Νέος «γολγοθάς» 40 ημερών
Στην κόψη του ξυραφιού κινείται το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους της χώρας, το βασικό σχέδιο του οποίου οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, καθώς είναι αβέβαιο αν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
Μέχρι την υλοποίηση του PSI (της συμμετοχής των ιδιωτών στο «κούρεμα») απαιτείται σειρά διαδικασιών οι οποίες θα πρέπει ενδιάμεσα να ολοκληρωθούν και ο χρόνος ίσως να μην επαρκέσει, αν μάλιστα διαπιστωθεί και απροθυμία των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό το προσεχές 40ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, αλλά και οι πληρωμές των τόκων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, ετησίως.
Αν ολοκληρωθεί, η Ελλάδα επιτυγχάνει μείωση του χρέους στo 120% του ΑΕΠ το έτος 2020, με τη διαγραφή περίπου 100 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 48% του ΑΕΠ. Χωρίς τη συμφωνία, το χρέος το 2020 θα ήταν στο 173% του ΑΕΠ!
Ωστόσο, ισχυρό πλήγμα θα δεχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 26 δισ. ευρώ, καθώς η αξία τους θα μειωθεί σε 13 δισ. ευρώ, όπως και οι τράπεζες, για την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων θα διατεθούν 30 δισ. ευρώ, από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Τα ανταλλάγματα θα είναι ιδιαίτερα επαχθή για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η τρόικα, που ξεκίνησε από την Παρασκευή το νέο έλεγχο της οικονομίας, έχει ζητήσει ήδη την εφαρμογή όλων των μέτρων που συμφωνήθηκαν με το 5ο επικαιροποιημένο μνημόνιο τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και νέα μέτρα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2012-2014. Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, αυτά θα εστιάζονται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις μειώσεις των ειδικών μισθολογίων, στις περικοπές των κοινωνικών παροχών και στη μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, μέσω εφεδρείας ή και άμεσων απολύσεων.
Το χρονοδιάγραμμα
Η συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων μέχρι να εφαρμοστεί θα περάσει από τα ακόλουθα στάδια:
1. Αύριο, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί στο Eurogroup.
2. Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου η διαπραγματευτική ομάδα του IIF θα παρουσιάσει τις αρχές της συμφωνίας στη Γενεύη σε συνέντευξη Τύπου.
3. Στις 29 Ιανουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογραφεί ένα προσωρινό μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
4. Το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση προς τους ομολογιούχους της Ελλάδας, ανά την υφήλιο, να προσέλθουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Προβλέπεται η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου θα εξηγείται η αιτία του PSI και θα δίνονται διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα, απαλλαγμένη από χρέος ύψους 100 δισ. ευρώ, και από τόκους περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, θα έχει τη δυνατότητα να τηρεί στο εξής στο ακέραιο τις δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές της.
5. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι απαντήσεις των πιστωτών στο αίτημα για εθελοντική συμμετοχή. Για να επιτύχει το εγχείρημα, η συμμετοχή θα πρέπει να φτάσει στο 100%. Αν είναι χαμηλότερη η συμμετοχή και πάνω από το 50%, τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» και οι όροι του PSI, στους οποίους συμφώνησε η πλειοψηφία των πιστωτών, επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους. Αυτό ενδεχομένως να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και να ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS.
6. Στις αρχές Μαρτίου προχωρεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, λίγο πριν (στις 20 Μαρτίου) τη λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
7. Την ίδια περίοδο επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα και όλα αυτά μαζί να αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη - μέλη που έχουν συνταγματικό πρόβλημα (π.χ. Φινλανδία).
8. Μέχρι τις 14 Μαρτίου πρέπει να έχουν εκταμιευτεί περίπου 89 δισ. ευρώ, από τη νέα δανειακή σύμβαση, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
9. Τέλη Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων.
Πώς γίνεται το «κούρεμα»
Εναντι των ομολόγων αξίας 200 δισ. ευρώ που θα υποστούν haircut στους πιστωτές θα δοθούν:
- Νέα ομόλογα εγγυημένα, αξίας 70 δισ. ευρώ.
- Μετρητά ύψους 30 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα καταβληθεί μετρητοίς θα προέλθει από το δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το μηχανισμό.
Δηλαδή για κάθε ομόλογο ύψους 1.000 ευρώ, η τράπεζα χάνει το 50% της ονομαστικής του αξίας, ήτοι 500 ευρώ. Για τα υπόλοιπα 500 ευρώ, θα λάβει νέα ομόλογα, διάρκειας άνω των 10 ετών, ονομαστικής αξίας 350 ευρώ και 150 ευρώ σε μετρητά.
Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων (τα οποία θα αντιστοιχούν στο 35% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν) θα διαμορφωθεί στο 4%, από 4,8% που είναι το μέσο επιτόκιο των σημερινών ομολόγων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμά πως από τη μείωση αυτή θα υπάρξει όφελος από τη μείωση των τόκων κατά 4,5-5,5 δισ. ευρώ, με την αφαίρεση της επίπτωσης που θα έχει το επιτόκιο των νέων δανείων.
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
2012-01-22
agelioforos.gr