lefkada-news

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος η χώρα

Εκτός ορίων έχει ξεφύγει η κατάσταση με τους συσσωρευμένους τόνους σκουπιδιών στις μεγάλες πόλεις, έπειτα από την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ α’ βαθμού.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για τον καύσωνα της χειρότερης δεκαετίας που θα πλήξει τη χώρα, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο αποκρουστική για τα αστικά κέντρα, που πλέον αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τους πολίτες.

Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να πείσει τους εργαζόμενους. «Κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας, σε συνέχεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανακοίνωσε όμως ότι «επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία».

Μετά την... ψυχρολουσία από την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ η κυβέρνηση είδε δάχτυλο της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με ανακοινώσεις και δηλώσεις, όσο και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξαν ότι η ΝΔ βρίσκεται πίσω από την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών με ανάρτησή του στο twitter έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας ότι η απεργία συνεχίζεται με εντολή Μητσοτάκη προς τη ΔΑΚΕ.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ.Τσίπρα και την κυβέρνησή του» απάντησε η ΝΔ. Ειδικότερα, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως «Η ΝΔ δια του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Νέα συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πάντως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την προκηρυγμένη 24ωρη απεργία της Πέμπτης προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.

Αποφασισμένος να βγάλει τους ιδιώτες στους δρόμους ο Μπουτάρης

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει διατεθειμένος να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες

Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ιδιώτη, για την αποκομιδή απορριμμάτων από δρόμους της πόλης, για ένα τριήμερο.

Τη σχετική απόφαση για εμπλοκή ιδιώτη στη διαδικασία υπέγραψε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς οι δύο προσπάθειες που έγιναν χτες, απέβησαν άκαρπες.

Αμέσως μετά την υπογραφή, ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο, θα αρχίσει τη διαδικασία της αποκομιδής, αρχικά με δέκα απορριμματοφόρα, τα οποία θα μεταφέρουν τα σκουπίδια στον Σταθμό Μεταφόρτωσης. Εάν ο χώρος τελεί υπό κατάληψη, τα σκουπίδια θα μεταφερθούν απευθείας στον ΧΥΤΑ.

«Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει σήμερα. Έδωσαν προσφορά τρεις εταιρείες και η ανάθεση θα γίνει σε αυτήν που έδωσε την χαμηλότερη προσφορά. Αμέσως μετά την υπογραφή θα βγούνε στους δρόμους περισσότερα από 10 απορριμματοφόρα» τόνισε στο Thestival ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για θέματα καθαριότητας, Θωμάς Ψαρράς, ο οποίος πρόσθεσε: «Εάν ο ΣΜΑ ειναι αποκλεισμένος από τους εργαζόμενους, τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ».

Την εποπτεία της ορθής εκτέλεσης της συμφωνίας από την πλευρά του ιδιώτη θα έχει ο ίδιος ο κ. Ψαρράς.



Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι

Η απόφαση αυτή της διοίκησης του δήμου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην αποκομιδή, εάν εμπλακεί ιδιώτης.

Ήδη από προχτές δεκατρία απορριμματοφόρα ανά βάρδια μαζεύουν σκουπίδια από δρόμους, χώρους λαϊκών αγορών και νοσοκομεία και το προσωπικό του δήμου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να το πράττει, σε ένδειξη καλή θέλησης, Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανιστούν οχήματα ιδιώτη, συμβασιούχοι έχουν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν τη διαδικασία. «Βγάλαμε επιπλέον προσωπικό. Διαβεβαιώσαμε ότι σε 2.5 - 3 μέρες θα έχουμε σηκώσει τα σκουπίδια και να αποσύρει την πρόταση. Είναι ανένδοτος ο δήμαρχος. Δεν χρειάζεται ιδιώτης δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στον δήμο, Κώστας Ξανθόπουλος.

Έκκληση Καμίνη στους εργαζόμενους για υπευθυνότητα

Από την άλλη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση για το θέμα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων «άστοχη και υπερβολική».

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, γιατί όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «μόνο έτσι θα υπηρετήσουν την αποστολή τους και δε θα έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία». Όπως σημειώνει ο κ. Καμίνης παρά τα επιμέρους προβλήματά της, η ρύθμιση που εγκρίθηκε από τη Βουλή ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων της Ομοσπονδίας.

Με την υπευθυνότητα που οι συνθήκες απαιτούν και τα συμφέροντα της πρωτεύουσας επιβάλλουν, ο Δήμος Αθηναίων θα υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία, υπογραμμίζει ο κ. Καμίνης.

Έκκληση και από Πατούλη

Έκκληση προς τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα κάνει με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης. «Είναι ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας οι πόλεις να καθαριστούν, να μην επιτρέψουμε», σημειώνει, «να στραφεί εναντίον της αυτοδιοίκησης η κοινωνία». «Οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να συνεχιστούν έχοντας στο πλευρό τους το σύνολο της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο κ. Πατούλης.

athensvoice.gr

28/6/2017

>