lefkada-news

Αρχαιολογικός- ιστορικός περίπατος της πόλης της Λευκάδας

Σημαντικά ιστορικά μνημεία, και ενδιάμεσα σκουπιδότοπος...

Ένας όμορφος αρχαιολογικός-ιστορικός περίπατος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην πόλη της Λευκάδας, ώστε να αναδείξει τα σημαντικά ιστορικά της μνημεία. Η διαδρομή υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της και με κάποια μικρά έργα θα μπορούσε να συνδέσει τις αρχαίες και τις νεότερες ιστορικές κατασκευές της πόλης.

Ο περίπατος θα ξεκινούσε από το επισκέψιμο για τους πολίτες Κάστρο της Αγίας Μαύρας και περνώντας το πεζοδρόμιο του δρόμου του Κάστρου και την ξύλινη γέφυρα θα κατευθυνόταν στο Πνευματικό Κέντρο όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς κι εκείνα του Φολκόρ και του Λευκάδιου Χέρν.

Από το Πνευματικό Κέντρο η κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι προς την Αρχαία Νήρικο, περνώντας από το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, όπου κάποιος μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού, σημαντικές εκκλησίες αλλά και να θαυμάσει κτήρια με τη μοναδική αντισεισμική Λευκαδίτικη Κατασκευή και αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούνταν και για την οποία έχουν αρχίσει προσπάθειες να συμπεριληφθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Unesco(δείτε εδώ).

Από το Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας ο περιπατητής, θα έβγαινε στο πεζοδρόμιο του δρόμου της Μαρίνας, στο τέλος του οποίου αρχίζουν τα προβλήματα της διαδρομής, αφού μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά ενός μοναδικού φυσικού τοπίου και ιστορικού χώρου, έχει επιλεγεί να γίνει σκουπιδότοπος του νησιού εδώ και πολλά χρόνια…

Στο χώρο αυτό όπου θα γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Λευκάδας και του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, θα μπορούσε να προβλεφθεί, η κατασκευή ενός μονοπατιού παράλληλου με τη διώρυγα της Λευκάδας, που θα οδηγούσε στο λιμάνι της πόλης Νήρικος και στα αρχαία τείχη της.

Από εκεί η Αρχαία Γέφυρα της Λευκάδας, η μεγαλύτερη του Αρχαίου κόσμου, που ένωνε την Λευκάδα με την Ακαρνανία και το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας όπου γίνονται ανασκαφές, δεν είναι μακριά, και θα μπορούσε να σχεδιαστεί μια διαδρομή στην περιοχή και στο λόφο Κούλμου, που θα περνούσε από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του, και θα ολοκληρωνόταν ο περίπατος.

Την διαδρομή αυτή,-που μπορεί να γίνει και ένας πολύ αξιόλογος ποδηλατοδρόμος με τα σχετικά έργα-, μπορεί να την κάνει κάποιος και σήμερα, παρακάμπτοντας την περιοχή του σκουπιδότοπου και ακολουθώντας τοπικούς δρόμους μέχρι να βγει στο Καλλιγόνι.  Ωστόσο, μία ολοκληρωμένη πρόταση για έναν οργανωμένο ιστορικό περίπατο στην πόλη της Λευκάδας μάλλον θα αναβαθμίσει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου, και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα δραστηριότητα στους επισκέπτες του νησιού, καθώς και μια επιμορφωτική εκδρομή για τους μαθητές τόσο εντός του νησιού, όσο και εκτός.

 

lefkada1ss

 

Η μεγάλη ντροπή της διαδρομής (αλλά και της Λευκάδας) είναι αναμφισβήτητα το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει γίνει στη περιοχή, με τη δημιουργία του σκουπιδότοπου, αλλά και η ‘μετατροπή’ του μελλοντικά σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μια περιοχή Natura, που είναι κοντά σε σχολεία και τον οικοδομικό ιστό της πόλης.

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί βέβαια, ως μνημείο απερισκεψίας, λάθους επιλογής, ανευθυνότητας, ασυδοσίας και βλακείας νεοελλήνων Λευκαδιτών και να εντασσόταν και αυτή στα ‘αξιοθέατα’ του περιπάτου μας...

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες της διαδρομής  25/10/2019 16.45

>