«Λεπτή κόκκινη γραμμή» για τα ΑΕΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο προϋπολογισμός των ΑΕΙ για το 2012, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει την έγκρισή τους από τα 15μελή συμβούλια των ιδρυμάτων, τα οποία όμως δεν έχουν εκλεγεί. Αυτό σημαίνει πως από την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κλείσει η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης. Το αίτημα των πρυτάνεων για την κατάθεση τροπολογίας, ώστε να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί από τις Συγκλήτους, εξετάζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος θα έχει σήμερα νέα συνάντηση με εκπροσώπους των διοικήσεων των ΑΕΙ.
Ασφυκτικά έχουν χαρακτηρίσει οι πρυτάνεις τα χρονοδιαγράμματα για τις εκλογές των νέων οργάνων στα πανεπιστήμια, βάσει του νέου-νόμου πλαισίου. Η εφαρμογή του, πάντως, έχει διχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα πυροδοτώντας κόντρες και διαμορφώνοντας σκηνικό σύγκρουσης σε αρκετά ιδρύματα.
Στις 15 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αλλά μέχρι στιγμής σε κανένα πανεπιστήμιο -παρά μόνο σε δύο περιφερειακά ΤΕΙ- δεν έχουν διεξαχθεί οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών τους. Η πρώτη «παρενέργεια» αφορά πλέον τα οικονομικά των ΑΕΙ, τα οποία απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησης, αφού ο νέος νόμος προβλέπει την έγκριση των προϋπολογισμών τους από τα ανύπαρκτα Συμβούλια Διοίκησης. Ηδη, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να εξετάζει προτάσεις για άρση του αδιεξόδου, ενώ το θέμα συζητήθηκε κατά την προχτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον κ. Αρβανιτόπουλο.
«Χρειάζεται μία τροπολογία, ώστε ο προϋπολογισμός να εγκρίνεται από τη Σύγκλητο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, διότι από τις 15 Ιανουαρίου και μετά δεν υπάρχουν Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία είχαν αυτήν την αρμοδιότητα. Ο κ. Αρβανιτόπουλος το κατανόησε και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τη σχετική τροπολογία», δήλωσε στον «Α» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, εξηγώντας ότι δεν αποτελεί ευθύνη των διοικήσεων των πανεπιστημίων η μη ύπαρξη Συμβουλίων.
Οι διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση των οργανωτικών επιτροπών, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, καθυστέρησαν με ευθύνη του υπουργείου. Στη σημερινή συνάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις αναμένεται να δοθούν απαντήσεις, ενώ θα συζητηθούν και άλλα ανοιχτά ζητήματα των ΑΕΙ. Πάντως, προχτές η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ξεκαθάρισε πως «τόσο ο αναπληρωτής υπουργός, όσο και εγώ, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι το σημαντικό είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου σε όλα τα επίπεδα». Ο νόμος -συνέχισε η ίδια- έχει ήδη υλοποιηθεί από συγκεκριμένα ιδρύματα, άρα μπορεί να υλοποιηθεί και από τα υπόλοιπα.
Εξομάλυνση των σχέσεων
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον κ. Αρβανιτόπουλο αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων των πανεπιστημίων με το υπουργείο Παιδείας και στην εξεύρεση λύσεων στα επείγοντα και οξυμμένα προβλήματα, όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος. «Η εφαρμογή του νέου νόμου 4009/11), με τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες του αλλά και την αδιάλλακτη στάση από πλευράς υπουργείου Παιδείας, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των πανεπιστημίων», υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος.
Η ένταση, η πόλωση και ο διχασμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα, με αφορμή τη νέα πραγματικότητα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο. «Εάν τη 16η Ιανουαρίου υλοποιηθεί ο εκβιασμός και διακοπεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Τα Πανεπιστήμια δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτό που χρειάζονται σήμερα τα ιδρύματα, είναι συνεννόηση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και κλίμα ομαλότητας».
Εν αναμονή των εκλογικών καταλόγων
Υπενθυμίζεται πως στο ΑΠΘ οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 20 Δεκέμβρη από την Οργανωτική Επιτροπή, αλλά οι πρυτανικές αρχές δεν παρέδωσαν τους εκλογικούς καταλόγους εντός της προθεσμίας και η ψηφοφορία αναβλήθηκε.
Πριν από τα Χριστούγεννα η επιτροπή προχώρησε στην ανακήρυξη των 24 υποψηφίων οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών στο πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος. «Μέχρι τώρα έχουμε υποβάλει προς την πρυτανεία τρία έγγραφα αιτήματα για τη χορήγηση εκλογικών καταλόγων, αλλά δεν έχουν δοθεί. Εχουμε υποβάλει ένα αίτημα να δημοσιεύσουμε στον ιστότοπο τα βιογραφικά των υποψηφίων και δεν μας έχει δοθεί. Εχουμε στείλει τις ανακηρύξεις των 24 υποψηφίων στην πρυτανεία για να τις ανακοινώσει στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Εχουμε ζητήσει 15 σφραγίδες για τις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες δεν έχουν δοθεί», επισήμανε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και πρώην πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ αντέτεινε πως η Οργανωτική Επιτροπή, «με την εμμονή, την αδιαλλαξία και την αδιαφορία που επέδειξε στις αποφάσεις της Συγκλήτου, δυστυχώς οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο». Οπως υποστηρίζει, η αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών θα έπρεπε να συνοδευτεί από την αναβολή της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς μπορεί να υπάρξουν προσφυγές. «Και σε αυτό το θέμα αναζητείται λύση νομικά αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό», συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Πάντως, οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για παράταση μερικών μηνών στη συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, έχοντας παράλληλα το βλέμμα τους στραμμένο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί στις 3 Φεβρουαρίου η προσφυγή των πανεπιστημίων της χώρας κατά των διατάξεων του νέου νόμου.
2012-01-11
agelioforos.gr