Αγωνία για την ομιλία Παπανδρέου – Έντονα σενάρια μιλούν για μεταβατικό πρωθυπουργό τον Ευ. Βενιζέλο
Με αγωνία αναμένεται απόψε η ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, επί της πρότασης για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία. Η ομιλία ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 8 το απόγευμα, έχει καθυστερήσει σημαντικά, γεγονός που πιθανότατα είναι ενδεικτικό των ζυμώσεων που σημειώνονται την ύστατη ώρα.
Έντονα σενάρια θέλουν τον κ. Παπανδρέου να παραιτείται και να αναλαμβάνει ο μεταβατικός πρωθυπουργός ο Ευ. Βενιζέλος, έπειτα από διαρκείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει επαφές ακόμα και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, καθώς και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη.
Για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, απαιτείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τα «ναι» να είναι περισσότερα από τα «όχι» και πάνω από 120.
Ο Κανονισμός της Βουλής δίδει στον πρωθυπουργό της χώρας, τόσο το δικαίωμα τριτομιλίας, ενώ με ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση δεν μετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι απεχώρησαν χθες, μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, αλλά θα επιστρέψουν για να μετάσχουν στην ψηφοφορία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χάρης Καστανίδης αναμένεται να μιλήσουν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την ώρα που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν την ουσία της ψήφου εμπιστοσύνης και αναμένουν πρωτοβουλίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Β. Παπανδρέου: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κι όχι ψήφος εμπιστοσύνης
Η αποψινή ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολή για σχηματισμό αμέσως κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, δήλωσε προσερχόμενη στην Βουλή η Βάσω Παπανδρέου, δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία ότι θα ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.
Δ. Λιντζέρης: Θα αποφασίσω με βάση την ομιλία Παπανδρέου
Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του απόψε στην Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Οδ. Βουδούρης: Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης
Την άμεση και χωρίς καθυστέρηση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, τονίζοντας ότι «τυπικά η σημερινή διαδικασία παραμένει ψήφος εμπιστοσύνης, πολιτικά, όμως, δεν σημαίνει εμπιστοσύνη στη παρούσα κυβέρνηση».
«Η σημερινή ψηφοφορία, όποια και να είναι η έκβασή της, κλείνει τον κύκλο αυτής της κυβέρνησης. Να ελπίσουμε ότι θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστούν οι θετικότερες δυνατές εξελίξεις για την χώρα μας», καταλήγει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βουδούρης.
Λ. Κατσέλη: Περιμένω τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο...
«Περιμένω να ακούσω από τον πρωθυπουργό ότι θα επισκεφθεί αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο κυβερνητικό σχήμα για την διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων και τη προκήρυξη εκλογών και τότε καθορίσω τη στάση μου». Με τη δήλωση αυτή η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη Βουλή, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ψήφο της τα μεσάνυχτα.
Η προσφάτως διαγραφείσα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βουλευτής, διαπίστωσε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι» και συνεπώς λύση είναι «να πάμε σε εκλογές το συντομότερο». Περιμένω από τον πρωθυπουργό επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών, είπε ακόμη η κ. Κατσέλη.
Η πρώην υπουργός δεν δίστασε να διατυπώσει κριτική για το γεγονός ότι «μέσα σε δύο εβδομάδες κατορθώσαμε να τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία» για τη στήριξη της Ελλάδας αλλά και για το ότι φθάσαμε στο σημείο να λάβουμε «το ταπεινωτικό τελεσίγραφο Μέρκελ-Σαρκοζί» σχετικά με την ημερομηνία και το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Καταγγελίες για υπονόμευση
Με καταγγελίες για υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου από οργανωμένα εξωθεσμικά συμφέροντα που βρίσκουν ανταπόκριση και εντός του κυβερνώντος κόμματος, εμφανίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση επί της πρότασης για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση.
Δεν μπορώ πέμπτη φάλαγγα στο Κοινοβούλιο. Δεν μου κάνει γονατιστός πρωθυπουργός. Με το χέρι στην καρδιά, δεν δέχομαι πρωθυπουργό με όρους. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε όρθιο Έλληνα πρωθυπουργό», ανέφερε ο Σήφης Βαλυράκης.
«Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κυρίως στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, γιατί αυτή την εντολή έχω πάρει από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε κυβερνητικό μόρφωμα προκύψει μελλοντικά», είπε ο Β. Γιουματζίδης.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική “δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση”. Ή δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης, ή δεν δίνεις», δήλωσε ο Τάκης Δημητρουλόπουλος χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δέχεται να υπάρξει «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Γ. Παπανδρέου, που κορυφώνεται ακριβώς την ώρα που κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεσή της στην φοροδιαφυγή και σπάει το τραπεζικό απόρρητο. Πολλοί παράγοντες των μαζικών μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι τα θαλασσοδάνεια θα είναι παρελθόν».
«Σκοτεινό παρασκήνιο»
Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, κατήγγειλε «το σκοτεινό παρασκήνιο και τα παζαρέματα», για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για την συγκρότηση κυβέρνησης στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία ή και άλλα κόμματα, με στόχο την υπερψήφιση και υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.
«Είναι κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;» διερωτήθηκε ο βουλευτής και απάντησε ο ίδιος: «Είναι κυβέρνηση καταστροφής και ανευθυνότητας που θα οδηγήσει τη χώρα στην άβυσσο παρατήρησε ο κος Λαφαζάνης, τονίζοντας πως μια τέτοια κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση του λαού».
Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όσο και την αξιοπιστία της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση εξωκομματικών προσώπων στηριζόμενη από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα: «Υπάρχει ναι ή όχι, πρόθεση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας; Αν υπάρχει, η παραίτηση του πρωθυπουργού ενεργοποιεί τις εντολές - και όπως ορίζει το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος ο κάθε κατεργάρης (οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων) να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι προφανές πως θέλουμε πολιτικοί, συλλογικά εκφρασμένοι, να συζητήσουν αυτή την σύμβαση και πως δεν είναι δυνατόν να κρυφτούμε πίσω απ` τα φουστάνια τεχνοκρατών», τόνισε ο κ. Βορίδης. «Δεν υπάρχει ακυβερνησία. Αν υπάρχει αληθινή βούληση, σε έξι μέρες έχουμε καταλήξει. Αν όχι, υπάρχει άλλος δρόμος εκτός των εκλογών;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
2011-11-04
agelioforos.gr