Μάγεψε το κοινό της Λευκάδας, η Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Μια τραγωδία γραμμένη στα βάθη των αιώνων, η φωνή της οποίας αγγίζει τη σημερινή εποχή περισσότερο από ποτέ, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν την χθεσινή βραδιά στην πόλη της Λευκάδας.
Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας με βαθύτατα πολιτικό περιεχόμενο και με την Ιφιγένεια να αποτελεί σύμβολο κάθε θυσίας όντας το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής
Το θέατρο στην κυριολεξία έμοιαζε να ξεχειλίζει από τον κόσμο, που δεν σταματούσε να εισέρχεται με σκοπό να ακούσει αυτά τα διαχρονικά κείμενα διαμέσου των αγαπημένων του ηθοποιών.
Και πράγματι για την σχεδόν μιάμιση ώρα που διήρκησε η παράσταση, επικρατούσε απόλυτη σιωπή, αφού το κοινό παρακολουθούσε καθηλωμένο τη δράση να ξετυλίγεται μπροστά του που οδηγούσε στην θυσία της Ιφιγένειας η οποία απαιτούνταν –σύμφωνα με το χρησμό του μάντη- προκειμένου να εξασφαλιστεί ευνοϊκός άνεμος για το ταξίδι του στόλου στην Τροία.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ, Θέμης Μουμουλίδης επέλεξε να προβάλει σαν κύριο στοιχείο της παράστασης το νερό, το οποίο συμβολίζει την κάθαρση.
Συγκεκριμένα μια μεγάλη λίμνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής, μέσα στην οποία αποφασίζεται και δρομολογείται η θυσία της Ιφιγένειας με σκοπό να φυσήξει ούριος άνεμος για να ταξιδέψει ο στόλος του Αγαμέμνονα στην Τροία.
Η παράσταση στο σύνολο της ήταν ικανοποιητική, η σκηνοθεσία προσπάθησε να υπηρετήσει το κείμενο όπως και οι ερμηνείες των ηθοποιών, οι οποίες ξεχώριζαν για τον καθαρό και δυναμικό τους λόγο.
Στο τέλος της παράστασης, ρωτήσαμε τους ηθοποιούς, για το πώς βλέπουν την Λευκάδα. Τόσο ο κ. Στάνκογλου, όσο ο κ. Μάινας και η κα Καραμπέτη, μας είπαν ότι είναι ένα πανέμορφο νησί, το οποίο πάσχει από την μη ύπαρξη μιας καθαρά θεατρικής στέγης, καθώς ο χώρος που πραγματοποιούνται οι παραστάσεις- το ανοιχτό θέατρο- δεν έχει τις προδιαγραφές του θεάτρου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται τόσο οι ηθοποιοί να αποδώσουν, όσο και οι θεατές να παρακολουθήσουν. Το ίδιο ακριβώς ειπώθηκε και από τον Χαραλαμπίδη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Λευκάδα.
Η κα Καραμπέτη συγκεκριμένα ανέφερε πως της έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως το κοινό της Λευκάδας, είναι ιδιαίτερα θεατρόφιλο, γι αυτό και θα έπρεπε η Λευκάδα να διαθέτει καλύτερες θεατρικές εγκαταστάσεις. Τέλος μας είπε πως ολόκληρος ο θίασος, στις 14 και 15 Αυγούστου έκανε διακοπές στον Άγιο Νικήτα, όπου πέρασαν καταπληκτικά και ξεκουράστηκαν λίγο από τις συνεχόμενες περιοδείες.
Η παράσταση θα επαναληφθεί σήμερα στην Πρέβεζα, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», στις 9.00μμ.
2012-08-17