lefkada-news

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι μείωσαν τους θανάτους από τροχαία

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που έπαιξε η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας αναφορικά με την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης η παράδοση και λειτουργία αυτοκινητοδρόμων κατά την τελευταία  δεκαετία  συνέβαλε  καθοριστικά  στη  μείωση  των  θανάτων από τροχαία κατά 52%.

Το 2007, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στην Ήπειρο, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα, και την Πελοπόννησο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2017, οι θάνατοι από τροχαία στις περιφέρειες αυτές μειώθηκαν κατά 70%, 54%, 50% και 52% αντίστοιχα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην  ολοκλήρωση  στις  περιοχές  αυτές  μεγάλων  έργων  αναβάθμισης  και  κατασκευής νέων και ασφαλών οδικών δικτύων: της Εγνατίας, της Ιονίας και της Ολυμπίας Οδού, καθώς και του Μορέα.

Ο αυτοκινητόδρομος  Κορίνθου – Πατρών είναι μέρος του οδικού δικτύου της Ολυμπίας Οδού  που ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στο Ρίο. Μολονότι  η  κατασκευή  αυτοκινητοδρόμου  στο  τμήμα  Ελευσίνα-Κόρινθος  ολοκληρώθηκε  ήδη  από  την  δεκαετία  του  1994,  το  τμήμα  Κόρινθος-Πάτρα  παρέμενε  ασυντήρητο  και  υποβαθμισμένο  ως  το  2008. Με την έναρξη των έργων αναβάθμισης του αυτοκινητοδρόμου η συχνότητα των θανάτων μειώθηκε κατά 77%, ενώ με την αποπεράτωση των εργασιών και την πλήρη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου (2017-2018) η μείωση έφτασε το 90%.

όπως αναφέρει η έρευνα το  ελληνικό  κράτος  δαπανούσε  επί  χρόνια  πάνω  από  120  εκ.  ευρώ  ετησίως  για  να  καλύψει  της  ζημιές  της  ελλειμματικής  Ολυμπιακής, ενώ με κόστος μόλις 50 εκ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τροχαία δυστυχήματα.

Όμως παρά  τη  σημαντική  μείωση  των  θανάτων  από  τροχαία  δυστυχήματα  στην  Ελλάδα  κατά  60%  σε  σχέση  με  το  2011,  ο  αριθμός  των  θυμάτων  παραμένει υψηλός. Βάσει των στοιχείων του 2016, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες ως προς τους κατά κεφαλή θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, αποκλίνοντας σημαντικά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δείτε όλη τη μελέτη εδώ

25/4/2019 12.15

>