Αισιόδοξος ο Βεστερβέλε για το PSI
Την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ελληνικού χρέους (PSI) θα έχουν θετική έκβαση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρές, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.
«Οι συζητήσεις είναι δύσκολες αλλά με καλή πίστη θα καταλήξουν σε ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Δήμα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα, ο κ. Βεστερβέλε συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Ο Γερμανός υπουργός έστειλε μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αλλά και ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης.
«Μαζί με τον Έλληνα ομόλογό μου θέλω να πω ότι θα βοηθήσουμε ώστε να υπάρξουν καλύτερες εποχές, να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και αυτήν την δοκιμασία για την Ευρώπη. Ευχόμαστε όλοι, θέλουμε όλοι μία ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα. Γι` αυτό το λόγο θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από, για παράδειγμα, διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Δήμας επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσωπικές θυσίες και ανησυχούν για το μέλλον και τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση και η στήριξη της γερμανικής πλευράς για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αλλά και για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο κ. Βεστερβέλε με τον Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα, ήταν η ελληνική και η ευρωπαϊκή οικονομία, επί τη βάσει της πορείας υλοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και 9ης Δεκεμβρίου.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σταύρος Δήμας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο αν. Τομεάρχης Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής και του εμπλουτισμού της οικονομικής πολιτικής με μέτρα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για θέματα ευρύτερου - διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν στο Ιράν, στην Τουρκία και στο Αραβικό μέτωπο.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται με πολιτικές που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Μέρκελ: Δεν έχει επιλυθεί οριστικά το ελληνικό πρόβλημα
Εν τω μεταξύ, βήματα προόδου στην Ελλάδα διαπιστώνει η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ωστόσο προειδοποιεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη οριστικά και παραδέχεται ότι και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα χρέους της χώρας θα είναι τεράστιο.
Σε σημερινή συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, η κ. Μέρκελ είπε ότι έχουν γίνει ήδη βήματα προόδου στην Ελλάδα. «Αλλά επήλθε ακριβώς αυτό που έχω πει πάρα πολλές φορές. Τα ερωτήματα που αφορούν στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , τη σταθερότητά του, το μέλλον του, το ζήτημα των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, δεν μπορούν να απαντηθούν εντός ολίγων ημερών ή μηνών, αλλά είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία, ακριβώς όπως και τα χρέη τα οποία συσσωρεύτηκαν μετά από πολύ καιρό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, στην περίπτωση της Ελλάδας η διαφορά με τις αρχές του 2011 έγκειται στο ότι «στα τέλη του έτους διαπιστώσαμε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε ότι και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θα είναι τεράστιο. «Η Ελλάδα δεν έχει ένα προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, αλλά χρέη σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τις δικές της οικονομικές δυνάμεις. Στόχος του κουρέματος είναι να μειωθεί το χρέος στο 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020», εξήγησε.
«Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα δείχνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Ακόμη κι αν απομειωθεί το χρέος κατά 50%, η χώρα θα χρειαστεί καιρό ακόμη μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Είναι ορθό ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη οριστικά», είπε η Αγκελα Μέρκελ.
Αναφερόμενη στο PSI, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εκτίμησε όμως ότι το IIF θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο.
Αναμένει όμως και από την Ελλάδα να υλοποιήσει τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει. «(...) Στο ζήτημα της υλοποίησης το ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στο ότι πολλά (σσ. μέτρα) έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά στην πρακτική εφαρμογή τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε.»
Στη συνέντευξή της στο Deutschlandfunk η κ. Μέρκελ έδωσε πάντως και μια νότα αισιοδοξίας εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ορθοποδήσει οικονομικά όταν θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αναδιάρθρωση του χρέους της. Μπορεί, όπως είπε, οι περικοπές των δαπανών να έχουν ως αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. «Υπάρχουν ωστόσο πολλά παραδείγματα στο παρελθόν που δείχνουν ότι με την υλοποίηση παράλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να δοθεί έναυσμα στην ανάπτυξη.»
«Τέτοιες μεταρρυθμίσεις όμως δεν επιδρούν ποτέ άμεσα και πρέπει να υλοποιούνται με δυναμικότητα», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.
2012-01-16
naftemporiki.gr