Στον απόηχο της Επιμορφωτικής Ημερίδας Τέχνη και Τεχνολογία στη Διαθεματική Εκπαίδευση
Αναστασία Γεωργάκη*
Τη Παρασκευή 14 Μαρτίου 2013, το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου 1ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Π.Ε.Λευκάδας. σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Τέχνη και Τεχνολογία στην Διαθεματική Εκπαίδευση» με τη συμμετοχή διδασκόντων και εκπαιδευτικών (φοιτητών και αποφοίτων) του ΔΔ-ΠΜΣ(πληροφορίες για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.icte.ecd.uoa.gr).
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου-3ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας, σε μια αίθουσα κατάμεστη από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ιδιαίτερα στην πρωινή συνεδρία), όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους εκπαιδευτικούς της Λευκάδας ειδικά θέματα που ανοίγουν το παράθυρο για την διαθεματική διδασκαλία με την χρήση σεναρίων που ωθούν τα παιδιά στη δημιουργική μάθηση με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Στη πρώτη και δεύτερη συνεδρία μίλησαν οι διδάσκοντες του μεταπτυχιακού προγράμματος, μέλη ΔΕΠ που προέρχονται από διαφορετικά τμήματα Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στην χρήση και παιδαγωγική αξία των ψηφιακών καλλιτεχνικών πρακτικών όπως Video, κινούμενο σχέδιο, ψηφιακό παιγνίδι, ηχητική τέχνη και μουσική στην διαθεματική εκπαίδευση.
Την πρώτη συνεδρία άνοιξε η κυρία Ευαγγελία Κούρτη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο τμήμα ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του μεταπτυχιακού Προγράμματος ΔΔ-ΠΜΣ) με θέμα «η παραγωγή βίντεο στο πλαίσιο εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας σαν μέσο προσωπικής έκφρασης των μαθητών», όπου ανέπτυξε το επίμαχο θέμα της γλωσσικής πολυμεσικής επικοινωνίας των νέων.
Πιο συγκεκριμένα έθιξε ιδιαιτέρως το θέμα της πολυμεσικής έκφρασης των μαθητών αναπτύσσοντας ένα άλλο κώδικα γλωσσικής επικοινωνίας μέσα απο τη δημιουργία βίντεο με τα νέα ψηφιακά μέσα (κινητό, κάμερα, tablet-pc) και παρουσίασε το εξαίρετο πρόγραμμα «Βιντεομουσεία: αποτυπώνοντας ίχνη της προσωπικής μας κουλτούρας», (http://videomuseums.eu/) .
Η δεύτερη παρουσίαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (Αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με θέμα “οι εποχές του βλέμματος ¨προσλήψεις της πραγματικότητας μέσα από την τέχνη”, είχε σαν πυρήνα την εικαστική αντίληψη στο χώρο των τεχνών ανάλογα με την εποχή και την κουλτούρα, και τον σημαντικό της ρόλο στην εκπαίδευση.
Η τρίτη παρουσίαση, που παρουσίασε η γράφουσα, Αναστασία Γεωργάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής τεχνολογίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα “Ηχητική ενσυναίσθηση και ακουστική οικολογία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Προτάσεις για δημιουργική μάθηση με πεδίο μελέτης τη φύση της Λευκάδα” αφορούσε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στο ηχητικό περιβάλλον και σε θέματα ακουστικής οικολογίας.
Η παρουσίαση έθιξε θέματα που αφορούν στους νεότευκτους επιστημονικούς τομείς Ηχοοικομουσικολογία, Βιομουσικολογία, Ζωομουσικολογία και Ακουστική οικολογία όπου ερευνώνται θέματα που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον (κατ’επέκταση με την φύση και το πολιτισμό) μέσω του ήχου.
Στο πλαίσιο αυτής της ανακοίνωσης προτάθηκε επίσης η ακουστική μελέτη του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Λευκάδας όπου συχνάζουν- ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο -σπάνια πτηνά που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο ηχοτοπίο.
Η πρόταση αυτή αφορά στη διαθεματική διδασκαλία της περιβαλλοντικής μελέτης μέσω της ηχητικής έρευνας για την ευαισθητοποίηση τα παιδιών σε θέματα ηχητικής κουλτούρας και ακουστικής ενσυναίσθησης.
Η τέταρτη ομιλούσα, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου (επίκουρη Καθηγήτρια ιστορίας και θεωρίας του κινηματογράφου, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών) παρουσίασε το θέμα ¨η χρήση των ευρωπαϊκών κινουμένων σχεδίων για την καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση των μαθητών μέσα απο συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και αισθητικές αναζητήσεις βραβευμένων σκηνοθετών”, όπου έθιξε το επίμαχο ζήτημα της παιδαγωγικής αξίας των κινουμένων σχεδίων και πόσο σημαντικό είναι να ωθήσουμε τα παιδιά να αποκωδικοποιήσουν τους χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων και να δημιουργήσουν τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες με την χρήση των ψηφιακών μέσων. (περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική αξία των κινουμένων σχεδίων στο www.animationcenter.gr
Την ομιλία της κυρίας Σωτηροπούλου γύρω από την διαπαιδαγώγηση των μαθητών με την χρήση κινουμένων σχεδίων συμπλήρωσαν οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού ΔΔ-ΤΠΕ, εκπαιδευτικοί Κριστιάν Λάντζος και Μαρία Οικονόμου, με το θέμα “Χαρόσι: καταγραφή πειραματικής προσέγγισης στη δημιουργική διαδικασία παραγωγής ταινίας κινουμένων σχεδίων από μαθητές της Στ’τάξης Δημοτικού”, όπου παρουσίασαν την μεθοδολογίες παραγωγής ενός πρωτότυπου κινούμενου σχεδίου συνδυάζοντας την εικαστική δημιουργία με παραδοσιακές τεχνικές με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές.
Ο κύριος Χαράλαμπος Πατρικάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρονικής στο ΤΕΙ Πειραιά παρουσίασε το θέμα “από τις παρουσιάσεις και τα video στο παιγνίδι» όπου έθιξε το θέμα δημιουργίας εκπαιδευτικών παιγνιδιών από παραδοσιακά πολυμεσικά υλικά μέσω της χρήσης καινοτόμων διαπροσωπικών επαφών, όπως η κάμερα KINECT.
Στην απογευματική συνεδρία την προσέγγιση του κυρίου Πατρικάκη συμπλήρωσε η Εκπαιδευτικός Βασιλική Χολέβα (αποφοιτος του Μεταπτυχιακού ΔΔ-ΤΠΕ) που παρουσίασε το θέμα «Διαθεματικές προσεγγίσεις για την εισαγωγή στις βασικές προγραμματιστικές έννοιες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης η κυρία Χολέβα παρουσίασε το παιδαγωγικό και τεχνολογικό πλαίσιο για την δημιουργία ενός ψηφιακού παιγνιδιού με θέμα τις αρχαίες «φρυκτωρίες» μέσα απο την πλατφόρμα KODU (www.koduplay.gr).
Στο ίδιο πλαίσιο της χρήσης πλατφόρμας ψηφιακού παιγνιδιού για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης αλλά και οικονομικής ανάπτυξης, κινήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Παντελής Τσολάκος και Ρεβέκκα Καράμπελα με θέμα « Η ματιά στους άλλους», όπου μέσα από την χρήση του ψηφιακού παιγνιδιού «αγρότης στο τρίτο κόσμο” (http://www.3rdworldfarmer.com), τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την εικονική πραγματικότητα του Τρίτου κόσμου, έτσι ώστε να κατανοήσουν τους οικονομικούς λόγους που οδηγούν τις χώρες αυτές στην εξαθλίωση (μέσω τη προσομοίωσης των μηχανισμών που διατηρούν την φτώχεια σε τριτοκοσμικές χώρες) και να επινοήσουν λύσεις για την επιβίωση των ανθρώπων.
Η κυρία Ελένη Μελιάδου, νηπιαγωγός και φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού ΔΔ-ΤΠE με το θέμα ¨Εφαρμογή προγράμματος οπτικοακουστικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο με στόχο την παραγωγή έργων έπο τα παιδιά» παρουσίασε μια πρωτοποριακή παρέμβαση στο νηπιαγωγείο για την δημιουργία video με την συνεργασία των νηπίων, με στόχο την αντιπαραβολή και συσχέτιση του πραγματικού κόσμου με τον εικονικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων
Σε θέματα Ειδικής αγωγής με την χρήση της μουσικής και του ήχου, ανέπτυξε την ομιλία της η κυρία Δανάη Μαρίνου, Μουσικοπαιδαγωγός και απόφοιτη του Μεταπτυχιακού προγράμματος ΔΔ-ΤΠΕ, με θέμα «Η μουσική ως μέσο καλλιέργειας και δημιουργικότητας στη ειδική αγωγή μέσω το περιβάλλοντος Web 2.0”.
Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης η κυρία Μαρίνου ανέπτυξε στρατηγικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών για τη διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής σε παιδιά με ειδικά προβλήματα μάθησης και παρουσίασε την εκπαιδευτική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για τους μαθητές www.specialmusiclass.com.
Τέλος , ο Λευκαδίτης μουσικός και μουσικολόγος Αλέξης Καραμποϊκης σε συνεργασία με τη γράφουσα παρουσίασε την πρωτότυπη εκπαιδευτική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για συνεργατική μάθηση με θέμα : H μουσική κουλτούρα της Λευκάδας.
Ο στόχος αυτού του ιστότοπου έχει καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε μαθητές του μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου της Λευκάδας για την γνωριμία, εκμάθηση και δημιουργία του Λευκαδίτικου μουσικού ιδιώματος με την χρήση νέων τεχνολογιών στο ψηφιακό σχολείο.
Στην ιστοσελίδα αυτή έχουν συλλεχθεί αρκετά δείγματα ηχογραφημένης και δισκογραφημένης μουσικής που εκφράζει το λευκαδίτικο ιδίωμα. Επίσης, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία, παρτιτούρες, στίχοι, άρθρα, αρχεία πολυμέσων (φωτογραφίες, βίντεο), βιβλιογραφία, καταγραφή των φορέων Πολιτισμού στο νησί, δισκογραφία κ.α Ο ιστότοπος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό αλλά και νέες τεχνικές διδασκαλίας για την δημιουργική μάθηση.
Αν εξαιρέσουμε τις αντίξοες συνθήκες λόγω της έντονης βροχόπτωσης και τα τεχνικά προβλήματα λόγω των συνεχών διακοπών του ρεύματος, η ημερίδα διεξήχθη κανονικά και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους εκπαιδευτικούς .
Ευελπιστούμε ότι οι εισηγήσεις και προτάσεις των μέλων ΔΕΠ, διδασκόντων στο μεταπτυχιακό καθώς και των φοιτητών και αποφοίτων του μεταπτυχιακού, να ενεργοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς της Λευκάδας για ένα νέο άνοιγμα στην διαθεματική διδασκαλία με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από το πρίσμα καλλιτεχνικών πρακτικών και τις νέες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τύπου web 2.0.
Τέλος, η συντονιστική επιτροπή της ημερίδας Βασιλική Κιτσάκη, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Ευαγγελία Κούρτη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια (ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του ΔΔ-ΠΜΣ ΤΠΕΕ και Αναστασία Γεωργάκη ευχαριστούν θερμά την Ιερά Μητρόπολη Λευκαδας και Ιθάκης, τα ξενοδοχεία Boschetto και Λευκάς, Ιόνιον Σταρ και το KTEΛ Λευκάδας για την ευγενική χορηγία τους ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ημερίδα.
*Η Αναστασία Γεωργάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νέες τεχνολογίες της Επικοινωνίας και Τεχνολογίας στην εκπαίδευση (georgaki@music.uoa.gr)
2013-03-19