Παπανδρέου: η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί – Τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα
“H Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη” δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να διαχειριστεί ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει μεγάλες δυνατότητες να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της αυτής της Συνόδου, αλλά και της Συνόδου του Μαρτίου θα είναι καθοριστικές, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης
Η Σύνοδος και η Ελλάδα
Μήνυμα διάσωσης της Ελλάδας από την χρεοκοπία θα στείλει η Σύνοδος που θα μας ``κόψει`` και μια ``επιταγή`` που θα εξαργυρώνεται μετά το Μάρτιο για να πληρώσουμε το χρέος μας.
Μέρκελ και Σαρκοζί, που έχουν για άλλη μια φορά προκαθορίσει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, δύο λέξεις ``παπαγαλίζουν``, Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Σήμερα δηλαδή θα καλλιεργήσουν το έδαφος για να ``θερίσουν`` το Μάρτη με τελικές αποφάσεις, που θα ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ευρω-συντονισμό στο συνταξιοδοτικό, τους μισθούς και στη φορολογία επιχειρήσεων.
Πρακτικά δηλαδή ξεχάστε τη σύνταξη πριν τα 67 σας χρόνια για αρχή, και για αργότερα βλέπουμε εφόσον γίνει προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής.
Ξεχάστε όσα γνωρίζατε για αυξήσεις μισθών και μάλιστα με αυτόματες διαδικασίες όπως τριετίες και αν θέλετε να διεκδικήσετε το δίκιο σας βγάλτε εισιτήριο για να πάτε να διαμαρτυρηθείτε στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες αφού η πλατεία Συντάγματος θα προσφέρεται μόνο για βόλτες.
Και μετά από όλα αυτά ιδίως οι Γερμανοί, απαιτούν να βρεθεί φόρμουλα που με τρόπο δεσμευτικό θα απαγορεύει το δημόσιο έλλειμμα να υπερβαίνει ένα ανώτατο αποδεκτό όριο το οποίο και θα καθοριστεί. Στη Γερμανία έχει καθοριστεί στο 0,35% του ΑΕΠ και θα τεθεί σε ισχύ από το 2016 και μάλιστα έχει ενσωματωθεί στο σύνταγμα.
Για τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη είτε οι απαγορεύσεις αυτές θα κατοχυρωθούν συνταγματικά,οπως επέμεναν στην αρχή οι Γερμανοί είτε μέσω της ισχύος που θα περιβάλλει το νέο αυτό σύμφωνο.
Σίγουρο επίσης θεωρείται ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θα στείλουν από τη Σύνοδο Κορυφής μήνυμα στις αγορές αφενός μεν ότι η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει κανένα μέλος της να καταρρεύσει, κάτι που ακούγεται ως ``μουσική`` στα αυτιά μας, και αφετέρου ότι είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα καλούνται η Ελλάδα και η Ιρλανδία να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων.
Κατά το πρακτορείο Reuters, Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανά βήματα ώστε να ανακουφίσουν την Ελλάδα από το βάρος του δημόσιου χρέους, ίσως και από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι πρωτοβουλίες θα είναι είτε με τη μορφή επαναγοράς χρέους ή αλλαγής των όρων στα ελληνικά ομόλογα, είτε μειώνοντας τους τόκους, είτε επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής.
Σε δημοσίευμά της, η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι η επιτυχία του συνολικού πακέτου μέτρων που θα συζητηθεί από την Ε.Ε. θα κριθεί από τη μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και την επιστροφή των τραπεζών τους στις αγορές δανεισμού.
Η τελική πρόταση του Γαλλογερμανικού άξονα, που θα αναμετρηθεί με την αντίστοιχη Βρετανική, που επιμένει να μπλοκάρει την διαδικασία, θα κρίνει χρονικά τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις πιο ``φρέσκες`` πληροφορίες για ακόμα μια φορά θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο οι 27 θα δεσμεύονται επί της αρχής για ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους μέχρι τον Μάρτιο, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να αποσαφηνιστούν μέχρι τότε.
newsit.gr