lefkada-news

Μεταμεσονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σε μεταμεσονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων εξελίχθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και μείωση των επιτοκίων του πρώτου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου να καλυφθεί έλλειμα στη χρηματοδότηση που έχει υπολογίσει η τρόικα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι «η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας». Επίσης τόνισε ότι «το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές». Ανέφερε, επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».

Η κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Στη διάρκειά του αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έγκριση, ώστε να αποδεσμευθεί η νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι δημόσιοι πιστωτές με 130 δισεκατομμύρια ευρώ, και για το μερικό «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, το οποίο προβλέπεται να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασαν «αισιοδοξία» για το ίδιο θέμα, προσερχόμενοι στο Eurogroup. Στη συνεδρίαση λαμβάνει μέρος και ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

«Ξεκάθαρη πολιτική έγκριση»

  κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.

Την αισιοδοξία του για την πιθανότητα εξεύρεσης σήμερα λύσης για την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε «αισιόδοξος» όσον αφορά την εξεύρεση «μιας λύσης που θα είναι βιώσιμη, ικανή να ξαναβάλει την Ελλάδα σε ορθή τροχιά μακροπρόθεσμα».

Ο Σόιμπλε απαρίθμησε παράλληλα «πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει ακόμη να συζητηθούν», κυρίως όσον αφορά την ιδιωτική πτυχή της βοήθειας, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την παρακολούθηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ή ακόμη τη συμβολή του ΔΝΤ στη βοήθεια.

Όσον αφορά τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός δεσμευμένου λογαριασμού που θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως πρότειναν η Γερμανία και η Γαλλία, υπάρχει «κατ` αρχήν συναίνεση», δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο...

Ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο) με δηλώσεις του πριν από την έναρξη των εργασιών του, σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «θέλω με το σημερινό Eurogroup να είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι, θα έχουμε πλέον τελικές, καταληκτικές διαβουλεύσεις. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει».

«Έχουμε τα στοιχεία»

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Τέλος, ο Φ. Μπαρουέν επεσήμανε τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Όριο τα 130 δισ. θέτει ο Γιούνκερ

Η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τους δημόσιους πιστωτές στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω το συνολικό μέγεθος του δεύτερου προγράμματος, διότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει ακόμα να καθοριστεί σε ποια μέτρα ο δημόσιος τομέας μπορεί να συνδεθεί με την συνολική λύση. Και πρέπει επίσης να διευκρινιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε ο Γιούνκερ.

«Μπορώ να βασίζομαι στο γεγονός ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα και σε οριστικές σκέψεις», κατέληξε ο Γιούνκερ.

«Μόνιμη εποπτεία»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες τάχθηκε υπέρ της «μόνιμης» εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

«Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο», σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι «είναι ανεπαρκής» η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Επιφυλάξεις για τον ειδικό λογαριασμό

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας.

Η δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού «έχει προετοιμαστεί με συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο: ένας ειδικός λογαριασμός ίσως να χρειάζεται επιπλέον κεφάλαιο», επεσήμανε η κ. Φέκτερ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Γι` αυτό έχω επιφυλάξεις, επειδή η διοίκηση που θα είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του προγράμματος δεν θα πρέπει να δαπανά χρήματα η ίδια», πρόσθεσε. «Πρέπει να βρούμε τα μέσα για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο με άλλο τρόπο», σημείωσε η Φέκτερ.

Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επισημάνει ότι υπάρχει «κατ` αρχήν συναίνεση» στο θέμα του δεσμευμένου λογαριασμού.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε επίσης ότι οι σημερινές συζητήσεις στο Eurogroup θα αφορούν κυρίως την εξεύρεση επιπλέον μέσων χρηματοδότησης της Ελλάδας, τους οποίους η χώρα χρειάζεται ώστε να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, επισημαίνοντας ότι τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου πακέτου βοήθειας κινδυνεύουν να μην επαρκούν.

«Θα δούμε αν ο ιδιωτικός τομέας θα βοηθήσει λίγο περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες», ή «αν ο δημόσιος τομέας θα συμπληρώσει τα κενά είτε μέσω των κεντρικών τραπεζών (των κρατών) είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε η κ. Φέκτερ.

Σε κάθε περίπτωση «πιστεύω ότι τα κράτη δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε.

Δεν εμπιστεύεται ούτε ο Βέλγος

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Στέφαν Βανάκερ, προσερχόμενος στο Eurogroup με δηλώσεις του τόνισε: «πιστεύω πως όλος ο κόσμος κατανοεί ότι το θέμα της εποπτείας, όποιες κι αν είναι οι υποσχέσεις που δίνει η Ελλάδα, είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των εταίρων (της Ελλάδας) στους κόλπους της ευρωζώνης. Πρέπει, επομένως, να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η κάθε υπόσχεση θα τηρείται κατά γράμμα».

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Χέις, στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι «ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε, σήμερα, μια συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, για την ίδια την ευρωζώνη, για την ΕΕ. Είναι το θέμα που δεσπόζει στην ημερήσια διάταξη 10-12 μήνες τώρα. Τώρα, χρειαζόμαστε νέα ημερήσια διάταξη, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των οικονομιών μας».

>