lefkada-news

Την Πέμπτη αναμένεται η ορκωμοσία

Νέα συνάντηση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε για το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή με τη συμμετοχή των Ευ. Μεϊμαράκη και Χρ. Λαζαρίδη από τη ΝΔ, των Κ.Σκανδαλίδη και Στ. Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και των Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

Κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνάντησης, οι εκπρόσωποι κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός κειμένου αρχών, το οποίο διαβίβασαν στον κ. Σαμαρά, στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Κουβέλη για έγκριση, επισφραγίζοντας έτσι την πολιτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ωστόσο παραμένουν ανοικτά ακόμη τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής και του θεσμικού πλαισίου του πολιτικού συστήματος τα οποία θα συζητηθούν αύριο.

Με την εξειδίκευση και αυτών των κεφαλαίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το προγραμματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διατυπωθούν οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τις διαδικασίες και τις επαφές απόψε.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς. Είναι αποφασισμένος να κάνει συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού.

Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το πρώτο υπουργείο που έκλεισε είναι το Οικονομικών με υπουργό τον Βασίλη Ράπανο, διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο στην θέση του αναπληρωτή ενώ για τη θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον Κωστή Χατζηδάκη το όνομα του οποίου ακούγεται και για το υπουργείο Υποδομών. Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης, πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος ακούγεται και για το υπουργείο Αμυνας αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για τον Φραγκούλη Φράγκο.

Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο Δημήτρης Σταμάτης ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ακούγεται ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κώστας Μπούρας.

Τέλος, το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι το επικρατέστερο για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Η ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά και η τελετή παράδοσης - παραλαβής

«Πατριωτισμό, αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ορκωμοσία του το μεσημέρι της Τετάρτης και πριν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει καθήκοντα.

«Θα ζητήσω αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής. «Κύριε πρωθυπουργέ αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος, παραδίδοντας τα ηνία στον Αντ. Σαμαρά

«Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια...» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό. Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που της αξίζει στην ενωμένη Ευρώπη ενώ επισήμανε την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης. «Δεν είστε μόνος σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει «τη βοήθεια όλων».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση» των κρίσιμων στιγμών που διερχεται η χώρα, αλλά και της ανάγκης να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη. Συνεχάρη επίσης τον απερχόμενο Πρωθυπουργό για την «άψογη», όπως είπε, εκτέλεση του έργου του.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 16.00 έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σχηματισθεί νέα, μακρόπνοη κυβέρνηση, που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον κόσμο», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν έχω παρά να σας δώσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην καινούργια κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα», επανήλθε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Για κυβέρνηση «με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά, με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των ακραίων, αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών» έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή το κυοφορούμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ακόμη ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού Γιάννης Μηλιός σχολίασε μέσω twitter: «Ως πιθανοί υπουργοί αναφέρονται άτομα που είναι αναφανδόν υπερ του μνημονίου. Η κυβέρνηση παλινόρθωσης δεν θα λάβει υπόψη της καθόλου τη λαϊκή βούληση;».

«Η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί όχι από τα λόγια, αλλά από τα έργα της, από το αν θα μπορέσει να απαλλάξει την χώρα από την ύφεση, να ανακόψει την ανεργία και να βάλει ένα φρένο στην ατιμωρησία των πολιτικών», παρατήρησε από την πλευρά του σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Δ. Παπαδημούλης.

Πρωθυπουργό του Μνημονίου και πολιτικό «με έφεση στις κυβιστήσεις» χαρακτηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωσή τους ενώ υπογραμμίζουν ότι «έκανε το όνειρό του πραγματικότητα».

Παράλληλα διαβεβαιώνουν ότι θα τον παρακολουθούν στενά και θα τον κρίνουν αυστηρά με βάση τις υποσχέσεις του ενώ σημειώνουν ότι δεν θα του δώσουν «άφεση για τραγικά λάθη, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στο Γ. Παπανδρέου». Όπως τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι πολίτες είναι ήδη απελπισμένοι και δεν αντέχουν «νέα ανικανότητα και άλλη ατιμωρησία» αλλά και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη υποτίμηση, ούτε οικονομική αλλά ούτε εθνική.

Κριτική στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση ασκεί και η Χρυσή Αυγή , υποστηρίζοντας: «Ο κ. Σαμαράς ζητούσε προεκλογικά την ψήφο του ελληνικού λαού για να... διώξει την Αριστερά. Σήμερα επιβάλλει ως κυβέρνηση τους αλήστου μνήμης παράγοντες του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κόμμα του κ. Κουβέλη και της κ. Ρεπούση, που είχε εκφράσει την απαράδεκτη και αντεθνική άποψη περί "συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης"».

«Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιφέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης», εκτιμά το ΚΚΕ .

Επίσης τονίζει ότι «αυτό που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ως επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης είναι μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «η συμμετοχή ενός "αριστερού" κόμματος στη συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό». Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει ότι «με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση η πλουτοκρατία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και ανοχή από το λαό».

Τις επιφυλάξεις τους για τις ικανότητες της νέας κυβέρνησης να επιτύχει μια ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου εξέφρασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, διερωτώμενοι παράλληλα «γιατί χρειάστηκαν τελικά οι δεύτερες εκλογές».

«Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες επικράτησαν διλήμματα που λίγο είχαν να κάνουν με τις απαντήσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, συγκροτείται τελικά κυβέρνηση από τρία κόμματα, μια κυβέρνηση που θα μπορούσαν να την είχαν συμφωνήσει ενάμιση μήνα νωρίτερα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Την ανάγκη για προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος και είναι απαραίτητες για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη επισημαίνει η Δράση σε ανακοίνωσή της για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Σαμαρά.

Η Δράση, παρά τις επιφυλάξεις της για τις δυνατότητες της ΝΔ, ελπίζει ο κ. Σαμαράς να πετύχει και επισημαίνει ότι τυχόν ατολμία στη δραστική μείωση των δαπανών του σπάταλου κράτους, της γραφειοκρατίας και των φόρων αλλά και καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός προγράμματος σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων «θα μας βρει αντιμέτωπους με τη νέα κυβέρνηση».

Κυβέρνηση σωτηρίας της διαπλοκής και εφαρμογής του μνημονίου με …ολίγη δήθεν αριστερά, είναι το σχόλιο του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών με αφορμή το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Για τη ΔΗΜΑΡ, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κόμμα κατασκευάστηκε από «το σύστημα ως γενόσημο του ΠΑΣΟΚ για να λειτουργήσει ως ανάχωμα της οργής του λαού και υπέρ της σωτηρίας του συστήματος».

Το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών αναρωτιέται γιατί χρειάστηκε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, αφού οι εταίροι ήταν «τόσο πρόθυμοι να συνεργαστούν εξ’ αρχής».

2012-06-20

naftemporiki.gr

>