Επείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες Πεπόνη-Μουζακίτη
Παραγγελία για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με τις καταγγελίες των παραιτηθέντων οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, προς τον αντεισαγγελέα Φώτη Μακρή.
Στη παραγγελία του ο κ. Τέντες ζητεί όπως διερευνηθούν άμεσα οι αναφορές των δύο οικονομικών εισαγγελέων στη επιστολή παραίτησής τους περί εισαγγελέων «υπό απαγόρευση και καθ` υπαγόρευση», καθώς και οι καταγγελίες τους για «πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Αμφότεροι εν τω μεταξύ, έχουν κληθεί ατύπως από τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την παραίτησή τους.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος χαρακτήρισε σοβαρές τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, εκτιμώντας ότι θα διερευνηθούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Αν υπάρχουν παρεμβάσεις θα πρέπει να αποκαλυφθούν», δήλωσε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας όμως, πως οι δύο εισαγγελείς πρέπει να δώσουν τεκμηριωμένα στοιχεία. Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή της ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ζήτησε παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το ζήτημα. Απαντώντας ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να καλέσει τους δύο εισαγγελείς για εξηγήσεις. Αυτό που έχουν να κάνουν οι εισαγγελείς, σημείωσε, είναι να κληθούν από τον ανώτερό τους για να δώσουν εξηγήσεις.
Υπό τη σκιά της παραίτησης των δύο οικονομικών εισαγγελέων εν τω μεταξύ πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων. Η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένο, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη, και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ήταν προγραμματισμένη, και γίνεται παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, καθώς και του υπουργού Επικρατείας και τέως αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιου Σταυρόπουλου.
Θύελλα αντιδράσεων
Η παραίτηση και οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων έχουν προκαλέσει από χθες έντονες αντιδράσεις.
Οι καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων «είναι πολύ σημαντικές λόγω της θέσης τους αλλά και λόγω των συγκεκριμένων υποθέσεων που ερευνούσαν και μαζί με την παραίτησή τους συνιστούν ένα μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της κυρίαρχης πολιτικοοικονομικής ελίτ της χώρας μας σε βάρος της δικαιοσύνης και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της», σχολίασε ο Δημ. Στρατούλης, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ 9.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, από το όλο θέμα προκύπτουν τρία πολιτικά συμπεράσματα:
«1. Οι παρεμβάσεις στο έργο των δύο εισαγγελέων έγιναν, γιατί οι έρευνές τους προφανώς προκάλεσαν δυσαρέσκεια στα τμήματα του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου που εμπλέκονται στις ερευνώμενες υποθέσεις. Εάν δούμε ποιες υποθέσεις χειρίζονταν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς (τεχνητή διόγκωση ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ για να μπει η χώρα στο ΔΝΤ υπόθεση PROTON BANK, λίστα μεγαλοφοροφυγάδων κ.λπ.) και ποιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες εμπλέκονται σ΄ αυτές, θα καταλάβουμε ποιοι και γιατί ασκούσαν παρεμβάσεις στο έργο τους.
2. Η θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα από την κυβέρνηση του Γ.Α.Παπαπανδρέου δεν έγινε για να καταπολεμηθεί το οικονομικό έγκλημα και η φοροδιαφυγή, αλλά για να κατευναστεί η λαϊκή οργή λόγω του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι των σκανδάλων μένουν πάντα ατιμώρητοι.
3. Η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει την πολιτική παρέμβασή τους σε βάρος του έργου των δύο οικονομικών εισαγγελέων, αφού παραδέχονται ότι ετοίμαζαν νομοθετική ρύθμιση για ουσιαστική αντικατάστασή τους με το πρόσχημα της ανάθεσης του έργου τους σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «αφ΄ ενός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις, και αφ΄ ετέρου ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προωθήσει την αναγκαία έρευνα σε σχέση μ΄ αυτά που καταγγέλλουν οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς».
Αμεση διευρεύνηση όσων καταγγέλλουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, που παραιτήθηκαν, ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά.
«Η παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων αναδεικνύει την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και των οικονομικών εγκλημάτων που ροκανίζουν το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα και προσθέτει ότι οι δύο εισαγγελείς «πρέπει να κληθούν και να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα όσα καταγγέλλουν».