lefkada-news

Παπαδήμος: Το αναγκαστικό "κούρεμα", το τέλος της λιτότητας και οι εκλογές

Εντός της ημέρας συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών από τις οποίες «εξαρτάται κατά πολύ το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη», όπως επισημαίνει το BBC.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσουν σε κούρεμα της τάξης του 50%, ώστε να μπορέσει η χώρα να μειώσει το χρέος της.

Οι συζητήσεις σταμάτησαν αιφνιδίως την περασμένη Παρασκευή, με τον Τσαρλς Νταλάρα και τον Ζαν Λεμιέρ, επικεφαλής της πλευράς του IIF στις διαπραγματεύσεις, να ανακοινώνουν πως «δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση της Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές».

Η συμφωνία για το ύψος της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι σημαντική για την επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Νew York Times ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αποδοχή εκ μέρους των πιστωτών των απωλειών στα ομόλογα από την απομείωση του χρέους, εφόσον δεν καταλήξουν οι συνομιλίες που ξαναρχίζουν την Τετάρτη με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Ο Λ. Παπαδήμος κάλεσε τους Ελληνες πολιτικούς να υιοθετήσουν τα μέτρα που ζητούν οι ξένοι δανειστές, ενώ ανέφερε ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου ευθύνονται για την μη προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το PSI, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ενόψει των προσδοκιών σχετικά με το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί».

Πάντως υπάρχει μία γενικευμένη αίσθηση ότι μία ελληνική χρεοκοπία δε θα αποφευχθεί, αν όχι τώρα, ίσως τον Μάρτιο, που λήγουν μεγάλης αξίας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

«Το γνωρίζω αυτό», λέει ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως η νέα δανειοδότηση θα εγκριθεί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι ξέρει πολύ καλά τις θυσίες που κάνουν οι πολίτες. «Δεν πρέπει μόνο να κοιτάς τα νούμερα- ότι δηλαδή η ανεργία είναι στο 18%. Μπορείς να περπατήσεις στην πόλη και να δεις», λέει και συνεχίζει ζητώντας από τους Έλληνες να θέσουν τις θυσίες τους σε προοπτική… «Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να περιμένουν το τέλος της λιτότητας του χρόνου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα «βαριά μέτρα στοχεύουν στην εξασφάλιση του εισοδήματος των Ελλήνων στο μέλλον». Τέλος αναφέρθηκε στο χρόνο των εκλογών, τις οποίες τοποθέτησε χρονικά κάπου στον Απρίλιο.

 
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα διεθνή Μέσα μεταφέρουν μια εικόνα κάθε άλλο παρά θετική για τις εξελίξεις. 

Ενδεικτικό το δημοσίευμα των Financial Times που διερωτώνται όχι το εάν, αλλά το πότε και πώς θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Στο σχετικό ρεπορτάζ προβάλλεται η εκτίμηση ότι «ο διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες επενδυτές δεν οδηγούν πουθενά και πως το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το ότι η οικονομία της πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας και δη των τραπεζών της, για να καταλήξει το άρθρο στο συμπέρασμα πως με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα κι αν επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους κατά 50%, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Επομένως είναι σημαντική μια ελεγχόμενη χρεοκοπία». 

Την άποψη ότι  η Ελλάδα θα πρέπει απλά να χρεοκοπήσει, υποστηρίζει και η εφημερίδα Wall Street Journal. Στο σχετικό άρθρο της γράφει πως μια οργανωμένη χρεοκοπία θα ήταν «καθαρότερη, πιο αποτελεσματική και πιο ειλικρινής», από κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock Ρικ Ρίντερ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, διατείνεται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι σε βιώσιμα επίπεδα. Ο κύριος Ρίντερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών, για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θεωρώντας πως είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά εμμέσως και της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, Έντουαρντ Πάρκερ δηλώνει πως «η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και δεν θα αποτελεί έκπληξη». Ομοίως, μιλώντας στο Bloomberg τόνισε πως «η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει» και αποκάλυψε πως ακόμα κι αν ευοδωθούν οι προσπάθειες για αναδιάταξη του χρέους, το περιβόητο PSI δηλαδή, κι αυτό ακόμα θα «μετρήσει» για τη Fitch ως χρεοκοπία.

Ωστόσο το Bloomberg μεταδίδει ακόμα  πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει μετρητά και νέα ομόλογα με αξία περίπου 32 cents στο ευρώ. Το πρακτορείο επικαλείται τον Bruce Richards, manager της Marathon Asset Management LP ο οποίος ανέφερε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα γίνει».

>