lefkada-news

Έκδοση νέου βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη με τίτλο "Ούλοφ Πάλμε : Η Πολιτική είναι θέμα Αρχών."

 Έκδοση νέου βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη
 
Τίτλος : Ούλοφ Πάλμε : Η Πολιτική είναι θέμα Αρχών.
 
Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στόν Δήμο Καμαμαριάς στην Θεσσαλονίκη τις 28 Φεβρουαρίου 2013

Θέατρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Ώρα 7 (19.00)

Πρόγραμμα :

- Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Μπακογλίδη

- Ομιλία του Γιώργου Λογοθέτη

-Προβολή βίντεο με ρεπορτάζ για την δολοφονία του Πάλμε στην Σουηδική Τηλεόραση.

    Ο Πάλμε μιλάει για τις πολιτικές του θέσεις.

  Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τον φίλο του Ούλοφ Πάλμε

 - Αφήγηση κειμένων από το βιβλίο.

- Μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του Γιάννη Κούκα.

Συμμετέχουν χορωδίες του Δήμου Καλαμαριάς, Δήμου Θέρμης και χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

 

 Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο :

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΔΕ
ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 43,
10681, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 3828464
fax: 210 3828464
E-MAIL:
aldeker@gmail.com

Ένα βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη για τον μεγάλο Σουηδό πολιτικό και οραματιστή.

«Η υλοποίηση των πολιτικών ιδεών αφορά όλους.

Αν η πολιτική αφεθεί στους πολιτικούς, η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία  μένει μετέωρη.

 Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, χάνεται η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη» Ούλοφ Πάλμε

Ο συγγραφέας, ως δημοσιογράφος στην κρατική Σουηδική Τηλεόραση,  γνώρισε από κοντά τον Πάλμε,  καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες για την προσωπικότητα, τις πολιτικές θέσεις και τα οράματα του Ούλοφ Πάλμε.

Στα 17 χρόνια που ο Πάλμε ήταν πρωταγωνιστής στην σουηδική πολιτική, η Σουηδία βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής. Ο αγώνας του για ειρήνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη,  ευαισθητοποίησε την μεγάλη πλειοψηφία του σουηδικού λαού και επηρέασε την διεθνή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το περιεχόμενο του βιβλίου έχει άμεση σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Διαβάζουμε σχετικά :

« Ήθελα να προβάλλω ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η κληρονομιά που μας άφησε ο Ούλοφ Πάλμε»

 Σύμφωνα με τον π. Υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας Pierre Schori τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής του Πάλμε ήταν η ειλικρίνεια, ο συνεπής πολιτικός λόγος, και το πάθος για Ειρήνη και Ελευθερία !   
 
 
 
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ
Η πολιτική είναι θέμα αρχών…

Ένα βιβλίο  του δημοσιογράφου Γιώργου Λογοθέτη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Σουηδού ηγέτη και οραματιστή. Ο Γιώργος Λογοθέτης φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και εργάστηκε σχεδόν 20 χρόνια στην Σουηδική Κρατική Τηλεόραση. Ως δημοσιογράφος και δραστήριο μέλος στο αντιδικτατορικό κίνημα της Σουηδίας, γνώρισε τον Ούλοφ Πάλμε και παρακολούθησε από κοντά  την πολιτική του πορεία και δράση. Στο βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα, που κυκλοφορεί στην αγγλική και κινέζικη γλώσσα,  καταγράφει τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, φίλο του Ούλοφ Πάλμε.  Ο ίδιος  εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου για τον μεγάλο Σουηδό πολιτικό :

Από τότε που ξέσπασε η πολύπλευρη κρίση στην Ελλάδα, στο μυαλό μου κυριαρχούσε η εικόνα του Ούλοφ Πάλμε. Στην προσπάθειά μου να βρω απαντήσεις στα ερωτήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην γνωστή κατάσταση, γύριζα πάντα  στο σουηδικό πρότυπο και στον Ούλοφ Πάλμε.Έτσι αποφάσισα να γράψω το βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Πάλμε, με την πεποίθηση ότι οι αναγνώστες θα βρούνε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν τα αίτια της ελληνικής κρίσης. Ήθελα απλά να προβάλλω ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η κληρονομιά που μας άφησε ο Ούλοφ Πάλμε, ο οποίος συχνά έκανε αναφορά στην φράση του  Περικλή :  «Έχουμε πολίτευμα που δεν αντιγράφει τους νόμους των άλλων, αλλά πιο πολύ εμείς είμαστε υπόδειγμα σε μερικούς, παρά μιμητές άλλων…»  
  
  Γόνος πλούσιας αστικής οικογένειας ο Πάλμε δεν δίστασε να αλλάξει στρατόπεδο και να πάρει το μέρος των αδυνάτων. Σε μία ιστορική ομιλία του εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην μεγάλη απόφαση :
Έγινα σοσιαλιστής όταν ταξίδεψα  στην Ινδία και στις ΗΠΑ, και είδα την τρομερή φτώχια  όταν άλλοι ζούσαν στην πλούτο και την χλιδή.
Όταν ήρθα αντιμέτωπος με  την έλλειψη ελευθερίας  και τις διώξεις στις χώρες όπου λειτουργούσαν  κομμουνιστικά καθεστώτα.
Όταν επισκέφτηκα  τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. 
Έγινα σοσιαλδημοκράτης, όπως οι πρωτοπόροι ηγέτες που  εδραίωσαν το κοινωνικό κράτος στην Σουηδίας. Που αγωνίστηκαν για ισότητα, αλληλεγγύη και υψηλά ανθρώπινα ιδανικά.
Η δραστηριότητα του Πάλμε τον έφερε στο επίκεντρο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης.  Υποστήριξε τα απελευθερωτικά κινήματα και καυτηρίασε όσο κανένας άλλος τις διάφορες δικτατορίες και τα αυταρχικά καθεστώτα όπως στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Χιλή, τον πόλεμο στο Βιετνάμ  και την επέμβαση των σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία.
Στα 17 χρόνια που ο Πάλμε ήταν πρωταγωνιστής στην σουηδική πολιτική, η Σουηδία βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής. Ο δικός του επίμονος αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη, ο αγώνας ενάντια στην κοινωνικά και πολιτική αδικία, είχε ευαισθητοποιήσει την μεγάλη πλειοψηφία του σουηδικού λαού επηρεάζοντας συγχρόνως την διεθνή κοινή γνώμη. Μαζί με άλλους μεγάλους ηγέτες όπως ο Βίλλυ Μπράντ και ο Μπρούνο Κράισκυ, εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την μείωση των στρατιωτικών δαπανών, με στόχο τον αφοπλισμό. Τα θέματα πολέμου και ειρήνης ήταν  πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής του.
Ο πολιτικός του λόγος  ήταν οξύς προς κάθε κατεύθυνση. Δεν τον ενδιέφεραν οι σκοπιμότητες, ούτε έπαιξε ποτέ σαν προσεκτικός παίκτης. Η αλαζονεία ανήκε στους μεγάλους του εχθρούς.  Αν και απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία, παρέμεινε πάντα  ο απλός «Ούλοφ». Ο τρόπος ζωής του έγινε πρότυπο για τον σουηδό πολίτη. Η Δημοκρατία για τον Πάλμε ήταν πάνω από όλα θέμα αρχών, και οι πολιτικοί έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
 «Στόχος μας είναι η Ισότητα, η Ελευθερία για τον απλό πολίτη να αναπτύξει τις δυνατότητές του, και η Συνεργασία. Να μειώσουμε όσο γίνεται τις ταξικές διαφορές. Γι αυτό χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, πρωτοπόρες ιδέες και κυρίως θέληση για αλλαγές. Είναι χρέος μας να αναζητούμε συνεχώς ένα καλλίτερο αύριο για όλους, να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και με αντικειμενικό τρόπο να εξετάζουμε τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους…»
Λίγο πριν την δολοφονία του δήλωνε :
«…Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, αν σταματήσουμε να δημιουργούμε στόχους, τότε η προσπάθεια θα εξανεμιστεί και μαζί θα χαθεί η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη. Τότε το κόμμα μας θα χάσει την εμπιστοσύνη του λαού.. Η υλοποίηση των πολιτικών ιδεών είναι θέμα τους καθενός από εμάς. Αν η πολιτική αφεθεί μόνο στους πολιτικούς, τότε η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία θα μείνει μετέωρη».
- Ποια ήταν όμως τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του ;
- Με ποιο τρόπο οι πολιτικές του θεωρίες εφαρμόστηκαν στην πράξη ;
- Τι μεθόδους χρησιμοποίησε για να ενώσει τις πολιτικές του πρωτοποριακές ιδέες με την πολιτική πρακτική ;
- Πώς ένας ηγέτης μιας μικρής χώρας  κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, αν και οι δύο υπερδυνάμεις βρέθηκαν στο στόχαστρο του Πάλμε για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ;
- Ποιο είναι το μήνυμα που εξακολουθούν να εκπέμπουν οι  πολιτικές του ιδέες;
- Και τέλος : Τι έχουν να διδαχτούν οι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί  από τον Ούλοφ Πάλμε ;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καταγράφονται στις σελίδες του βιβλίου ως συμβολή στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου στην χώρα μας.                
                                      
Ο Πάλμε και η Ελλάδα

Στο πρόσωπο του Πάλμε η Ελλάδα είχε αποκτήσει ένα θερμό φίλο.  Οι ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις βρήκαν αμέριστη συμπαράσταση. Οι Έλληνες μετανάστες που αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο στην Σουηδία,  βρήκαν μια γενναιόδωρη δεύτερη πατρίδα και στο πρόσωπο του Πάλμε ένα ειλικρινή φίλο.
Μετά την δικτατορία ο Πάλμε επισκέφτηκε συχνά την Ελλάδα όπου εκτός από τον Αντρέα Παπανδρέου, τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μελίνα απέκτησε πολλούς φίλους. Τους πιο πολλούς στην Κρήτη, στο χωριό Μοχό, όπου συνήθιζε να περνά τις διακοπές του. Εκεί στο Μοχό οι κάτοικοι τον έκαναν επίτιμο δημότη.  Έτσι ο Ούλοφ Πάλμε δέθηκε για πάντα με την κρητική γη.
Με το βιβλίο αυτό εκπληρώνεται και ένα Χρέος. Χρέος και Καθήκον να  τιμήσουμε την μνήμη του και να δώσουμε νόημα στο δικό του όραμα, στον δικό του τρόπο σκέψης και πρακτικής πολιτικής, που εκφράστηκε με την φράση :    «Η πολιτική είναι θέμα βούλησης και Αρχών..»
                                                   
Σημ. Σήμερα οι ιδέες του Πάλμε αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα και οι νέες γενιές στην Σουηδία φέρνουν στην επιφάνεια τις αξίες που υπηρέτησε δημιουργώντας σειρά ντοκιμαντέρ και θεατρική παράσταση για το έργο του.

Link 
Ούλοφ Πάλμε :  Γιατί είμαι σοσιαλιστής-δημοκράτης. Η εκπομπή μεταδόθηκε λίγο πριν από τις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 1982 και συμμετείχαν όλοι οι αρχηγοί των σουηδικών πολιτικών κομμάτων.
http://www.youtube.com/my_videos_edit?ns=1&video_id=jCj7duOQM5w

Ο Γιώργος Λογοθέτης και ο Ούλοφ Πάλμε στην Σουηδική Τηλεόραση.
Η εκπομπή μεταδόθηκε με ελληνικούς υπότιτλους από το δεύτερο κανάλι TV2 με θέμα την μετανάστευση στην Σουηδία. Της συζήτησης στο στούντιο προηγήθηκε η προβολή βίντεο με παιδιά ελλήνων μεταναστών σε παιδικούς σταθμούς και ο Πάλμε μιλά για τα αιτήματα των μεταναστών.
http://www.youtube.com/watch?v=1Id2oR_UHv0

ΕΤ 3  Ο Γιώργος Λογοθέτης μιλάει για τον Ούλοφ Πάλμε  http://www.youtube.com/watch?v=KdRjFX-KRaU

Με τον  φίλο μου Ούλοφ
Από τον Jean-Pierre Olov Schori.

Είχα την τύχη να είμαι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ούλοφ Πάλμε και μαζί του έζησα την πρωτοποριακή του δράση σε όλους τους τομείς που ο Πάλμε έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του.
Τώρα που ο φίλος Γιώργος Λογοθέτης αποφάσισε να καταγράψει με τον δικό του τρόπο την ζωή και το έργο του Ούλοφ, μου έδωσε την δυνατότητα να καταγράψω τα κύρια στοιχεία που έκαναν τον Πάλμε  μοναδικό :
Ήταν η ειλικρίνεια και ο συνεπής πολιτικός του λόγος. Ειλικρίνεια και συνεπής λόγος που συνοδευόταν από την γεμάτη ζωντάνια και δύναμη περιγραφική του δεινότητα και απεριόριστες  δυνατότητες έκφρασης.
Ήταν το πάθος του για Ειρήνη και Ελευθερία ! Ένα πάθος χωρίς σύνορα που τον έφερε αντιμέτωπο με τις υπερδυνάμεις, την Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με το ίδιο πάθος αντιμετώπιζε δικτατορικά καθεστώτα στην Αθήνα, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, στην Αφρική και Λατινική Αμερική.
Με τον Πάλμε η Σουηδία υπερασπίστηκε τις μεγάλες ανθρώπινες αξίες και αναγνωρίστηκε από τους αδύνατους ως η συνειδητοποιημένη έκφραση του δυτικού κόσμου απέναντι στην αδικία.
Σήμερα που ο κόσμος αγωνιά αναζητώντας νέους δρόμους ενάντια στις αδυσώπητες αγορές, το έργο και οι αρχές του Ούλοφ Πάλμε είναι το φως στο σκοτάδι που απειλεί την παγκόσμια ισορροπία.
Είμαι βέβαιος ότι το βιβλίο του φίλο  Γιώργου Λογοθέτη  θα συμβάλλει στην προσπάθεια να για ένα δημιουργικό διάλογο στην Ελλάδα που τόσο υποφέρει από την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την χώρα. Ένα διάλογο που ο Πάλμε θα έβαζε τίτλο :
                      Η πολιτική είναι θέμα αρχών   !
Pierre Schori
Ο Jean-Pierre Olov Schori ήταν στενός συνεργάτης του Ούλοφ Πάλμε. Γ.Γ. Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Υπουργός Επικρατείας 1982–1991,  βουλευτής  1991–1999, Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός για τις επαφές με τις χώρες του τρίτου κόσμου 1994–1999, Ευρωβουλευτής 1999–2000 och εκπρόσωπος της Σουηδίας στον ΟΗΕ  (FN-ambassadör) 2000–2004. 2005 απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, επίτιμος καθηγητής στο Adelphi University i New York 2004–2005.

Mερικά παραδείγματα ήθους

Ένας από τους γείτονες του Πάλμε ήταν Έλληνας ο Λευτέρης Κωσταντινίδης. Αξίζει να σημειώσουμε την παρακάτω εμπειρία που είχε ο τότε έλληνας μετανάστης από την επαφή με τον Πάλμε.
Μια μέρα χτύπησε η πόρτα του διαμερίσματος που έμενε ο Κωσταντινίδης. Ήταν η γυναίκα του Πάλμε με ένα χαρτί στο χέρι. Αφού χαιρετήθηκαν η Lisbethh  ρώτησε τον έλληνα μετανάστη αν θα είχε αντίρρηση στο να γίνει μία επέκταση μερικών τ.μ. στο διαμέρισμα της οικογένειας Πάλμε. Έκπληκτος ο Κωσταντινίδης δήλωσε ότι δεν είχε αντίρρηση και υπέγραψε το σχετικό έγγραφο που η σύζυγος του πρωθυπουργού της Σουηδίας θα κατέθετε στην πολεοδομία για την έγκριση, όπως όριζε ο νόμος !

Όταν έγινε συνάντηση των 6 ηγετών στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ο Αντρέας Παπανδρέου ταξίδεψε με ειδικό αεροπλάνο, με συνεργάτες και πολλούς δημοσιογράφους. Στην ίδια συνάντηση ο Πάλμε πήγε μόνος του και με αεροπλάνο της γραμμής. Στο γυρισμό ο Πάλμε μέχρι την Αθήνα με το ελληνικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Α. Παπανδρέου. Έτσι η «πλούσια»  τότε Ελλάδα πρόσφερε ένα δωρεάν ταξίδι στον πρωθυπουργό της φτωχής Σουηδίας.

 Ο Πάλμε κάθε καλοκαίρι ταξίδευε με την οικογένειά του στο μικρό νησάκι Fårö όπου έμεναν σε ένα μικρό σπιτάκι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα !

Το τηλέφωνο του Πάλμε ήταν στον τηλεφωνικό κατάλογο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του τηλεφωνούσαν.

Όταν σε πτήση έμαθε για μια απεργία, μετά την προσγείωση πήγε ο ίδιος για να μιλήσει με τους απεργούς.


Om min vän Olof
Av Pierre Schori.
 
Jag hade turen att vara en av Olof Palmes närmaste vänner och medarbetare.
Jag upplevde hans banbrytande insatser inom alla områden, i vilka Palme lade sin outplånliga prägel.
Nu när Georgios Logothetis bestämde sig att skriva en bok om Olof Palmes liv och verk, gav han mig möjlighet att beskriva de viktigaste inslagen som gjorde Palme unik.
Det var uppriktigheten och konsekvensen i hans politiska filosofi. Ärlighet och konsekvens  tillsammans med ett levande beskrivande snille och en obegränsad förmåga att uttrycka sig.
Det var hans passion för fred och frihet!
En passion utan hinder som förde honom i konflikt med de två supermakterna,  Sovjetunionen och USA.
Med samma passion gick han till attack mot diktaturer i Aten, Spanien, Portugal, Afrika och Latinamerika.
Genom Palme försvarade Sverige mänskliga rättigheter och blev erkänt av de svaga som Västvärldens samvete mot orättvisor.
Idag, när mänskligheten söker nya vägar mot de ohämade marknaderna, bjuder Olof Palmes anda ett ljus i de mörker som hotar världens balans.
Jag hoppas att boken kommer att bidra till ansträngningarna för en kreativ dialog i Grekland, som lider av en mångfacetterad kris.
En dialog som Palme skulle sätta följande titeln:
Politik är en fråga om principer!
Pierre Schori

Pierre Schori var nära medarbetare till Olof Palme.
Generalsekreterare för Internationella Förbindelser i det Socialdemokratiska partiet, 1982-1991,  riksdagsledamot 1991-1999, biträdande utrikesminister för kontakter med länderna i tredje världen 1994-1999, ledamot av Europaparlamentet 1999-2000 representant för Sverige till Förenta Nationerna (FN-ambassadör) 2000-2004. 2005 FN:s sändebud till Elfenbenskusten, emeritus professor vid Adelphi University i New York 2004-2005.

2013-02-18
 

 

 

 

 


 

>