Λ. Παπαδήμος: Προς δημοσιονομική σύγκλιση με «Κανόνα Ισορροπίας»
Μέτρα που αποτελούν μεγάλο βήμα προς τη σύγκλιση δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης και διασφαλίζουν υψηλό βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου- απολογισμό των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον "Κανόνα ισορροπίας", ο οποίος προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών θα πρέπει να είναι ισολογισμένοι, όπως επίσης ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.
Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στα νομικά συστήματα των χωρών σε συνταγματικό επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα αναλάβει την αξιολόγηση εφαρμογής του κανόνα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αξιολογεί τις παραμέτρους της δημοσιονομικής πολιτικής και να ζητάει τροποποιήσεις. Έτσι δημιουργείται ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός, όπου σε περίπτωση αποκλίσεων, θα προβλέπονται διορθωτικές κινήσεις.
Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε την αυτοματοποίηση των κυρώσεων ο πρωθυπουργός, καθώς στο παρελθόν παρεκκλίσεις στον προϋπολογισμό δεν ακολουθούνταν από τη λήψη μέτρων.
Πρόσθεσε ότι συζήτηση για την περαιτέρω «εμβάθυνση της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης» της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2012, όπου θα εξεταστεί και το ζήτημα έκδοσης κοινών ομολόγων.
Σε περίπτωση που χώρα δεν ικανοποιεί το κριτήριο του 3% για υπερβολικό έλλειμμα, τότε οι επιπτώσεις θα χαρακτηρίζονται από βαθμό αυτονομίας επισήμανε ο κ. Παπαδήμος.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης και της ευρωζώνης θα αυξήσουν τα κεφάλαια που δίνουν στο ΔΝΤ σε 200 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κρίσης της ευρωζώνης.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF θα εφαρμοστεί άμεσα, ενώ δήλωσε ότι τον Μάρτιο θα επαναξιολογηθεί το όριο χρηματοδότησης των μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM.
Ακόμα, απαλείφεται η ρύθμιση συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, εκτός της Ελλάδας, όπου η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει.
Όλα τα μέτρα θα ενσωματωθούν σε διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης, κι άλλων 6 χωρών εκτός ευρωζώνης που θέλουν να συμμετάσχουν.
Τέλος, ο κ. Παπαδήμος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης στο μέλλον, κάτι που δεν ήταν εφικτό στη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής, λόγω της έντονης διαφωνίας της Μεγάλης Βρετανίας.
2011-12-10
skai.gr