ΠΑΣΟΚ: Αργά-αργά...πότε;
Διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου μπαίνουν σε εφαρμογή στο ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά όχι απαραιτήτως και οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Αυτές αν προκύψουν θα έρθουν ως αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων διαδικασιών οι οποίες θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου, με τη νέα σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Σε αυτά κατέληξε η ευρεία σύσκεψη στελεχών του Κινήματος, η οποία διήρκεσε 12 ώρες (από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης) στην οποία πήραν μέρος τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου που είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Κ.Ο., οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ως προς το θέμα της ηγεσίας είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ , Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, απέφευγε να μιλήσει για θέμα εκλογής νέου Προέδρου και όταν αποφάσισε να το κάνει, μίλησε για "ενδεχόμενη εκλογή", κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.
Κατ΄ αρχήν θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει πλήρη εισήγηση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.
Το Πολιτικό Συμβούλιο με απόφασή του θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση, σε ημερομηνία και ημερήσια διάταξη που θα καθοριστούν από το ίδιο.
Το μόνο γνωστό θέμα που θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο είναι η σύγκληση τακτικού Συνεδρίου, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από το ίδιο το όργανο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί ευρύς διάλογος και εκλογή νέων οργάνων σε όλες τις βαθμίδες του Κινήματος και ενδεχομένως και αλλαγή Καταστατικού.
Όσες διαδικασίες δρομολογηθούν θα κινηθούν στο πλαίσιο του ισχύοντος Καταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή Προέδρου από τη βάση (μέλη και φίλους) του Κινήματος, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης υπήρξε ευρεία συμφωνία των στελεχών για τη διαδικασία εκλογής
Προέδρου. Ημερομηνία εκλογών για ανάδειξη Προέδρου δεν έχει οριστεί, αφού, έτσι κι αλλιώς, τέτοια διαδικασία θα κινηθεί εφόσον αποφασιστεί από τα όργανα του Κινήματος.
Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα με ποιον Πρόεδρο θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και αν η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, εφόσον αποφασιστεί, θα γίνει πριν τις εθνικές εκλογές ή μετά από αυτές.
Στη συνεδρίαση τέθηκε αν όλες αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν τάχιστα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, όπως πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή να πάνε αργότερα, όπως πρότειναν άλλα στελέχη.
Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, έθεσε και θέμα ότι δεν είναι δυνατό ο ίδιος να διαπραγματεύεται, ως υπουργός Οικονομικών το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και ταυτόχρονα να μετέχει σε εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες, ενδεχομένως, να περιλαμβάνουν και εκλογή νέας ηγεσίας.
Και θεώρησε λάθος να αρχίσουν διαδικασίες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, καθώς όλοι, με πρώτο τον ίδιο, θα πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και την έναρξη εφαρμογής των αποτελεσμάτων τους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως όλες οι διαπραγματεύσεις, για να ολοκληρωθούν θα χρειαστεί ένα τετράμηνο (ενδεχομένως και κάτι περισσότερο, κατά τον κ. Μπεγλίτη) και ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν το τέλος Απριλίου (29 Απριλίου, κατά την εκτίμηση του Πέτρου Ευθυμίου).
Στο δίλημμα την απάντηση έδωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική την πρόταση για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και πρότεινε να γίνει δεκτό το δεύτερο σκέλος του διλήμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή του, στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου.
Όλες οι διαδικασίες επελέγη να κινηθούν, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, στη βάση τεσσάρων προτεραιοτήτων:
Α. Η χώρα, το μέλλον και η προοπτική της, η υπέρβαση της κρίσης και η έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και ευημερίας.
Β. Η κυβέρνηση (Παπαδήμου) την οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο.
Γ. Η παράταξη και το κόμμα. Η ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος, η διαμόρφωση ενός νέου προγραμματικού πλαισίου, ο απολογισμός και η αξιολόγηση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και η νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Δ. Η ηγεσία. Οι όποιες διαδικασίες, αν κινηθούν, θα κινηθούν εφόσον έχουν προηγηθεί οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις.
Στη 12ωρη συνεδρίαση, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και μίλησαν όλοι οι παρόντες, οι οποίοι, κατά τον κ. Μπεγλίτη, εξέφρασαν την κοινή τους αγωνία για την πορεία και την προοπτική της χώρας, της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και του Κινήματος.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η υποστήριξή της, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και υπολογισμό του πολιτικού κόστους (χαρακτηριστικά που διέκρινε στις επιλογές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ) είναι εθνική ευθύνη.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι στη συνεδρίαση δεν τέθηκε θέμα άμεσης προσφυγής σε διαδικασία αλλαγής ηγεσίας, καθώς και ότι όλα τα στελέχη εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.
Σε περίπτωση, πάντως, που το Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσει να κινηθούν διαδικασίες για την ηγεσία του Κινήματος, όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, "θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους υπουργούς που θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι".
Προηγούμενο θέμα
Ολοκληρώθηκε η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου στην -εν εξελίξει- συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνέρχεται με διευρυμένη σύνθεση, καθώς συμμετέχουν υπουργοί και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε μια ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας του Κινήματος, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στην αρχή του νέου έτους, χωρίς, πάντως, να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, δηλαδή, εάν θα συμμετέχουν και άλλα στελέχη, όπως και το αντικείμενο.
Ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, στην εισήγησή του, παραδέχτηκε ότι τα δύο περασμένα χρόνια υπήρξαν «λάθη, παραλείψεις, πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, πράγματα που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν» και ζήτησε να γίνει αυτοκριτική αλλά όχι «αυτομαστίγωμα». «Ο απολογισμός της πορείας μας, πρέπει να είναι ρεαλιστικός και ψύχραιμος», είπε χαρακτηριστικά. «Η πολιτική παραφιλολογία του τελευταίου διαστήματος, δεν αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων. Καλούμαστε για μια ακόμη φορά, να διαψεύσουμε Κασσάνδρες που προβλέπουν το τέλος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Που προβλέπουν, γιατί έτσι τους βολεύει, ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα αποτελείται όχι από μεγάλες παρατάξεις αλλά από μικρά, αδύναμα κόμματα που θα είναι χειραγωγήσιμα. Εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» δήλωσε.
Με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, το λεγόμενο του PSI, συνέδεσε τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που "διέρρευσαν" από την εν εξελίξει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να επισήμανε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου πρέπει να έχουν αποφασιστεί οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει το Κίνημα. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να μετέχει σε διαδικασίες ανάλογες με τη σημερινή ή άλλες, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το τι θα κάνει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή Προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες ανέφερε ότι ο ίδιος, απευθυνόμενος στους παρόντες, είπε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του, "εφόσον μου το ζητήσετε".
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σχολιάζοντας μια φράση του κ. Παπανδρέου ότι "θα κάνω το χρέος μου", ζήτησε διευκρίνηση "ποιό απ΄ όλα" τα χρέη εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι στην εισήγηση του κ. Παπανδρέου υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οποίες δεν βοηθούν κανέναν. Και πρότεινε, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν ξεκαθαριστούν, να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο για να πάρει σχετικές αποφάσεις.
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι "όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και προσπαθούμε να την προστατεύσουμε από μικροκομματικές επιδιώξεις και πολιτικές τρικλοποδιές", επισημαίνοντας ότι "οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουμε διπλή υποχρέωση να πρωτοστατούμε σε αυτή την κατεύθυνση".
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου "για την διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης, εξόδου από μια ύφεση που έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρώσει τις κατακτήσεις ευημερίας των Ελλήνων της τελευταίας τριακονταετίας". "Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "είναι ευθύνη μας εθνική, πατριωτική να ξαναπιάσουμε το νήμα των αναγκών και ελπίδων της κοινωνίας". Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι "για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία".
agelioforos.gr
2011-12-28