίκαιη την απόλυση από τη μη απόλυση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι εγκληματικό και πολιτικά ανήθικο να προχωρά σε παράνομες προσλήψεις, παραβιάζοντας το νόμο που η ίδια ψήφισε κι από την άλλη να αποφασίζει και να διατάζει μαζικές απολύσεις».
Επιπλέον, ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση περισσοτέρων από 70 κρατικών δομών και τη δημιουργία 1.230 νέων θέσεων μονίμου προσωπικού για την στελέχωσή τους, με κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς, επίσης, ότι το 2010 καλύφθηκαν 25.850 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 3.353 θέσεις με συμβάσεις έργου.
«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μαζικές απολύσεις, για να καλύψει τις ανήθικες, εγκληματικές και παράνομες προσλήψεις, που η ίδια έκανε τον περασμένο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση «να επικαλείται την πρόταση σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία και την αποτροπή των απολύσεων, την οποία θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι για όσους απολύθουν από τον δημόσιο τομέα, η ΝΔ δεν υπόσχεται επαναπρόσληψη όταν έλθει στην εξουσία και πρόσθεσε ότι θα ισχύσει η δέσμευση του κόμματος -περί μη απόλυσης- για όσους θα τελούν ακόμη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Για «την αρχή της μεγάλης σφαγής» κάνει λόγο το ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι έρχονται κι άλλες 200.000 απολύσεις μέχρι το 2013. Όπως αναφέρει, «τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στο ξερίζωμα κάθε εργασιακού, μισθολογικού, ασφαλιστικού δικαιώματος».
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «από τις μαζικές απολύσεις, τη δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, θα είναι τραγικές συνολικά για τα εργατικά λαϊκά στρώματα».
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα στρέφει τα πυρά του και στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «για τις απολύσεις και τη σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων είναι τεράστια η ευθύνη της ΝΔ», καθώς οι «εφεδρείες-απολύσεις» ήταν πρότασή της.
«Γιατί δεν έχουν τη λεβεντιά να ξεκαθαρίσουν προς τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κάποιους τους θεωρούν "σαβούρα" και πρέπει να ριχτούν στους καρχαρίες για να σωθούν οι υπόλοιποι από το "ναυάγιο"», διερωτάται ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης και κάνει λόγος για μία «λάθος πολιτική με εξασφαλισμένα ακόμα πιο λαθεμένα αποτελέσματα».
«Η εργασιακή εφεδρεία είναι ο σίγουρος δρόμος για δραστική μείωση των μισθών και για απολύσεις», παρατηρεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης και χαρακτηρίζει το μέτρο «βάρβαρο, αντισυνταγματικό και απάνθρωπο».
Όπως αναφέρει, «οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες και σε χειροτέρευση της επάρκειας και της ποιότητας των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες, καταδικάζει τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα σε διαρκή ανασφάλεια και ουσιαστικά σε κοινωνική γενοκτονία».
Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ακόμη ότι «στην εφεδρεία δεν πρέπει να μπουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικές τους, που πρέπει να ανατραπούν και να φύγουν με τους αγώνες του λαού, πριν ολοκληρώσουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του λαού και της χώρας μας»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε το μέτρο απαράδεκτο, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί με σταθερότητα σε χιλιάδες απολύσεις».
«Πολλοί άνθρωποι θα τεθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο», δήλωσε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα δεν θα υπηρετηθεί επί της ουσίας η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχει ο δημόσιος τομέας και πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Επίσης, υποστήριξε ότι το εν λόγω μέτρο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, αφού, όπως σημείωσε, δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλονται για τις απολύσεις.
«Η άρνηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε αποτελεσματική μείωση του δημόσιου τομέα, μαζί με τις παλινωδίες της τρόικας και το λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας, μετέτρεψαν την εργασιακή εφεδρεία σε σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.
Τονίζει ακόμη ότι «όλα κατέληξαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που χάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις δουλειές τους, λόγω της υπερφορολόγησης για να χρηματοδοτούνται οι υψηλές δαπάνες και τα μεγάλα ελλείμματα του κράτους που μας έφεραν ως εδώ» και καταλήγει: «Καταστρέφουν τους μισθωτούς και τον ιδιωτικό τομέα για να μην θίξουν τα ρουσφέτια τους. Οι κομματικοί στρατοί τώρα δικαιώνονται».
«Για να καταλάβουμε γιατί η χώρα οδηγείται στην χρεοκοπία αρκεί να αναλογιστούμε, ότι η εξοικονόμηση δαπανών από την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί με μόλις 5% μείωση των στρατιωτικών δαπανών», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης.
ΑΔΕΔΥ: Πλήρης απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
Για «διάλυση του κράτους» και «απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία.
«Για πρώτη φόρα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κι έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τον πλέον απάνθρωπο, αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο», αναφέρει το σωματείο.
Όλα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμβαίνουν τη στιγμή που η Δημόσια Διοίκηση και οι Δημόσιες Υπηρεσίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, με αντίκτυπο στα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου και οι απολύσεις των εργαζομένων γίνονται με μοναδικό γνώμονα την περιστολή δαπανών» και χωρίς να εξετάζονται ούτε οι πραγματικές ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό ή «το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκληθεί, πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί το κράτος σε διάλυση, τη Δημόσια Διοίκηση σε πλήρη απορρύθμιση, την κοινωνία σε εξαθλίωση και τους εργαζόμενους σε απόγνωση.
Δηλώνει τέλος αποφασισμένη να αγωνιστεί και να ανατρέψει «τις βάρβαρες αυτές πολιτικές επιλογές, προφυλάσσοντας τα κοινωνικά αγαθά και την κοινωνική συνοχή».
Σημειώνεται ότι για την Τετάρτη έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 19 Οκτωβρίου με την γενική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ .
ΓΣΕΕ: Μέτρο αυθαίρετο και αντικοινωνικό
Σε μαζική συμμετοχή στις 24ωρες απεργίες της 5ης και της 19ης Οκτωβρίου καλεί τους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή της «στις πολιτικές της εργασιακής εφεδρείας, των περικοπών, της ύφεσης και της ανεργίας που προωθούν η κυβέρνηση και η τρόικα».
Οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εφεδρεία βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας με τη συμμετοχή ομοσπονδιών ΔΕΚΟ, Οργανισμών και φορέων, στους οποίους προωθείται το νέο καθεστώς.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε ότι το θέμα των εφεδρειών-απολύσεων θα αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα και τρόπους δηλαδή συνδικαλιστικά, πολιτικά και νομικά στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα απορρίπτουν την εργασιακή εφεδρεία «ως μέτρο αυθαίρετο και αντικοινωνικό, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την εμφανίσει ως δήθεν φάρμακο για την κρίση και το χρέος».
«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, να υποβαθμιστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός να διευρυνθεί η ύφεση, η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολιτών για να ικανοποιηθούν οι παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών», διαμηνύει η Συνομοσπονδία.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι κυβέρνηση και τρόικα «με μέτρα άνισα, άδικα και βεβαίως αναποτελεσματικά, σπρώχνουν την οικονομία σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση», προσθέτοντας ότι «τα μέτρα αυτά αφαιρούν από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία».
«Λένε κάποιοι: "μα υπάρχουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα γιατί να μην γίνουν με τις εφεδρείες απολύσεις και στο δημόσιο; Τους απαντάμε: Αν το κράτος κάνει απολύσεις κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες να κάνουν ακόμα περισσότερες απολύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο, παρά να συνεχίσουν τους αγώνες τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Σχετικά άρθρα , Βαγγέλης Δημούδης, ζήτησε από την κυβέρνηση και την τρόικα να λάβουν υπ` όψη τους «το Σύνταγμα και τις ανάγκες του λαού».
2011-10-03
naftemporiki.gr