Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση
Εντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος και παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όπως έγινε γνωστό η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ.μ.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδίστακτος και επικίνδυνος». Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη σαν κέρμα στον αέρα, καθώς και ότι εκβιάζει τόσο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όσο και το λαό.
«Λέει στον ελληνικό λαό, ότι ``αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη``! Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της. Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τόνισε.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα. Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ η λύση είναι οι εκλογές. «Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο ``δημοψήφισμα``. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα», κατέληξε.
«Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα», σχολίασε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
«Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Για τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την προαναγγελία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε απελπισία, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπέροχή του «όχι» στην υποτέλεια. Διερωτήθηκε μάλιστα τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου και αν θα παραιτηθεί.
«Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή την προαναγγελία δημοψηφίσματος.
Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «γι αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της» και τονίζει ότι «είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι ``δεν θέλει``, να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές».
Για ψευδώνυμες επιλογές έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πιο έντιμη λύση έτσι όπως είναι η κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, τόνισε ότι «είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα».
Επίσημη ενημέρωση για δημοψήφισμα - ψήφο εμπιστοσύνης αναμένει η ΕΕ
«Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» απάντησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, ερωτηθείσα σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.
2011-10-31
naftemporiki.gr