Διπλό μέτωπο ετοιμάζει το Εθνικό. «Οδύσσεια» από τον Μπομπ Γουίλσον στην Κεντρική Σκηνή και ενεργοποίηση όλου του κτιρίου του «Ρεξ»
Διπλό μέτωπο ετοιμάζει το Εθνικό
«Οδύσσεια» από τον Μπομπ Γουίλσον στην Κεντρική Σκηνή και ενεργοποίηση όλου του κτιρίου του «Ρεξ»
ΘΕΑΤΡΟ. Aναθαρρυμένος με την κινητικότητα των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου και τον τρόπο που «έπιασαν» το κοινό -η καθεμιά για τους δικούς της λόγους, αλλά σίγουρα συμπαρασύροντας η μια παραγωγή την άλλη- ο Γιάννης Χουβαρδάς αντεπιτίθεται.
Στην εποχή της κρίσης και των αλλεπάλληλων περικοπών, ετοιμάζεται για διπλό μέτωπο της πρώτης Κρατικής Σκηνής. Δίνοντας την Κεντρική στον Μπομπ Γουίλσον προκειμένου να ανεβάσει την «Οδύσσεια» του Ομήρου με περισσότερους από 20 Ελληνες ηθοποιούς και παράλληλα ενεργοποιώντας όλο το κτίριο του «Ρεξ» στην οδό Πανεπιστημίου.
Ανοίγματα
Ολα αυτά για την περίοδο 2012-2013. Αισιοδοξία μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα; Τα μηνύματα του Γιάννη Χουβαρδά από την τρέχουσα περίοδο ήταν η κινητήριος δύναμη για τον μελλοντικό προγραμματισμό. Η μείωση των παραγωγών, το ισορροπημένο ρεπερτόριο αλλά και η έξυπνη απόφαση των μειωμένων εισιτηρίων (οι λίστες για την οικονομική Πέμπτη ασφυκτιούν) έδωσαν νέα ώθηση στο θέατρο. Καλύτερη διαχείριση αλλά και διοίκηση με περιορισμένα -κυρίως αντιμετωπίσιμα- χρέη.
Θα είναι όμως η τρέχουσα περίοδος και η επόμενη καιρός για τέτοια ανοίγματα; Και με τι χρήματα θα καλυφθεί η αμοιβή του πρωτοπόρου Αμερικανού σκηνοθέτη; Τα ερωτήματα δεν είναι κυνικά αλλά εύλογα, εφόσον μιλάμε για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ωστόσο ο Γιάννης Χουβαρδάς αντιμετωπίζει τον διάχυτο φόβο και τις περικοπές προτείνοντας ποιότητα και νέες ιδέες. Η «Οδύσσεια» του Ομήρου που επέλεξε ο Μπομπ Γουίλσον είναι παραγωγή ειδικά για το Εθνικό Θέατρο, με ηθοποιούς τους οποίους αρχικά θα επιλέξει μέσα από ακροάσεις η διοίκηση του θεάτρου, ενώ ο ίδιος ο Γουίλσον θα δει από τρεις για κάθε ρόλο στην οντισιόν που ορίστηκε στις 20 του μηνός. Το στάδιο προετοιμασίας θα ξεκινήσει Απρίλιο με Μάιο και οι πρόβες θα ολοκληρωθούν αργότερα, ώστε να γίνει η πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2012. Και η αμοιβή του σκηνοθέτη; «Θα πληρωθεί με το 1/3 του μισθού που παίρνει κανονικά», απαντά ο Γ. Χουβαρδάς.
Η «Οδύσσεια», στη διασκευή του Σάιμον Αρμιτάτζ και σε δραματουργική επεξεργασία Βόλφγκανγκ Βινς, θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή της Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά την ίδια περίοδο θα ενεργοποιηθεί όλο το κτίριο του «Ρεξ» υπέρ του Εθνικού. Εχοντας τη συγκατάθεση του υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού, με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ο Γιάννης Χουβαρδάς σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακαίνιση του «Κοτοπούλη», της Παιδικής Σκηνής η οποία θα γίνει χώρος δοκιμών, ενώ η ίδια θα μεταφερθεί στο ισόγειο του «Ρεξ» (ο χώρος που ανήκει στο Εθνικό έχει ζητηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο όταν έληξε το συμβόλαιο), αλλά χωρίς επιτυχία. Στόχος, όταν περάσει και πάλι στα χέρια της πρώτης Κρατικής Σκηνής, να λάβει την παλιά αθηναϊκή αίγλη της δεκαετίας του ’30, εφόσον απομακρυνθεί η επικάλυψη των ατυχών επεμβάσεων για τις συνήθειες των θαμώνων της πίστας.
Το σημερινό κτίριο «Ρεξ», ή Σικιαρίδειο μέγαρο, οικοδομήθηκε το 1935 με 1937, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασιλείου Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει μεταξύ άλλων και το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Με πολλά στοιχεία Art Deco αλλά και αισθητικής αμερικάνικου πολυχώρου της εποχής, το κτίριο περιλαμβάνει στο ισόγειο τον κινηματογράφο που λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης, ακριβώς από πάνω το θέατρο «Κοτοπούλη» και στο υπόγειο το παλιό Σινεάκ για παιδικά έργα.
Στο μεταξύ, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διανομές για τις παραγωγές του Εθνικού που θα δούμε το καλοκαίρι: «Ηρακλής Μαινόμενος» και «Σκηνοβάτες», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και Σταμάτη Φασουλή αντίστοιχα. Οσο για τον ίδιο τον Χουβαρδά, είναι ευχαριστημένος από τις κριτικές του σουηδικού Τύπου για την «Αλτσινα» του Χέντελ που σκηνοθέτησε στην Οπερα του Γκέτεμποργκ.
Οι Σουηδοί
Για «μαγικό οπερατικό γεγονός» έγραψε η «Γκέτεμποργκς Πόστεν», για τη «σημαντικότερη οπερατική εμπειρία που έχουμε βιώσει στη Σουηδία εδώ και πάρα πολύ καιρό» συμπλήρωσε η εφημερίδα «Αφτονμπλάντετ», ενώ η «Ντάγκενς Νιχέτερ» ήταν η πιο θερμή: «Με την οξύτατη ματιά του και την ιδιαίτερη σχέση του με την όπερα, ο Χουβαρδάς έχει μέχρι στιγμής απελευθερώσει και μεταμορφώσει στην Οπερα του Γκέτεμποργκ τον Στράους, τον Πουλένκ και τον Βάγκνερ. Επειτα από αυτόν τον συγκλονιστικό Χέντελ, μήπως είναι πια επιτέλους καιρός για τον Μπελίνι, αυτόν τον πιο Ελληνα απ’ όλους τους οπερατικούς συνθέτες;».
Οι Σουηδοί ήταν ενθουσιασμένοι με τον Γιάννη Χουβαρδά, ενώ εκείνος σκέφτεται μήπως δεχθεί μια από τις πολλές προτάσεις που του έγιναν. Για την πρώτη σκηνή πάντως, είναι βέβαιος ότι θα σκηνοθετήσει την επόμενη σεζόν.
Της Γιωτας Συκκα
kathimerini.gr Τετάρτη 09.03.11