lefkada-news

Γνώριζαν για το έλλειμμα, άργησαν να πάρουν μέτρα, δήλωσε ο Γ.Προβόπουλος

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 προσήλθε για κατάθεση ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2009 έδειχναν πως οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και οι δείκτες του α` εξαμήνου αποτελούσαν καμπανάκι ότι θα δυσκολέψει ο δανεισμός.

Είπε ακόμα ότι τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν τα κατάλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προβόπουλος επέμεινε πως ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, ενώ είχε ενημερώσει προσωπικά και τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Στην κατάθεση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ενημέρωση που είχε κάνει τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και στον Γιώργο Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο και πάνω από το 10%.

«Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 9 Ιανουαρίου του 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας» είπε ο κ. Προβόπουλος.
Περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε και ήταν επιβεβλημένο.

«Η έγκαιρη λήψη πολύ γενναίων μέτρων, ασφαλώς μπορούσε να ανακόψει και να ελέγξει την κατάσταση. Διότι όσο αφήνει κανείς τα θέματα να εκτυλίσσονται, τόσο πιο δραστική πρέπει να είναι η παρέμβαση για να κρατήσει την κατάσταση» υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος και συνέχισε:

«Αν λαμβάνονταν πολύ αυστηρά μέτρα, που θα έπρεπε φυσικά να ληφθούν, θα ανέκοπταν τη δυναμική του χρέους, αλλά το σημαντικότερο, όμως, όλων θα ήταν ότι θα περνούσαν το μήνυμα στις αγορές, οι οποίες μας τιμώρησαν μεταγενέστερα, ότι γνωρίζουμε τι κάνουμε και πώς το κάνουμε και ότι είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε, να πάρουμε τα αναγκαία σκληρά μέτρα να ανακόψουμε τη δυναμική. Αυτό θα εφησύχαζε τις αγορές».

Ο Γ.Προβόπουλος υπογράμμισε πως με τη λήψη μέτρων το έλλειμμα θα μπορούσε να ήταν στο 10% ή στο 11% όχι όμως στο 13% και πρόσθεσε ότι τα μέτρα «θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα».

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», εκτίμησε πως οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές, δεν περιμένουν μια υπουργική δήλωση, «έστω και ατυχή» για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε αρνητική κατάσταση.

ΛΑΟΣ: Εγείρονται ποινικές ευθύνες

Ποινικές ευθύνες για τους Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρεόυ «βλέπει» ο ΛΑΟΣ, καλώντας Κοινοβούλιο και Δικαιοσύνη πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των κοινωνικών απαιτήσεων για την αναζήτησής τους.

«Ιδίως στην περίπτωση Παπανδρέου, υπάρχει κάτι περισσότερο από τις λεγόμενες αποχρώσες ενδείξεις. Εάν δεν υπάρξει η ανάλογη πρωτοβουλία θα αναγκαστούμε να πάρουμε εμείς» ξεκαθαρίζει.

2012-03-16

tanea.gr

>