lefkada-news

Ανοίγει η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

Η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των πρυτάνεων και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, οδήγησε χτες στην επίτευξη λύσης στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή που οργανώνει τις εκλογές στο ΑΠΘ όρισε ως νέα ημερομηνία ψηφοφορίας τη 15η Φεβρουαρίου, ζητώντας και πάλι από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να παραδώσει τους εκλογικούς καταλόγους. Λίγη ώρα νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές ζητούσαν την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πανεπιστημίων, εκτοξεύοντας παράλληλα βολές τόσο κατά του υπουργείου Παιδείας, όσο και κατά της Οργανωτικής Επιτροπής του ΑΠΘ.

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει το ΑΠΘ εδώ και τέσσερις μήνες, με αφορμή την εφαρμογή του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και ιδιαίτερα τη διεξαγωγή των εκλογών για το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης. Η πόλωση και οι κόντρες έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα, διχάζοντας τους πανεπιστημιακούς.

Μήνυμα για ηρεμία

Σε χτεσινό μήνυμά τους προς την ακαδημαϊκή κοινότητα ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, και οι αντιπρυτάνεις Γιάννης Παντής, Δέσπω Λιάλιου και Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, επισημαίνουν πως η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πανεπιστημίων και η επαναφορά των ΑΕΙ σε συνθήκες ηρεμίας και ομαλότητας, όπως στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει ζητήσει, είναι προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας σε μια εποχή δύσκολη τόσο για τα ιδρύματα όσο και για τη χώρα.

«Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς. Τα πανεπιστήμια πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, καθώς καλούνται να ανταποκριθούν στις ίδιες ακριβώς ανάγκες σε σχέση με το παρελθόν, με λιγότερα από τα μισά δημόσια έσοδα», σημειώνουν οι πρυτανικές αρχές, εξηγώντας πως βασική τους φροντίδα την περασμένη χρονιά ήταν η οικονομική επιβίωση του ιδρύματος.

Η περιστολή των δαπανών κατά 20% και ταυτόχρονα α) η αξιοποίηση των ιδίων πόρων και εσόδων με εφαρμογή ενός προγράμματος αυτοδιαχείρισης των κυλικείων, του καταστήματος «Λογότυπος» και της Φοιτητικής Λέσχης β) η ίδρυση Εκδοτικού Οίκου και γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και γ) η αξιοποίηση αγροτικών εκτάσεων του Πανεπιστημίου με σκοπό την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας (Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ), καθώς και οι λοιπές οικολογικές πρωτοβουλίες (ενεργειακή ενίσχυση κτιρίων, κ.λπ.) ήταν, σύμφωνα με τη διοίκηση, η απάντηση του ΑΠΘ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ο νέος νόμος

Η ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου (4009/2011) αλλάζει τα δεδομένα λειτουργίας των πανεπιστημίων σε επίπεδο ακαδημαϊκό, διοικητικό και οικονομικό. «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με ομόφωνες αποφάσεις της, όπως και οι Σύγκλητοι των υπολοίπων ΑΕΙ, αλλά και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εξέφρασαν εγκαίρως τις αντιρρήσεις τους στο νόμο αυτόν, προτείνοντας μιαν άλλη κατεύθυνση για τη μεταρρύθμιση που χρειάζονται τα πανεπιστήμια της χώρας. Δυστυχώς, η πρόταση των πανεπιστημίων δεν εισακούστηκε», υπογραμμίζει, στο μήνυμά του, το Πρυτανικό Συμβούλιο. Προσθέτει, δε, πως μεταξύ των προβλημάτων του νέου νόμου κορυφαία θέση έχουν τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, τα οποία εγείρονται σε συγκεκριμένες διατάξεις του. Με κοινή προσφυγή τους τα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση ακυρώσεως κατά των διατάξεων του νόμου που προσκρούουν στο Σύνταγμα, η οποία θα εκδικαστεί στις 3 Φεβρουαρίου.

«Παράλληλα, η εφαρμογή του νόμου με τις αντιφάσεις, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και την αδιαλλαξία από πλευράς υπουργείου Παιδείας προκάλεσε επιπλέον εμπόδια και δυσλειτουργίες», υποστηρίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο.

Εγγυητές της νομιμότητας

Τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, όχι απλώς εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους αλλά είναι και εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας. «Ως ακαδημαϊκά ιδρύματα, όμως, έχουν και την παράλληλη υποχρέωση να αναδεικνύουν τις αδυναμίες των κανονιστικών αποφάσεων της Πολιτείας, όπου αυτές υπάρχουν, και να υποδεικνύουν λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης», συμπληρώνουν.

Μέχρι σήμερα σε κανένα πανεπιστήμιο της χώρας δεν έχουν στηθεί κάλπες για τα Συμβούλια Διοίκησης, με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια χρηματοδότησή τους. «Το ασφυκτικό έως ανέφικτο χρονοδιάγραμμα, αλλά και οι αντιφάσεις και οι καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου Παιδείας ευθύνονται κυρίως για την κατάσταση αυτή», λένε ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις, στρέφοντας τα πυρά τους και κατά της Οργανωτικής Επιτροπής στο Αριστοτέλειο, η οποία αποτελείται από τον πρώην πρύτανη Αναστάσιο Μάνθο και τους πρώην αντιπρυτάνεις Αθ. Τσατσάκου, Σταύρο Πανά, Αριστείδη Κάζη και Ολυμπία Γκίμπα. «Η επιλογή της Οργανωτικής Επιτροπής να μη συνεργαστεί με τις πρυτανικές αρχές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα άλλα πανεπιστήμια, καθώς και η από μέρους της επιτροπής απόρριψη των αποφάσεων της Συγκλήτου για δύο συνεχόμενες φορές, έχουν περιπλέξει την κατάσταση. Η επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών, χωρίς ταυτόχρονη αναβολή της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, θέτει σήμερα σε κίνδυνο τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας», επισημαίνει το Πρυτανικό Συμβούλιο και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, η ένταση, η πόλωση και η διχόνοια μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως και οι εκβιασμοί και οι απειλές από πλευράς υπουργείου, δε βοηθούν, καθώς είναι στοιχεία ξένα με την ακαδημαϊκή ζωή».

Οι κάλπες

Χτες, η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ τη 15η Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν μία σειρά από ενέργειες από την Πρυτανεία.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ψηφοφορία της 20ής Δεκεμβρίου αναβλήθηκε, καθώς οι πρυτανικές αρχές δεν είχαν παραδώσει τους εκλογικούς καταλόγους. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει ήδη ανακηρύξει τους 24 υποψηφίους για τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου. Η πραγματοποίηση της ψηφοφορίας στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, προϋποθέτει εκ μέρους της Πρυτανείας την παράδοση των εκλογικών καταλόγων (έχουν ζητηθεί με τρία έγγραφα), την ανάρτηση του επικυρωμένου καταλόγου των ανακηρυχθέντων υποψηφίων, τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ των βιογραφικών σημειωμάτων των υποψηφίων (έχει ζητηθεί δύο φορές εγγράφως) και την παράδοση των σφραγίδων των εφορευτικών επιτροπών μέχρι και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς της διοίκησης του ΑΠΘ περί «μη συνεργασίας της επιτροπής με τις πρυτανικές αρχές», ο πρόεδρός της, Αν. Μάνθος, διευκρινίζει πως προσπάθησε να συναντηθεί με τον πρύτανη, αλλά υπήρξε εκ μέρους του αμφισβήτηση της θεσμικής ιδιότητας του προέδρου και δήλωση αδυναμίας συνάντησης μαζί του. «Η Οργανωτική Επιτροπή και ο πρόεδρός της ήταν και συνεχίζουν πάντα να είναι διαθέσιμοι για συνεργασία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή. Τονίζει, δε, πως λειτουργεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συγκλήτου, η οποία καθόρισε τη νομιμότητα ως προϋπόθεση κάθε ενέργειας.

«Η ανυπαίτια εκ μέρους της επιτροπής αναβολή της ημερομηνίας ψηφοφορίας δεν είναι επ’ αόριστον, αλλά σχετίζεται άμεσα με την ημερομηνία παράδοσης των εκλογικών καταλόγων εκ μέρους της Πρυτανείας», σημειώνουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και καταλήγουν: «Η αποκατάσταση (όπως αναφέρεται στο πρόσφατο μήνυμα της Πρυτανείας) ``της ακαδημαϊκής λειτουργίας σε μια εποχή δύσκολη, τόσο για τα ιδρύματα όσο και για τη χώρα`` απαιτεί υπερβάσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος του πανεπιστημίου μας και της κοινωνίας γενικότερα».

Ο κ. Μυλόπουλος αναμένεται να υποβάλει σήμερα νέο ερώτημα στο υπουργείο Παιδείας εάν πρέπει να υπάρξει και νέα προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, δεδομένου ότι ορίστηκε νέα ημερομηνία ψηφοφορίας.

Με τον Κ. Αρβανιτόπουλο

 
Τρίωρη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, είχαν χτες στο υπουργείο Παιδείας οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων και, όπως όλα δείχνουν, επιτεύχθηκε λύση στο θέμα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, τουλάχιστον προς το παρόν. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές έως τις 15 Ιανουαρίου σε όλα τα ιδρύματα για να ανοίξει η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός του 2012 πρέπει να εγκριθεί από τα ανύπαρκτα Συμβούλια Διοίκησης. «Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου τόνισα ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και, αν και όταν χρειαστεί, βελτιώνονται. Το κύριο μέλημά μου ήταν και είναι να έχουμε πανεπιστήμια ανοιχτά και ήρεμα», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση ο κ. Αρβανιτόπουλος, τονίζοντας πως μέσα στη βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα το ανοιχτό και ήρεμο πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και ιδεών και σ` αυτό έχουν συμβάλει και οι πρυτανικές αρχές και η πανεπιστημιακή κοινότητα. «Οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Αλλωστε, σύμφωνα με το νέο νόμο, η εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων των ιδρυμάτων, που έχουν την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, εξαντλείται στην έγκριση των εκλογικών καταλόγων και δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν τα προβλεπόμενα. Κατόπιν τούτου, είναι αυτονόητο ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων θα ολοκληρωθεί άμεσα. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων για το 2012, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα υλοποιούν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011», επισήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ανέφερε πως «πετυχαίνουμε την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων περίπου για έξι μήνες με βάση το 1/12 για κάθε μήνα του αντίστοιχου προϋπολογισμού του 2011». Σύμφωνα με πληροφορίες, διασφαλίζεται η οικονομική λειτουργία των ΑΕΙ, αφού ουσιαστικά απεμπλέκεται η χρηματοδότηση από τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης.

Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως «η σκευωρία που ήθελε τους πρυτάνεις να μην υπακούουν στο νόμο σήμερα έπεσε. Ο αναπληρωτής υπουργός με διάλογο, συζήτηση και συναίνεση, μαζί με τους πρυτάνεις κατάφεραν να δώσουν λύση σε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».

2012-01-12

agelioforos.gr

>