Ψήφο και από την τρόικα θα επιδιώξει η κυβέρνηση
Ξεκινά, σήμερα, η μάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, μια διαπραγμάτευση εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα στοιχεία για την πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο τρίμηνο αποκαλύπτουν την απραξία σε όλους σχεδόν τους τομείς, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αλλά και της αστοχίας των προβλέψεων, αφού η ύφεση ήταν ταχύτερη απ` ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, αναμένεται να θέσουν, κατά τις συναντήσεις που θα γίνουν με την τρόικα μέχρι το Σάββατο, ως «κόκκινες γραμμές» τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη νέα μείωση των μισθών και τη διατήρηση -έστω και τυπικά- του θεσμού της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Στα εργασιακά, επιχειρήματα για την ελληνική πλευρά θα αποτελέσουν η μεγάλη ύφεση της οικονομίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα αγγίξει και φέτος το 6%, και η υψηλή ανεργία, η οποία έχει φτάσει ήδη το 23%.
Σε αντιστάθμισμα, τα κόμματα της κυβέρνησης και οι υπουργοί έχουν ήδη συμφωνήσει στο να προσφέρουν επιθετικές, «πραγματικές» αποκρατικοποιήσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, ολοκλήρωση, πριν από το τέλος του χρόνου, της συγχώνευσης ή της κατάργησης περίπου 60 ανενεργών σήμερα δημόσιων οργανισμών, ταχύτερο βηματισμό στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μείωση των αμυντικών δαπανών.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, το ισοδύναμο μέτρο, για να αποφευχθούν οι απολύσεις, θα είναι ο περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων, που θα γίνει μία για κάθε 10 αποχωρήσεις, αντί της μίας για κάθε 5, που είχε συμφωνηθεί στις αρχές του χρόνου.
Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις των μελών της τρόικας, τα οποία φέρονται αποφασισμένα να επιμείνουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με το μνημόνιο 2.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί η οικονομική και κοινωνική προσαρμογή, αφού η ύφεση είναι πάνω από τις προβλέψεις, ενώ από την πλευρά της τρόικας αναμένεται να τεθεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς σε πολλούς τομείς υπάρχουν καθυστερήσεις, λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Ως πρώτο θέμα θα είναι η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μεγέθη της ύφεσης και της ανεργίας, που για μια ακόμη φορά υπερέβησαν τις αρχικές προβλέψεις. Στην κορυφή της ατζέντας, επίσης, η κυβέρνηση θα θέσει τους άξονες στους οποίους σχεδιάζει να κινηθεί για τη μείωση των δημόσιων δαπανών και θα αφορά στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά και την αναθεώρηση του προγράμματος δημόσιας δαπάνης, ώστε να προγραμματιστούν περικοπές περίπου 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 - 2014 (αυτό θα εξαρτηθεί από το ζήτημα της επιμήκυνσης).
Κύριος στόχος των προσπαθειών, σε αυτή τη φάση, είναι να επιτευχθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής, θέμα που κυβερνητικά στελέχη το χαρακτήρισαν ως «ώριμο προς διαβούλευση», αφού, όπως είπαν, «στο ζήτημα αυτό, ήδη, έχουν πολλαπλασιασθεί οι φωνές στην Ευρώπη, που εκφράζονται σε ανάλογο μήκος κύματος».
Σημειώνεται ότι θα είναι και το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού θα έχει στα χέρια του το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμά ότι τα δύο αυτά σχέδια θα είναι ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια του κ. Σαμαρά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη για τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές.
Το οικονομικό επιτελείο
Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπερυπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, έχουν ταυτιστεί σε μια διαφορετική, πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στην τρόικα. Αυτή που θέλει την Ελλάδα πρώτα να αναλαμβάνει τις απαραίτητες δεσμεύσεις και, στη συνέχεια, να ανοίγει τη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση επιμέρους όρων του μνημονίου.
Στην κατεύθυνση αυτή, έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του κ. Στουρνάρα και τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζανιά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του επίσης απερχόμενου γενικού γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη, για τα δεδομένα, αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 72 μέτρα, τα οποία βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Μάρτιο, παρά τη θεσμοθέτηση πολλών, κανένα από αυτά δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, λόγω των διαδοχικών προεκλογικών περιόδων.
Χθες το απόγευμα, ο νέος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του, υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα, τη μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12% από την πρώτη του μήνα, τη μείωση του προσωπικού, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, αλλά και την πρόοδο απελευθέρωσης των 30.000 οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Από την πλευρά της τρόικας, πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής να περιορίζονται σε μια συνάντηση γνωριμίας, με ένα μικρό κομμάτι του χρόνου τους να αναλώνεται στο να διαπιστώσουν τη διάθεση της Ελλάδας απέναντι στο μνημόνιο και την πορεία υλοποίησής του. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι βασικό ζητούμενο για την ηγεσία της τρόικας θα είναι, πριν να ξεκινήσουν, να πάρουν μια εικόνα της κατάστασης ύστερα από περίοδο περίπου 3 μηνών απραξίας. Η μάχη αυτή θα κορυφωθεί τον Αύγουστο, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Τα τεχνικά κλιμάκια
Οι επικεφαλής της τρόικας θα διαπραγματευτούν σκληρά την εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Την ίδια ώρα, με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων από τεχνικά κλιμάκια της τρόικας σε όλους του νευραλγικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού.
Η πρώτη συνάντηση της ημέρας έγινε μεταξύ 10μελούς κλιμακίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με θέμα την πορεία των εσόδων και των δαπανών, όπως έχουν μέχρι και σήμερα.
Στην πλευρά των πρωτογενών δαπανών, τα τεχνικά κλιμάκια προβληματίστηκαν, όταν τους παρουσιάστηκαν μειώσεις υποδεέστερες των περικοπών που έχουν θεσμοθετηθεί σε μισθούς και συντάξεις, στο δημόσιο τομέα. Πώς είναι δηλαδή δυνατόν οι ονομαστικές περικοπές των μισθών και των συντάξεων να έχουν ξεπεράσει το 35% σε κάποιες περιπτώσεις και, παράλληλα, το μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί μόνο κατά 15%; Επίσης, έλαβαν και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η εργασιακή εφεδρεία αστόχησε απολύτως έναντι του στόχου των 15.000. Με βάση τα αποτελέσματα, δεν έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο πάνω 5.500-6.000 άτομα, μέσα στο 2011.
Σήμερα, είναι η σειρά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Τα στελέχη της τρόικας θα ανοίξουν για πολλοστή φορά τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων των δημόσιων νοσοκομείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρώντας να αποτυπώσουν την πορεία των οικονομικών τους, από την προηγούμενη επίσκεψή τους, το Μάρτιο.
Η αύξηση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στα 7,8 δισ. ευρώ (από τα οποία 6,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα και άλλα 1 δισ. ευρώ που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα σε λίγες ημέρες), αλλά και η συνεχής επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα εξετάσουν.
Την Παρασκευή, θα ξεκινήσει η συζήτηση για όσα έγιναν και θα γίνουν σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Ενα δεύτερο τεχνικό κλιμάκιο επισκέφθηκε, χθες, την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου άνοιξε τα βιβλία των μακροοικονομικών δεδομένων. Αναζήτησε δηλαδή στοιχεία για την πορεία του ταμιακού ελλείμματος, αλλά και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μέσω των οποίων θα αντιπαραβάλει και τα στοιχεία που δίνονται από το υπουργείο Οικονομικών. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, όταν το ίδιο τεχνικό κλιμάκιο θα αρχίσει να εξετάζει την τραπεζική χρηματοδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει αναλυτικότερη εξέταση σε μία προς μία, όλες τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.
Στο Ταμείο Αξιοποίησης
Στη συνάντηση που είχε άλλο κλιμάκιο της τρόικας με το διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας τη Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστα Μητρόπουλο, έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης έως τώρα, αλλά και των προοπτικών μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου ανέφερε ότι, μέχρι το τέλος του 2011, ολοκληρώθηκαν 4 αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Τόνισε, δε, ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιόπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις (28 ακίνητα, ΕΥΑΘ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα , ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ ΟΔΙΕ , οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία.
Επιλέγονται νέα στελέχη για το ΥΠΟΙΚ
Συμπληρώνεται με ταχείς ρυθμούς ο «σκληρός πυρήνας» του οικονομικού επιτελείου εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα με την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), αλλά και του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του προέδρου του ΣΟΕ αναλαμβάνει ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, οικονομικός σύμβουλος των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.
Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνητικός εταίρος, Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). Εχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και M.A. in Economics και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Είναι πρώην μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (2002-04).
Τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών καταλαμβάνει ο καθηγητής Γιώργος Μέργος. Ο κ. Μέργος επιστρέφει στο υπουργείο Οικονομικών και στη θέση του γ.γ., την οποία κατείχε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη κατά την περίοδο 2004-2007, ενώ στη συνέχεια είχε αναλάβει χρέη διοικητού του ΙΚΑ έως το 2009. Ο κ. Μέργος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει MSc από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και PhD από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ και εργάστηκε ως οικονομολόγος - ερευνητής στην Παγκόσμια Τράπεζα
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις θέσεις των ειδικών και γενικών γραμματέων του υπουργείου, οι οποίες θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα του ευέλικτου σχήματος που επιθυμεί να έχει η νέα κυβέρνηση. Επίσης θα ληφθούν αποφάσεις και για τις αλλαγές στις διοικήσεις των μεγάλων δημοσίων εταιρειών, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται υπό αποκρατικοποίηση.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
2012-07-05
naftemporiki.gr