Γ. Παπανδρέου: «Απαιτείται ενότητα για τα εθνικά θέματα»Άμεση θέσπιση της ΑΟΖ ζητά ο Αντώνης Σαμαράς
«Το καθεστώς του Αιγαίου δεν αλλάζει, οι πιλότοι μας θα είναι πάντα εκεί, ενώ θέση της Ελλάδας είναι η επίλυση των διαφορών μας με ειρηνικά μέσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Ταυτόχρονα δήλωσε απαισιόδοξος για επίλυση στη διένεξη με τα Σκόπια, ενώ αναφερόμενος στα εσωτερικά της Ελλάδος τάχθηκε κατά των επίπλαστων – όπως είπε – αντιπαλοτήτων.
«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την άμεση μονομερή εκ μέρους της Ελλάδας θέσπιση της αποκλειστικής ζώνης και στη συνέχεια την οριοθέτησή της με όσες χώρες έχουμε αλληλο- επικάλυψη, όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Λιβύη. «Έτσι ξεπερνιέται και το ανύπαρκτο πρόβλημα του Καστελόριζου», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να απορριφθεί κάθε ιδέα για διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας από μηδενική βάση και να απαιτήσουμε από την Τουρκία την εφαρμογή της συμφωνίας για την επανεισδοχή των μεταναστών, ως όρο για την ευρωπαϊκή της ένταξη.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε θέσπιση και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα. Άσκησε παράλληλα κριτική στις ενέργειες του πρωθυπουργού σχετικά με την Τουρκία και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει η Ελλάδα στην θέσπιση της ΑΟΖ και στην συνέχεια (οι δύο ενέργειες μπορούν να γίνουν χωριστά) να προχωρήσει στην οριοθέτησή της με όσες παράκτιες χώρες έχουν επικάλυψη μαζί μας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήδη το έκανε με το Ισραήλ με την Αίγυπτο και το Λίβανο και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει άμεσα με την Κύπρο και να την προωθήσει με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Σημείωσε δε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ξεπερνά το «ανύπαρκτο θέμα», όπως το χαρακτήρισε, που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο.
Υπογράμμισε με έμφαση ότι ο ίδιος δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστη ή περίκλειστη θάλασσα» που ανατρέπει τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν αυτοπαραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο και θα την ακυρώσει όταν γίνει κυβέρνηση, τόνισε.
Για το Αιγαίο, δεν υπάρχει τίποτε να συνεκμεταλλευθούμε, όπως είπε. Στη συνέχεια, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση». Επίσης του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στον κ. Παπανδρέου για την επίσκεψή του στην Τουρκία και την ομιλία του στο Ερζερούμ ενώπιον των Τούρκων πρέσβεων. Παρά τις επαφές, όπως είπε, ακόμα και σε επίπεδο πρωθυπουργών, οι παραβιάσεις συνεχίζονται και άλλα περιστατικά όπως οι αβλαβείς διελεύσεις αυξάνονται σε αριθμό. «Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου στο τουρκικό ακροατήριο είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας και αυτό ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς ρώτησε τι συζητούσε επί δύο ώρες ο κ. Παπανδρέου στην κατ’ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «αυτή η τακτική συνιστά μυστική διπλωματία». Χαρακτήρισε μάλιστα «μεγάλη εκδούλευση για την Τουρκία» την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών για Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ λέγοντας ότι «ουσιαστικά την αναβαθμίζει σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ όπως η Ρωσία ή η Κίνα».
Σε μία αναφορά στο δόγμα Νταβούτογλου για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, υποστήριξε ότι της δημιουργεί προβλήματα και με τον αραβικό κόσμο αλλά και με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ όπως και με χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία. Υποστήριξε ακόμη ότι η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ δίνει δυνατότητα μεγαλύτερης προσέγγισης της χώρας μας με το Ισραήλ χωρίς να αποστεί από την πάγια θέση της για το Παλαιστινιακό.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι το 2004 ο κ.Παπανδρέου το υποστήριξε παρουσιάζοντάς το ως μονόδρομο, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε τον εκβιασμό, ο κυπριακός ελληνισμός το καταψήφισε και η Κύπρος ούτε καταστράφηκε ούτε έμεινε εκτός Ευρώπης. «Είμαστε ενάντια σε κάθε σχέδιο Ανάν και σε κάθε μονόδρομο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο και την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «προσχωρεί στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών κάτι που δεν έκαναν χώρες με παρόμοια προβλήματα και όσες το έκαναν διαπραγματεύθηκαν τους όρους όπως η Ιρλανδία». Πρόσθεσε δε ότι «συμφωνούμε με τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν οραματιζόμαστε καμία διεθνή διακυβέρνηση» αλλά και ότι «καμία χώρα δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά τα ξεπερασμένα ιδεολογήματα».
* Ο κ.Σαμαράς, στην αρχή της ομιλίας του ζήτησε «έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα». Διευκρίνισε ότι θα είναι έλεγχος «των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν».
Από newsit.gr