lefkada-news

Στάση αναμονής, πληρωμών και απόγνωσης επί 2 εβδομάδες

Ερημοι δρόμοι, άδεια καταστήματα, τηλέφωνα που δε χτυπούν, απουσία ρευστού και στάση συναλλαγών. Ολόκληρη η χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και μετά, έχει «παγώσει» αναμένοντας τις εξελίξεις. Οι συναλλαγές έχουν σταματήσει πλήρως, τα ταμεία έχουν αδειάσει, κανείς δεν αγοράζει τίποτε και όλοι στέκονται μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να ενημερωθούν για το δημοψήφισμα που... ματαιώθηκε και τη νέα κυβέρνηση που... καθυστέρησε για μερικές ημέρες.

Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης και οι επαγγελματίες ζητούν άμεσα λύση, ώστε να επιστρέψει τουλάχιστον η αισιοδοξία στους πολίτες. «Δεν κινείται απολύτως τίποτα και όλοι περιμένουν τις εξελίξεις. Δεν πληρώνει κανένας για τίποτα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Από το δημοψήφισμα και μετά όλα έχουν σταματήσει. Σε λίγο δε θα μπορούμε ούτε εμείς να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Θα έπρεπε να γίνει στάση πληρωμών στο Κοινοβούλιο και να μην πληρωθούν ούτε ευρώ για δύο χρόνια, για να αντιληφθούν την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στη χώρα. Ελπίζω να τελειώσει άμεσα αυτή η ιστορία και να τονωθεί, κάπως, ψυχολογικά ο κόσμος», τόνισε ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Αγωνία και στο... μετρό του Λονδίνου

Οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης παραμένουν άδειοι, ακόμη και τις ώρες αιχμής. Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 50%, το ίδιο και η κίνηση στα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, όπου οι τιμές έχουν μειωθεί, παρά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Οι δαπάνες για αναψυχή και εκδρομές θεωρούνται απαγορευμένη πολυτέλεια.

«Χτες ίσως ήταν η χειρότερη μέρα για το γραφείο μου, αφού δε χτύπησε ούτε τηλέφωνο. Μετά το τριήμερο, στο οποίο κινήθηκαν μόνο οι οδικές εκδρομές, έχουν σταματήσει τα πάντα. Η ψυχολογία είναι πολύ αρνητική λόγω της αβεβαιότητας και, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, με την κυβέρνηση και την έγκριση της 6ης δόσης, δύσκολα θα ανακάμψει η ψυχολογία των πολιτών και η κίνηση στην αγορά», σημείωσε ο Δημήτρης Μαντούσης, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν κινείται τίποτε. Ακόμη και στην Αγγλία όπου βρισκόμασταν για τη μεγάλη διεθνή έκθεση τουρισμού, όλοι ασχολούνταν με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ακόμη και ο υπάλληλος στα εισιτήρια του μετρό του Λονδίνου με ρώτησε αν έχει ανακοινωθεί κυβέρνηση στην Ελλάδα», επισήμανε με νόημα ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Αδειασαν συμβολαιογραφεία - υποθηκοφυλακεία

«Νεκροταφεία» θυμίζουν τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα συμβολαιογραφεία στη Θεσσαλονίκη. Η δραματική πτώση της κίνησης άρχισε από την 21η Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ειδικά όμως τις τελευταίες δυο εβδομάδες, δεν... πατάει ούτε ψυχή, όπως χαρακτηριστικά λέει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Χρουσαλά- Μπιλίση. Το ίδιο ισχύει και για τα υποθηκοφυλακεία. «Ούτε για να ρωτήσει δεν έρχεται ο κόσμος. Η αβεβαιότητα έχει παγώσει τα πάντα. Η ζημιά είναι τρομακτική. Το Δημόσιο παίρνει ημερησίως μηδέν χρήματα από τους συμβολαιογράφους. Ούτε δηλώσεις φόρου κληρονομιάς δε γίνονται, επειδή ο κόσμος φοβάται να μη μείνει χωρίς λεφτά, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας. Η ανησυχία του κόσμου έχει μετατραπεί πια σε απελπισία. Ολες οι πράξεις πάγωσαν, το ίδιο και στα υποθηκοφυλακεία. Αν δεν κινηθεί η αγορά, δε θα μαζέψουν χρήματα, ούτε καν οι τράπεζες. Τα ακίνητα τέθηκαν εκτός συναλλαγής μετά τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα και δυο εβδομάδες με τέτοια εικόνα στην Πολιτεία δεν κινείται τίποτα», είπε η κ. Μπιλίση.

«Θέλω... αλλά δεν έχω να πληρώσω»

Στις πιάτσες των ταξί τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων. Αυτό συμβαίνει αργά το βράδυ, νωρίς το πρωί, ακόμη και το μεσημέρι. Η πτώση ξεπερνά το 50% και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Τις τελευταίες ημέρες, οι ιδιοκτήτες των ταξί μετέφεραν τη διαμαρτυρία τους στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους. Η επιγραφή «Θέλω... αλλά δεν έχω να πληρώσω», που βρίσκεται στο πίσω τζάμι των ταξί της πόλης, εκφράζει τη διαμαρτυρία τους για το γνωστό θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος, αλλά ταυτόχρονα και τη συμμετοχή των αυτοκινητιστών στην κοινωνική διαμαρτυρία για τα εισπρακτικά μέτρα.

«Ολοι βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για τις εξελίξεις. Η κίνηση είναι μειωμένη εδώ και καιρό και συνεχίζεται έτσι. Εχουμε πρόβλημα στις πιάτσες, όπου δημιουργούνται ουρές αυτοκινήτων. Το αυτοκόλλητο στα τζάμια των ταξί είναι έκφραση διαμαρτυρίας για όλα όσα καλούμαστε να πληρώσουμε», σημείωσε ο Κώστας Γιαννακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ/ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

agelioforos.gr

2011-11-10

>