Κορυφώνονται οι διεργασίες για κυβέρνηση ενότητας
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, παρά τις επιμέρους διαφορές, με αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ασκούν έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενημερώνοντας τους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Σόιμπλε για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τόνισε πως στόχος της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας [Βλέπε άρθρο] . Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, «όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης».
Με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αφού διατυπώνει το αίτημά του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, διαμηνύει με τον πλέον σαφή τρόπο «πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές» [Βλέπε άρθρο] .
Για άμεση έναρξη της διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης.
«Αν σήμερα πάνε όλα ομαλά, ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τη ΝΔ, αλλά και με τα άλλα κόμματα, για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Με ευρύτερη συγκρότηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και από άλλες δυνάμεις, εφόσον επιθυμούν να συμμετέχουν. Με την στήριξη όλων αυτών, για να είμαι σαφής», υποστήριξε ο κ. Πρωτόπαπας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και όπως υπογράμμισε, η διαδικασία αυτή «ξεκινά αύριο», «δεν μπορεί να είμαστε στο "θα δούμε"».
Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, «θα πρέπει να κουβεντιάσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες, διότι μόνον έτσι θα ηρεμήσει η χώρα, θα αισθανθεί σίγουρη, θα μας αναγνωρίσουν πλήρως οι εταίροι μας ως μια χώρα που μπορεί να συνεννοηθεί και να δημιουργεί ευρύτερες συναινέσεις και στηρίξεις στην πολιτική».
Παράλληλα, επεσήμανε πως αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει σε σαράντα ημέρες τη χώρα σε εκλογές, υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
«Σήμερα ψήφος εμπιστοσύνης - αύριο διαβουλεύσεις για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής», ήταν το μήνυμα και της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, που μίλησε στον ίδιο ραδιοσταθμό.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε σε ολιγόμηνη διάρκεια της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να συναφθεί η δανειακή σύμβαση και «από εκεί και πέρα», τόνισε, πρέπει «αμέσως να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές».
Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για μία τέτοια κυβέρνηση η εξέλιξη θα είναι ολέθρια για τη χώρα, καθώς όπως είπε, «θα κινδυνεύσει η ομαλή πρόσβαση της χώρας στη χρηματοδότηση, στη δανειοδότηση και στην επιβίωση εντός του ευρώ».
Aνάλογη ήταν και η γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος τόνισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης απόψε προς την κυβέρνηση τελεί υπό τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι εντός ολίγων ημερών θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σημειώνει ακόμη πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφούσα ομάδα στη Βουλή θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη σύνθεση και τη στήριξη της νέας κυβέρνησης και προσθέτει ότι αν επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι εξωκοινοβουλευτικό το νέο σχήμα, τότε τα μέλη της θα πρέπει να τύχουν ελέγχου για το «πόθεν έσχες» όπως ισχύει για τους κοινοβουλευτικούς. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως ο ίδιος δεν θα στηρίξει «κυβέρνηση της οποίας η σύνθεση δεν θα εγγυάται την οικονομική διαφάνεια των υπουργών της».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Βρεττός, σημείωσε πως αν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν ευοδωθεί, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν την Πέμπτη το non paper, με το οποίο καλούνταν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι έτοιμοι να «ξεπαγώσουν» την πρωτοβουλία τους (σ.σ. είχε «παγώσει» μετά την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση).
Όπως διευκρίνισε ο κ. Βρεττός, σε δηλώσεις του στο ρ/σ Bήμα FM, το κείμενο συντάχθηκε αρχικά από πέντε βουλευτές της ΝΔ και εν συνεχεία υπεγράφη από 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα ξεκίνησε από μια συζήτηση βουλευτών της ΝΔ, έξω από το εντευκτήριο της Βουλής, οι οποίοι εξέφραζαν την άποψη ότι πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Συμφώνησα με τους προβληματισμούς που εξέφραζαν και τους είπα πως αν το γράψετε, θα το συνυπογράψω και θα φέρω κι άλλους», δήλωσε ο βουλευτής και εκτίμησε πως το κείμενο θα μπορούσε να φέρει 30 ή 40 υπογραφές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Εκ των βουλευτών της ΝΔ που συνυπέγραψαν το εν λόγω non paper, o Ευάγγελος Αντώναρος, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομιλούν με συναδέλφους τους από όλα τα κόμματα και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ που έχει και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. «Διαβλέπουμε», πρόσθεσε, «ότι έχουμε μια κοινή ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το αδιέξοδο στο οποίο μας έχει οδηγήσει ο κ. Παπανδρέου».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Αντώναρος ζήτησε «μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικά πρόσωπα, κυβέρνηση για να σώσουμε και να πάμε μπροστά τη χώρα, να λύσουμε το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε, όπως πρέπει να εξασφαλίσουμε, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και μετά να πάμε σε εύλογο, μικρό, σύντομο χρονικό διάστημα σε εκλογές».
Το αίτημα για αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο επανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Η διαπραγμάτευση του νέου μνημονίου πρέπει να γίνει από μία νέα κυβέρνηση, που θα προέλθει από εκλογές, υποστήριξε και πρόσθεσε: «Από τον κ. Παπανδρέου ή μαζί με τον κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να γίνει, γιατί έχασε κάθε νομιμοποίηση και στην κοινωνία και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είναι, πλέον, αφερέγγυος στους ξένους, μετά τους τυχοδιωκτικούς χειρισμούς του στο θέμα του δημοψηφίσματος».
Αντίθετο το ΚΚΕ
Την πλήρη αντίθεσή του με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εκφράζει το ΚΚΕ επαναλαμβάνοντας το αίτημα διάλυσης της Βουλής και διενέργειας εκλογών από υπηρεσιακή κυβέρνηση εντός ενός μήνα.
«Όποια άλλη κυβέρνηση επιδιώκεται, είναι για να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, που στοχεύει στην υπερπτώχευση του λαού με νέα μέτρα και μνημόνια», υποστηρίζει και χαρακτηρίζει τις προσπάθειες «για δημιουργία κυβέρνησης μεταβατικής ή λεγόμενης εθνικής», πρόδρομο για τη δημιουργία μίας τέτοιας κυβέρνησης και μετά από τις εκλογές, με στόχο «να τσακίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα και γενικότερα να αλυσοδέσουν το λαό με τους εκβιασμούς, την ιδεολογική τρομοκρατία, την καταστολή».
Ο Γ. Καρατζαφέρης για τα «παιδιά της Βοστώνης»
Νωρίτερα αίσθηση προκάλεσε το καυστικό σχόλιο του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για τη στάση των Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. «Αν τα παιδιά της Βοστώνης, ο κ. Παπανδρέου, παύσει να φαντάζει ως αρχολίπαρος, και ο κ. Σαμαράς, ως σπουδαρχίδης, ο τόπος δεν θα δει προκοπή», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.
«Για συνοικέσιο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με κουμπαριά Μέρκελ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνοικέσιο με κουμπαριά Μέρκελ, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά το γεγονός ότι παίζουν τις κουμπάρες, παίζουν θέατρο μπροστά στον ελληνικό λαό, εάν τελικά τα βρουν και προχωρήσει ο γάμος θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό. Και πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σ΄ ένα πλαίσιο σκληρού μνημονιακού ολοκληρωτισμού», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Real FM.
«Μέρκελ και Σαρκοζί προχθές μας υπέδειξαν το ερώτημα στο δημοψήφισμα και την ημερομηνία, Μπαρόζο και Ρομπάι χθες εξειδίκευσαν και την εντολή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης προσδιορίζοντας μάλιστα και το περιεχόμενό της, με κύρια αποστολή την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και την υλοποίηση του νέου μνημονίου», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε πως μία τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Θα έχει ως στόχο, συμπλήρωσε, να αποτρέψει τη δυνατότητα παρέμβασης του λαού και ως αποτέλεσμα νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε ένα λαό που ήδη στενάζει.
Την ανάγκη μιας κυβέρνησης μεταβατικού χαρακτήρα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να οδηγήσει συντομότατα τη χώρα σε εκλογές, επεσήμανε τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Οτιδήποτε άλλο, θα περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, εκτίμησε και πρότεινε «καθαρές λύσεις». «Η ΝΔ από τη μία πλευρά διατυπώνει την πρόταση για μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο χαρακτήρα και χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, το δε ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Όλα αυτά συγκροτούν μια περαιτέρω περιπλοκή των πραγμάτων», σημείωσε ο κ. Κουβέλης για να επαναλάβει ότι η κρίση πολιτικής δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση της ίδιας της δημοκρατίας.
«Η ευθύνη για κάθε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι πλέον ατομική. Στόχος μας, από εδώ και πέρα, είναι ένας, χωρίς παρεκκλίσεις: Nα προχωρήσουμε άμεσα σε μια Κυβέρνηση Εκτάκτου Ανάγκης με εξωκοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό, με τη στήριξη όλων μας, ακόμα και εάν χρειαστεί να κάνουμε ένα ή περισσότερα βήματα πιο πίσω από αυτά που λέγαμε μέχρι χθες», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως «τώρα προέχει η Ελλάδα και όχι τα κόμματα.