Ποσοστά του `75 για το ΠΑΣΟΚ - χωρίς αυτοδυναμία η Ν.Δ.-Τι δείχνουν έρευνες για την πρόθεση των πολιτών
Εικόνα κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ενώ την ίδια στιγμή για «δικαίωση» της πολιτικής του κ. Αντώνη Σαμαρά κάνουν λόγο στη Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ, που μόλις πριν από δύο χρόνια κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 44% και 10,5 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., υφίσταται δημοσκοπική καθίζηση και περιορίζεται σε ποσοστά που είχε να δει από τα μέσα της δεκαετίας του 1970
Από την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να επωφελείται σε ανάλογο βαθμό η Ν.Δ., η οποία, με τα δημοσκοπικά ποσοστά που συγκεντρώνει, απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.
Εντυπωσιακή είναι η καταγραφόμενη άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία φαίνεται να ωφελούνται από την «αντιμνημονιακή οργή» των πολιτών, ενώ ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα δημοτικότητας, απέφυγε να συστοιχηθεί στο «αντιμνημονιακό μέτωπο», μαζί με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Από το ΠΑΣΟΚ δεν προέβησαν σε οποιοδήποτε σχόλιο. Το ίδιο απέφυγαν και οι πολλαπλοί πιθανοί υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας του.
Στην έρευνα - βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30%, έναντι 15,5% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 13,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14% και η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%.
Στο 6% καταγράφεται το ποσοστό του ΛΑΟΣ, στο 4% των Οικολόγων - Πρασίνων, στο όριο του 3% της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ στο 4% υπολογίζονται τα λοιπά κόμματα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, είναι ο πιο δημοφιλής αρχηγός κόμματος, με 58%. Ακολουθούν οι: Αλέξης Τσίπρας με 39%, Αντώνης Σαμαράς με 31%, Γιώργος Καρατζαφέρης με 30%, Αλέκα Παπαρήγα με 30%, Ντόρα Μπακογιάννη με 25% και Γιώργος Παπανδρέου με 12%.
«Ναι» στον Λ. Παπαδήμο
Το 60% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ το 20% έχει αρνητική άποψη. Υψηλά είναι τα ποσοστά δημοτικότητας του κ. Λουκά Παπαδήμου, καθώς φτάνουν το 60%.
Το 38% τάσσεται υπέρ των πολυκομματικών κυβερνήσεων, το 16% υπέρ των μονοκομματικών, το 19% υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ το 11% υπέρ νέων κομμάτων και προσώπων.
Στην εξαμηνιαία πανελλαδική έρευνα της Metron Forum, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 18,8%, έναντι 11% του ΠΑΣΟΚ, κι ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9%, ο ΛΑΟΣ με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,7%. Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με την έρευνα, η Δημοκρατική Συμμαχία της κας Μπακογιάννη και το Αρμα Πολιτών του κ. Δημαρά.
Στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό», ο κ. Παπανδρέου αποσπά μόλις το 5,3%, ο κ. Σαμαράς 15,6% και 55,4% ο «κανένας».
«Εγκρίνουν τις επιλογές»
Η μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πλήττεται από τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου, προκάλεσαν ικανοποίηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστό που έχει συγκεντρώσει την κρατούν μακριά από την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με το γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο Αντώνης Σαμαράς είναι απόλυτα δικαιωμένος για την κριτική που έχει ασκήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, μετά την υπαγωγή της χώρας στα δεσμά του μνημονίου.
Ικανοποίηση επικρατεί και από την αύξηση της διαφοράς στα ποσοστά δημοτικότητας που συγκέντρωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι οι συμμετέχοντες εγκρίνουν τις επιλογές και τη στάση της Ν.Δ. να συμβάλει στο σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ προσβλέπουν, με αυξημένα ποσοστά, στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά ως αυριανού πρωθυπουργού.
«Ικανοποίηση»
Ο κ. Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, που δείχνουν τη «Δημοκρατική Αριστερά» να έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της. Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συγκρότηση ενός «Τόξου εξουσίας της Αριστεράς», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί μόνο η αντιμνημονιακή στάση.
Ο πολυκερματισμός της Αριστεράς πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι ερήμην των διαφορών σε καίριας σημασίας ζητήματα πολιτικής. Εχουμε διαμετρικά αντίθετες θέσεις για παράδειγμα στα ζητήματα της Ευρώπης».
Δικαίωση
Ως δικαίωση της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισαν, χθες, στη Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα των δύο δημοσκοπήσεων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
2011-12-10
naftemporiki.gr