lefkada-news

Τάσος Γαζής: η ανταπόκριση από τα σχολεία στην έκθεση ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκόρ ,δεν ήταν η αναμενόμενη..

Με αφορμή την επίσκεψη του κου Ευάγγελου Καραμανέ ερευνητή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στην Λευκάδα,  ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Τάσος Γαζής, κάλεσε πρόσφατα όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε μία συνάντηση, με σκοπό την προβολή της έκθεσης ενθυμημάτων.

Πρόκειται για την έκθεση ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα τα οποία είτε έχουν άμεση σχέση με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όπως μουσικά όργανα, μετάλλια, σημαίες, παραδοσιακές ενδυμασίες, δίσκους και κασέτες με παραδοσιακή μουσική, είτε αποτελούν δώρα των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Όπως αναφέρεται και στο  τετράφυλλο φυλλάδιο της έκθεσης, το οποίο διανέμεται δωρεάν σε κάθε επισκέπτη της έκθεσης, μέσα από την ποικιλία και πολυχρωμία των ενθυμημάτων, καθώς προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες και Ηπείρους, αναδεικνύεται ο πλούτος των ανθρώπινων σχέσεων που διαμορφώθηκαν μεταξύ των πολιτιστικών φορέων γειτονικών αλλά και μακρινών χωρών κατά τη διάρκεια της ζωής και της επιτυχημένης πορείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκόρ.

Το κέντρο Λαογραφίας, όπως ανέφερε μετά τον σύντομο χαιρετισμό του κ. Γαζη, ο κ. Καραμανές, ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη με στόχο την έρευνα και την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού, το οποίο στον ένα αιώνα λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες δράσεις.

Στη συνέχεια ανέφερε πως το Κέντρο  Έρευνας της  Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών αναπτύσσει μια νέα μουσειακή πολιτική προσφέροντας το επιστημονικό υπόβαθρο και συμμετέχοντας στον σχεδιασμό και τη δημιουργία εξειδικευμένων τοπικών μουσείων στην περιφέρεια στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την έρευνα, όπως το στήσιμο της έκθεσης ενθυμημάτων στην Λευκάδα, η έκδοση ενός τόμου μαζί με CD με τραγούδια και χορούς από την Λευκάδα, και η καταλογογράφιση της συλλογής του Ανδρέα Λάζαρη  στο Κοντομίχειο μουσείο στον Καβαλο.

Για το στήσιμο της έκθεσης  χρησιμοποιήθηκε το πλούσιο υλικό του αείμνηστου Αντώνη Τζεβελεκη, το οποίο παρήλθε στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, και αξιοποιήθηκε από τους ερευνητές του λαογραφικού κέντρου κα Καμηλάκη-Πολυμέρου Αικατερίνη και κ. Καραμανέ Ευάγγελο.

Αυτή τη στιγμή είπε ότι πραγματοποιείται με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, μια καταλογογράφιση των τεκμηρίων, ενώ η έκθεση η οποία συνεχώς αναπτύσσεται, προσπαθούν να μετεξελιχθεί σε μουσείο, ώστε η παρουσία του φεστιβάλ στην Λευκάδα, να έχει έναν μόνιμο χαρακτήρα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γαζής, ο οποίος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες τόσο από τον ίδιο όσο και από το προσωπικό του Πνευματικού Κέντρου  ώστε η έκθεση να ενταχθεί  μέσα στην Λευκαδίτικη κοινωνία,  ξεκινώντας πρωτίστως από τα παιδιά.

Ομολόγησε κατόπιν ότι η ανταπόκριση από τα σχολεία δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς περίμενε μεγαλύτερη συμμετοχή στην έκθεση για την οποία είχε την πρόθεση παράλληλα με την επίσκεψη να γίνεται και ένα μάθημα για την λαογραφία.

Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου στάλθηκαν, όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Γαζής, οι προσκλήσεις στoυς διευθυντές όλων των σχολείων του νησιού, ήρθε σε επαφή επιπλέον και με την σχολική σύμβουλο, ώστε η επίσκεψη στην έκθεση να αποκτήσει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά οι προσπάθειες του απέβησαν άκαρπες.

Για τον λόγο αυτό έκανε έκκληση στην κοινωνία της Λευκάδας και στους διευθυντές των σχολείων, να στηρίξουν την εν λόγω έκθεση, μεταλαμπαδεύοντας έτσι την λαογραφική κληρονομιά του τόπου, στους μετέπειτα συνεχιστές της, τα παιδιά της Λευκάδας.

Σπυριδούλα Γιαννουλάτου

2012-12-27

>