Σαρωτικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
Μεγάλες ανατροπές στην ανώτατη εκπαίδευση φέρνει η έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων οι αλλαγές περιλαμβάνουν επιβολή διδάκτρων στα ΑΕΙ, άρση της μονιμότητας των πανεπιστημιακών αλλά και «εξοστρακισμό» των αιωνίων φοιτητών στα ΙΕΚ.
Μετά τη λήξη της διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση που διεξήχθη από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου, το υπουργείο Παιδείας συνόψισε τις προτάσεις και τα σχόλια που κατατέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.
Ανάμεσα στις προτάσεις, υπάρχουν ορισμένες οι οποίες αν υλοποιηθούν θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Ειδικότερα, προτείνεται:
- άρση της μονιμότητας των πανεπιστημιακών δασκάλων
- θέσπιση διδάκτρων για τα ΑΕΙ
- να εγγράφονται οι αιώνιοι φοιτητές σε ΙΕΚ παρόμοιου γνωστικού αντικειμένου
- να διορίζονται τα μέλη ΔΕΠ μέσω δικαστικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου
- τα συμβούλια διοίκησης να αποτελούνται από εξωτερικά μέλη
- να μετακινούνται από τις θέσεις τους οι «αδιάφοροι» καθηγητές
- αξιολόγηση των καθηγητών
- ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ με εξωπανεπιστημιακές θέσεις
- καταργήσεις τμημάτων
- υποβολή διδάκτρων από αλλοδαπούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές
Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη υιοθετηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς είχαν περιληφθεί στο κείμενο διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα, οι καταργήσεις τμημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του «Καλλικράτη για την ανώτατη εκπαίδευση», προοπτική στην οποία έχουν συμφωνήσει και αρκετοί πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων και πρυτάνεις ΑΕΙ.
Την ίδια στιγμή, έχει γίνει σαφές ότι θα υπάρχει αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ενώ στις προθέσεις του υπουργείου είναι να τεθεί ένα πλαφόν στο όριο σπουδών ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν στα μητρώα των σχολών, φοιτητές που να χρωστάνε μαθήματα για δέκα και πλέον έτη.
Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ότι θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις στα συμβούλια διοίκησης των ιδρυμάτων εξωτερικά μέλη.
Χθες 20 πανεπιστημιακοί με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, ζητούν να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά τα πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ . Το κράτος οφείλει στα πανεπιστήμια τα απαιτούμενα μέσα για να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους».
epikaira.gr