Διαγωνισμός για πλωτές ανεμογεννήτριες σε Αιγαίο και Ιόνιο
Ήταν άνοιξη του 2010 όταν η τότε υπουργός Eνέργειας Τ. Μπιρμπίλη ανακοίνωνε το σχέδιο για τη διενέργεια διαγωνισμών για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου. Τελικά τα πλάνα αυτά έμειναν στα χαρτιά και ουδέποτε προχώρησε η ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Βεβαίως εκτός από τον κακό σχεδιασμό, την οικονομική κρίση αλλά και την τεράστια γραφειοκρατία που κατά κύριο λόγο εμποδίζουν την ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων, ειδικά για τις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί που οφείλονται στα μεγάλα βάθη στα σημεία με τα καλύτερα ανεμολογικά δεδομένα.
Ωστόσο η πρόοδος της τεχνολογίας των πλωτών ανεμογεννητριών, δηλαδή των πάρκων με ανεμογεννήτριες που δε θεμελιώνονται με βάσεις στο βυθό αλλά σε πλωτές εξέδρες με συστήματα αγκύρωσης, φαίνεται να ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες και για τη χώρα μας.
Μάλιστα όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος κατά τη διάρκεια workshop της πρεσβείας της Νορβηγίας, έχει ξεκινήσει η προεργασία και σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο β᾽ εξάμηνο του 2020 ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.
Ο πιλοτικός διαγωνισμός θα αφορά σε μία από τις περιοχές που είχαν μελετηθεί και οριοθετηθεί το 2010, ενώ προτεραιότητα θα έχουν τα σημεία στα οποία υπάρχει υφιστάμενη υποβρύχια διασύνδεση και που θα μπορεί να “κουμπώσει” το πλωτό αιολικό πάρκο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούν να συναχθούν καλύτερα συμπεράσματα για το πραγματικό κόστος της τεχνολογίας, χωρίς δηλαδή το κόστος διασύνδεσης με το δίκτυο.
Η εκτίμηση που υπάρχει από το υπουργείο είναι ότι χωρίς το κόστος διασύνδεσης αυτή τη στιγμή με μία τιμή κοντά στα 90 ευρώ /MWh η επένδυση των πλωτών ανεμογεννητριών είναι βιώσιμη και μπορεί να αποσβεστεί.
Ο κ. Βερροιόπουλος ανέφερε επίσης ότι το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ θα κάνει μνεία και θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα ούτως ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο για το ποιες θαλάσσιες περιοχές είναι κατάλληλες για εγκατάσταση offshore αιολικών πάρκων.
Σημειώνεται ότι η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο και μόλις τον Οκτώβριο του 2017 εγκαταστάθηκε το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοιχτά της Σκοτίας από την εταιρεία Equinor που ανήκει στην νορβηγική εταιρεία πετρελαίου Statoil.
Στο συγκεκριμένο πρώτο πιλοτικό πάρκο χρησιμοποιήθηκαν 5 ανεμογεννήτριες ισχύος 6MW της εταιρείας Siemens Gamesa, που είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών για θαλάσσια πάρκα.
Όπως ανέφερε στο workshop ο εκπρόσωπος της Equinor στόχος είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής των πλωτών ανεμογεννητριών στα 40 έως 60 ευρώ/MWh.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στο workshop καθώς ο κλάδος των πλωτών ανεμογεννητριών βρίσκεται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις για ανάπτυξη τεχνογνωσίας αλλά και νέο πεδίο δραστηριότητας για κλάδους όπως η ναυπηγική βιομηχανία, που μπορούν να αυξήσουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή:
https://www.capital.gr/
15/4/2019 17.00