Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012. Συγκεκριμένα σε σύνολο 299 βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 258, ενώ 41 καταψήφισαν.
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι δύσκολος, έχει φιλόδοξους στόχους και πρέπει να εκτελεστεί σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες.
«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία μεγίστης ευθύνης. Ελάχιστες γενιές ήρθαν αντιμέτωπες με τέτοιας κρισιμότητες προσκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος από τη βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν «να υπερβούμε τις δυνάμεις μας».
Αναφερόμενος στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τόνισε ότι είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος στόχος, ενώ δεν έκρυψε ότι η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού απαιτεί «προσπάθεια διαρκείας».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μεμψιμοιρούμε, ούτε να συνεχίσουμε όπως είπε, την πρακτική των αλληλοκατηγοριών για το παρελθόν.
«Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η επιτυχία είναι υπόθεσή όλων και υπερβαίνει τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές.
Αναγνώρισε παράλληλα ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μια μπόρα που θα περάσει, «αλλά θα έχει διάρκεια», καθώς όπως είπε, είναι αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων που οδήγησαν στη συσσώρευση του δημοσίου χρέους.
Δήλωσε ακόμη ότι κατανοεί τον προβληματισμό του μέσου πολίτη που βλέπει τα εισοδήματα να μειώνονται και την ανεργία να αυξάνεται, αν και όπως είπε «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν». «Η εθνική προσπάθεια θα είναι πολυετής, θα χρειαστεί μόχθος και επιμονή» συνέχισε, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία ότι η δεκαετία που διανύουμε μπορεί να αποβεί «μια κερδισμένη δεκαετία».
Ο κ. Παπαδήμος διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και ξεκαθάρισε ότι η θέση μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη. «Δεν θα χάσουμε απερίσκεπτα το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό κεκτημένο, τη θέση μας στη Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι «ενωμένες και αλληλέγγυες οι χώρες της Ευρώπης θα ξεπεράσουν την κρίση», ενώ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. «Η Ελλάδα μπορεί να έχει το μέλλον που της αξίζει. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.
Ευ. Βενιζέλος: «Όχι» στη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων
Nωρίτερα, κατά την ομιλία του στη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε από την πλευρά του φιλόδοξη αλλά εφικτή την πρόβλεψη για ύφεση 2,8% το 2012.
«Μπορεί τα πράγματα να πάνε χειρότερα, αλλά εμείς μπορούμε να τα κάνουμε να πάνε καλύτερα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στην οικοδόμηση του εθνικού σχεδίου, με στόχο «τη διάσωση της χώρας, την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και μετά την εκτίναξη».
Επισήμανε επίσης την ανάγκη να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής αποφάσεις που δεν θα επιτρέπουν τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. «Θέλουμε αποφάσεις που θα σέβονται την θεσμική ισοτιμία όλων των κρατώνμελών. Και δεν θέλουμε αποφάσεις που θα οριστικοποιούν και θα κλειδώνουν εσωτερικές ανισότητες στην Ευρωζώνη, που αφήνουν κάποιες χώρες πάντα σε μία υποδεέστερη, αθεράπευτα υποδεέστερη θέση σε σχέση με το κόστος δανεισμού», ξεκαθάρισε.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν οι χώρες μέσα στην ευρωζώνη «διαχωριστούν σε πλεονασματικές και ελλειμματικές το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έχει χάσει την προοπτική του».
Το εύκολο όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, είναι να επιβληθούν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά το δύσκολο, πρόσθεσε είναι να συνδεθούν αυτά με μέτρα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Διαμήνυσε ακόμη ότι το μέλλον της χώρας μας «δεν μπορεί να περνάει μέσα από την έξοδο από την Ευρωζώνη και μέσα από την πλήρη καταρράκωση του κεκτημένου των Ελλήνων των κόπων τόσων δεκαετιών».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει τις ευθύνες της και διαβεβαίωσε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ ξεκαθάρισε ότι «τίποτα δεν μάς στερεί το δικαίωμα να διατυπώνουμε το δικό μας λόγο».
Παράλληλα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αναπτυξιακοί και υφεσιακοί, ευαίσθητοι και ανάλγητοι», αλλά «υπάρχουμε εμείς που έχουμε την ευθύνη για το μέλλον των πολιτών». Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, όπως σημείωσε, «θεωρεί πως τα μέτρα για το 2012 είναι ψηφισμένα και δεν έχει ευθύνη» επισήμανε ότι ο κ. Σαμαράς «δεν αθώος του αίματος των μέτρων».
«Όποιος έχει να προτείνει ο,τιδήποτε, δεν χρειάζεται να περιμένει να επαναδιαπραγματευτεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τη ψήφισή της από τη Βουλή και όταν θα δεσμεύεται πλέον η χώρα. Δεν περιμένουμε την επαναδιαπραγμάτευση. Έχουμε μπροστά μας τη σκληρή και πραγματική διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όποιον έχει «τεκμηριωμένη και υπεύθυνη πρόταση» για τη διαχείριση των εσόδων και των δαπανών, για συντάξεις, για μισθούς, για φορολογικούς συντελεστές, για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, να προτείνει εναλλακτική λύση. «Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να ξεδιπλώσουμε τις προτάσεις μας, τις ιδέες μας, να δούμε αν αυτές είναι όχι απλά και μόνο συμπαθείς, αλλά είναι πρακτικά εφικτές», παρατήρησε.
2011-12-07
naftemporiki.gr