Τα τρία στοιχήματα της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου
Στη δυσκολότερη καμπή των διαπραγματεύσεων και μάλιστα σε δύο μέτωπα εισέρχεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Το πρώτο μέτωπο συγκροτούν βεβαίως οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα (οι οποίες εξελίσσονται) και τους εταίρους μας στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Το δεύτερο, εξίσου κρίσιμο και αλληλένδετο με το πρώτο, μέτωπο αφορά τις δεσμεύσεις που πρέπει να παρέχουν οι ηγέτες των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση, για την υλοποίηση όσων συμφωνηθούν. Ετσι, οι προτεραιότητες του κ. Λ. Παπαδήμου, αναμένεται να δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες περίπου ως εξής:
Καταρχήν, θα πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συζητήσεις για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Την αισιοδοξία του για την επιτυχή πορεία του προγράμματος εξέφρασε χθες το βράδυ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν του διπλωματικού σώματος. Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν βεβαίως ότι εκκρεμούν κρίσιμες λεπτομέρειες, με βασική εκείνη του επιτοκίου. Πέραν αυτού, έως τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου (δηλαδή σε μόλις πέντε ημέρες), όταν δηλαδή πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ζητείται επίσης να έχει συμφωνηθεί με την τρόικα το περίγραμμα των μέτρων που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί στις νέες διαπραγματεύσεις (για εργασιακά, ασφαλιστικό, μισθολογικό) να είναι παρόντες, εκτός από τους υπουργούς και εκπρόσωποι των κομμάτων, ώστε να είναι γνωστές και πέραν πάσης αμφιβολίας οι λεπτομέρειες των μέτρων.
Τα νέα μέτρα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ώς τώρα ληφθεί, ωστόσο αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται η συζήτηση που έχει αρχίσει περί τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, με κεντρικό ζήτημα την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού που ζητεί η τρόικα. Θεωρείται βέβαιο ότι μια γενικότερη συζήτηση για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας θα διεξαχθεί στη Σύνοδο της 30ής Ιανουαρίου. Τα τελευταία 24ωρα το επιτελείο του κ. Παπαδήμου βρίσκεται απασχολημένο με την προετοιμασία της Συνόδου και την πλατφόρμα θέσεων που θα υιοθετήσει ο πρωθυπουργός ενώπιον των ομολόγων του. Τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής αποστολής θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί τόσο για την κατάθεση της τελικής προσφοράς για το PSI (13 Φεβρουαρίου), όσο και για την έγκριση της νέας σύμβασης (υπολογίζεται ώς τις αρχές Μαρτίου) ασκούν ασφυκτική πίεση στην ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, η απαίτηση των εταίρων μας που προβληματίζει περισσότερο το Μαξίμου, είναι εκείνη των ενυπόγραφων δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεδομένου του αναπόφευκτου χαρακτήρα των εθνικών εκλογών, οι Ευρωπαίοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και τη νέα δανειακή σύμβαση. Το κείμενο αυτό πιθανότατα θα έχει γενικό χαρακτήρα, αλλά θα προκύπτει ρητά ότι οι υπογράφοντες δεσμεύονται να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί (δηλαδή τα μέτρα), ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην κεφαλή της χώρας.
Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προτού η δανειακή σύμβαση κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι ενυπόγραφες δεσμεύσεις είχαν ζητηθεί και για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Για όλα αυτά ο κ. Παπαδήμος θα έχει τις επόμενες ημέρες επαφές με τους κ. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη. Θεωρείται δεδομένη η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των κομμάτων, ωστόσο αναζητείται χρόνος και για κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αν καταστεί δυνατόν και πριν από τη Σύνοδο της Δευτέρας. Πιθανές συναντήσεις θα καθοριστούν με βάση το πρόγραμμα των δύο ηγετών (ο κ. Παπανδρέου επιστρέφει σήμερα από την Κόστα Ρίκα και ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή από τη Μόσχα).
2012-01-26
skai.gr